Tour de France

Tour-de-France

Een wielerwedstrijd bestaande uit 21 etappes. De wedstrijd ken ieder jaar een andere startplaats en route maar finisht traditiegetrouw op de Champs-Élysée onder de rook van de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe.

De eerste etappes in de Tour de France zijn vaak weggelegd voor de sprinters. Zo komt het dat Mike Teunissen in 2019 in Brussel de etappe won en de gele trui voor twee dagen mocht dragen. Mike Teunissen was 30 jaar na Erik Breukink de eerste Nederlander in de leiderstrui van de Tour de France.

Naast dat de eerste etappes vaak uit vlakke etappes bestaat komt het ook vaak voor dat de eerste etappe bestaat uit een kleine tijdrit van zo’n 8 kilometer. In vaktermen wordt dit dan een proloog genoemd.

In de eerste etappes is het vaak erg nerveus en wordt er vaak gevallen. Ook is er in de vlakkere etappes de mogelijkheid dat er gebruik wordt gemaakt van de wind. Doordat renners schuin achter elkaar gaan rijden houden zij elkaar uit de wind. Echter passen er maar vaak zo’n 10 renners achter elkaar in deze formatie. Dit zorgt ervoor dat de renners achter deze formatie veel meer energie moeten leveren en daardoor zullen lossen.

Na de vlakke etappes volgen altijd etappes in het middel- en hooggebergte. In deze etappes wordt het klassement altijd beslist. Daarnaast is er vaak nog een tijdrit in het midden van de Tour de France.

Laatste etappe

De laatste etappe van de Tour de France wordt traditioneel gezien rustig verreden en worden de truidragers op de foto gezet. Enkel de laatste 60 kilometer wanneer het peloton op de plaatselijke omloop komt op de Champs-Elysees wordt het gas nog één keer volledig open gedraaid. Ondanks de vele ontsnappingspogingen eindigt deze etappe altijd in een massasprint. Dit is vaak een totaal andere sprint dan je ziet in de eerste etappes van de Tour de France. Dit doordat vele renners de wedstrijd al tussentijds hebben verlaten. Vanwege ziekte of een valpartij.

In de Tour de France zijn er verschillende truien te winnen. Deze truien worden verdeeld aan de hand van een klassement. De renner die tussentijds bovenaan het klassement staat mag de volgende etappe de trui dragen van het klassement waarvan hij leider is.

Welke truien zijn er allemaal?

Waar staat de gele trui voor?

Zo is de gele trui voor de renner die de totale route in de minste tijd heeft afgelegd. Het eindklassement wordt vaak gewonnen door een renner die goed kan klimmen en tijdrijden.

Waar staat de groene trui voor?

Tour-de-france-groenDe groene trui is voor de beste sprinter in de Tour de France aanwezig. Op de finish van iedere vlakke etappe zijn punten te verdienen. Daarnaast zijn er onderweg enkele tussensprints voor punten voor de groene trui. In bergetappes worden geen punten op de finish uitgedeeld.

Waar staat de bollen trui voor?

De bollen trui is voor de beste klimmer in de wedstrijd. Het principe is hetzelfde als bij de groene trui. Alleen worden er geen punten uitgedeeld op de finish van de zo genaamde sprinters etappes. Afhankelijk van het aantal heuvels en/of bergen in het parkoers wordt er bepaald hoeveel punten er worden uitgedeeld per beklimming. Hiervoor werkt de organisatie met een categorie indeling waarbij een beklimming van de 3e categorie gelijk staat aan bijvoorbeeld de Cauberg. Beklimmingen vallende in de categorie HC zijn bijvoorbeeld de Mont Ventoux.

Waar staat de witte trui voor?

Dit is een trui van het jongeren klassement in de Tour de France. Renners tot en met een leeftijd van 25 jaar nemen automatisch deel aan het jongeren klassement. De renner die de totale route in de minste tijd heeft afgelegd wint de witte trui.

Wat gebeurt er als en renner meerdere truien heeft?

Wanneer een renner in het bezit is van meerdere truien wordt er een hiërarchie onder de truien gehanteerd. De gele trui is de belangrijkste trui in de wedstrijd en zal daarom altijd gedragen worden door de renner die bovenaan dat klassement staat. De hiërarchie is als volgt: Geel, Groen, Bollen, Wit. De renner die tweede in het klassement staat wordt dan gelegenheidsdrager van de desbetreffende trui.