Waarom scheren wielrenners hun benen?

Waarom scheren wielrenners hun benen

In dit blog lees je:

  • Wat er gebeurt als je valt met haren op je benen.
  • Meer over de wielertraditie
  • Waarom de masseur je beenharen eruit trekt.

Op iedere verjaardag krijg jij als wielrenner weer de vraag “waarom scheren wielrenners hun benen?”. Daarom geven wij jou in deze blog een antwoord met de echte redenen, waarom wielrenners dit doen. Zo sta jij dus nooit meer met een mondvol tanden als er weer eens een sterk antwoord van je wordt verwacht.

Masseren is met kale benen makkelijker.

massage olie voor wielrenners
Koop hier jouw massage olie.

In een meerdaagse wedstrijd is het belangrijk om goed te herstellen, zodat je de volgende dag weer vol kunt vlammen. Daarom krijgt iedere renner na de etappe een massage van de verzorger met dienst. De verzorger gebruikt bij het masseren natuurlijk massageolie, hierdoor kan men vloeiendere bewegingen maken over de benen.

Maar als een renner zijn benen niet geschoren zou hebben. Gaan deze bewegingen al een stuk minder soepel. Daarnaast zouden de haren van de renner uit de huid worden getrokken tijdens het massereen.

Kale benen zijn aerodynamischer

Naast dat het scheren van benen indirect de prestatie bevorderd van een renner is er ook nog een direct verband. Zo is gebleken uit windtunneltesten dat een renner met geschoren benen maar liefst 1,75 seconde per kilometer sneller is dan een renner met ongeschoren benen.

Ontstekingen na een valpartij

waarom-wielrenners-benen-scheren Wielrennen is een harde sport. Moet je niet door de regen en wind, dan moet je nog oppassen dat je niet valt. Bij een valpartij op de grond ontstaan haast altijd brandwonden. Het vuil dat op de weg ligt komt meteen in de wond. Daarom is het belangrijk dat de wond altijd goed schoon gemaakt wordt. Het schoonmaken van de wond is met haren op de benen een stuk moeilijker doordat de haren allemaal vuil vast houden. Dit kan de kans op een ontsteking verhogen en het herstel van de wond verlangzamen. Een valpartij zit altijd in een klein hoekje. Maar door te zorgen voor genoeg grip op het stuur van de racefiets kan je de kans op en val al voor een groot gedeelte beperken. Het vergroten van de grip op het stuur kan door gebruik te maken van een comfortabel stuurlint of een stel fietshandschoenen.

Traditie in het wielrennen

Het is al decennia een trend in het peloton dat je er als renner alles aan doet om zo gesoigneerd mogelijk te zijn. Dit wilt zeggen dat je er alles aan doet om zo mooi mogelijk voor de dag te komen. Naast schone (witte) sokken, gepoetste schoenen en geschoren benen, smeren wielrenners hun benen ook nog eens in met massageolie. Deze olie massageolie geeft de benen nog een donkere tint waardoor het lijkt alsof je bruinere benen hebt. Het grotere contrast verschil tussen de sokken en de benen zorgt voor een mooier beeld. Dus nu weet jij het antwoord op de vraag “Waarom scheren wielrenners hun benen?”

Meer weten over sportverzoringsproducten?

Ben je door de verzorgingsproducten in deze blog benieuwd geworden naar de verzorgingsproducten die worden gebruikt in het wielrennen?