In dit blog lees je over:
- De verschillende routes van de bekendste fietstoertochten.
- Waar je het beste kunt fietsen in Drenthe.
- Hoe je zelf een fietstocht uitzet.
Nederland kent vele wielertochten. En daarom hebben wij voor jou een selectie gemaakt van de wielertochten die jij echt gereden moet hebben. Of je een gevorderde wielrenner bent of je net begint maakt niet uit want vele wielertochten kennen verschillende afstanden. Daarnaast hebben wij bij de samenstelling van deze top 5 gelet op de parkoersen. Zo bestaat de top 5 uit enkele vlakke en hellende wielertochten. Kortom, voor iedereen wat wils.
Elfsteden wielertocht
Ieder jaar starten er op pinkstermaandag zo’n 15.000 wielrenners om de Elfsteden wielertocht af te leggen. De wielertocht is een afgeleiden van het gelijknamige schaatsevenement. De start en finish van de 235 kilometer lange wielertocht liggen in Bolsward. Het parkoers van de Elfsteden wielertocht kent een vlak parkoers door het Friese landschap.
Amstel Gold Race
De grootste ééndaagse wielerwedstrijd van Nederland kent ook een wielertocht voor de recreant. Als deelnemer kun jezelf kiezen voor welke afstand dat jij aflegt. De keuze bestaat uit 6 verschillende afstanden de 65, 100, 125, 150, 200 en 240 kilometer. Bij de route van 65 kilometer krijg je 7 verschillende heuvels voor de kiezen. De bekendste hiervan zijn de Cauberg en Fromberg. Bij de wielertocht over de afstand van 240 kilometer krijg jij als deelnemer 22 beklimmingen te verduren. Dit betekent dat je vrijwel alle beklimmingen in Limburg aandoet. De bekendste hiervan zijn de Cauberg, Keutenberg, Camerig en Eyserenbosweg.
Fietsen in Drenthe
Een wielertocht over de bekendste berg van Drenthe namelijk de VAM-berg. Deelnemers van de wielertocht hebben de keuze uit een afstand van 55, 100 of 125 kilometer. Verder ontdekt jij als deelnemer de vele kasseienstroken die in Drenthe aanwezig zijn. Het grootste verschil met de kasseienstroken in Drenthe en de rest van Nederland is. Dat de Kasseienstroken in Drenthe lijken op de kasseien van Parijs-Roubaix. Zo bestaan de stroken uit ronde stenen waarvan het lijkt alsof ze er vanaf 2 kilometer afstand zijn ingegooid.
Jan Janssen Classic
Een wielertocht naar de naam van één van de Nederlandse Tour de France winnaars. De Jan Janssen Classic is een wielertocht voor zowel wielrenners als mountainbikers. Wielrenners hebben te keuze uit 6 verschillende fietsroutes variërend tussen de 70 en 200 kilometer. Mountainbikers hebben de keuze mountainbikeroutes tussen de 60 en 100 kilometer. De wielertocht lijdt de deelnemers over zowel de Utrechtse heuvelrug als de op de Veluwe gelegen Postbank.
De omloop de Zevenheuvelen wielertocht
Een andere toertocht voor de wielrenner in Limburg is de uit Berg en Dal vertrekkende omloop der Zevenheuvelen wielertocht. Deelnemers hebben de Keuze uit Limburgse fietsroutes van 80, 110 en 140 kilometers. Het aantal hoogtemeters varieert van 400 tot en met 650 meter. Deelnemers van de wielertocht kunnen gebruik maken van de 2 á 3 tussenpunten.
De omloop der Zevenheuvelen is misschien wel de mooiste wielertocht van Nederland. Dit komt omdat er in alle fietsroutes 0 stoplichten zitten.
Een GPX-file gebruiken
Wanneer een toertocht door een organisatie wordt georganiseerd is het bijna met zekerheid te zeggen dat er een GPX-file beschikbaar wordt gesteld. Met behulp van de GPX-file kan de fietsnavigatie de route programmeren, zodat jij niet verkeerd hoef te fietsen. Echter heb je wel een slimme fietscomputer nodig die ook kan navigeren. Stelt de organisatie geen GPX-file beschikbaar? Dan is het ook nog mogelijk om zelf een GPX-file te maken. Hoe je dit doet leggen wij stapsgewijs uit in onze blog over de Wahoo fietsnavigatie. Heb je een andere fietsnavigatie? Ook dan kan je de stappen om een GPX-file te maken volgen. Wellicht gaat het uploaden van het bestand dan op een andere manier. Maar zonder al te veel problemen moet je daar zelf uit kunnen komen.
Hoe zet ik zelf een fietstocht uit?
Naast dat je deelneemt aan een bestande fietstocht kan je er ook voor kiezen om zelf een mooie fietstocht uit te zetten. Dit kan je doen door gebruik zelf een GPX-file te maken. Maar er bestaan ook veel makkelijkere manieren om een fietstocht uit te zetten. Zo zijn er fietscomputers die voor jou drie verschillende routes uitzetten. Dit wordt gedaan aan de hand van de door jouw aantal ingegeven kilometers. In ons blog over deze fietscomputers vertellen wij jou alles over de mogelijkheden van de fietsnavigaties.
Een fietstocht kan je natuurlijk in je eentje doen. Maar nog leuker is het om met een aantal vrienden te gaan fietsen in een voor jullie nieuw gebied. De belangrijkste tip die wij hierbij kunnen geven is om het parkoers niet te uitdagend te maken. Hiermee bedoelen wij dat je het beste niet te veel langere klimmetjes zou moeten opnemen in de fietsroute. Deze klimmetjes zorgen er namelijk voor dat het niveauverschil veel beter zichtbaar wordt. Dit maakt de fietstocht niet gezelliger en zelf sta je iedere keer bovenaan de klim stil. Een andere tip is om vooraf al een tussenstop te zoeken en deze halverwege de fietsroute op te nemen. Zo kunnen de mindere fietsers even bijkomen en blijft het ook nog een leuk en sociaal uitje.