6 producten om je fiets te onderhouden

6 producten om je fiets te onderhouden

In dit blog lees je het nut van:

  • Bionet ontvetter
  • Bright & Fresh en Toothbrush schoonmaakborstels voor de fietsketting
  • Wax en Foam voor een extra glans op het frame
  • Course spray voor minder slijtage aan de fietsketting

Producten-fietsonderhoud

Iedereen weet dat het goed onderhouden van je fiets zichzelf op twee manieren terugbetaalt. Zo zit je altijd lekkerder op de fiets wanneer je fiets geen piept of kraak van de fiets hoort afkomen. Daarnaast zorgt het goed onderhouden van je fiets ervoor dat de onderdelen minder last hebben van slijtage.

Daarom is het belangrijk om je fiets regelmatig goed schoon te maken. In deze blog leggen wij je uit hoe je het beste en snelste je fiets kunt schoonmaken. Want naast dat een schone fiets een stuk fijner fietst bespaar je er ook nog eens geld voor versleten onderdelen mee. Als klein voorbeeld geven wij de fietsketting en cassette. Door de fietsketting tijdig te vervangen kan je bijna 2 keer zo lang met je cassette doen.

Bionet om de fietsketting schoon te maken

Vul een emmer met een kleine bodem Cyclon Bionet en laat de emmer vol lopen met warm water. Pak een zachte spons en maak de fiets met een natte spons schoon. Doordat de spons nat is glijdt het vuil gemakkelijk van de fiets zonder dat er minuscule krasjes op het frame komen. Op den duur zouden veel van deze krasjes bij elkaar zorgen voor een vale kleur op de fiets.

De in de emmer toegevoegde Cyclon Bionet zorgt ervoor dat het frame en de onderdelen goed worden ontvet. Zo wordt vuil nog gemakkelijker verwijderd als in plaats van enkel een emmer met water te gebruiken. Let wel op dat je later in het proces enkele draaiende onderdelen weer moet voorzien van een nieuwe laag vet of kettingspray. Wanneer je dit vergeet zullen de onderdelen “droog” op elkaar lopen en dus sneller slijten.

Bright & Fresh en Toothbrush borstel

Wanneer de fiets voor het grootste gedeelte schoon is gaan we aan de slag met het schoonmaken van de fietsketting en tandwielen. Zorg voor een handige tool zoals de BBB Bright & Fresh en klem deze om de ketting heen. Vul de BBB Bright & Fresh met een klein beetje Cyclon Bionet en laat de ketting enkele ronden door de tool draaien. De BBB Bright en fresh is voorzien van enkele borstels. De borstels zorgen ervoor dat iedere schakel zowel van de binnen- als buitenkant goed schoongemaakt wordt. Gebruik je enkel een poetsdoek? Dan wordt enkel de buitenkant van de ketting schoongemaakt. De binnenkant van de fietsketting loopt over de verschillende tandwielen en zal de boel daarom weer snel vies maken. Ook merk je pas het grootste verschil in de snelheid van het schakelen wanneer je de binnenkant van de fietskettingschakels goed schoonmaakt. Dit doe je dus het makkelijkste met de BBB Bright & Fresh.

BBB-BTL-21--kettingreinigerBright-Fresh

BTL17-kettingborstel-BBB

Wanneer je dit hebt gedaan is het tijd om de tandwielen van de fiets schoon te maken. Haal daarom het achterwiel uit de fiets en maak gebruik van een kleine/dunne borstel, zoals de BBB Toothbrush. Doop deze kleine borstel in de eerder gevulde emmer en haal de borstel goed tussen de tandwielen en derailleurwieltjes door tot het grootste vuil weg is. Droog de tandwielen nog even goed af met een schone doek en plaats daarna het wiel weer terug in de fiets. Wil je de tandwielen echt uitstekend schoonmaken? Dit kan je doen door de cassette van de fiets af te halen en deze in de emmer met bionet te leggen. Haal een borsteltje over en door de cassette heen. En spuit vervolgens alle onderdelen af met een tuinslang. Na dat je dit hebt gedaan kan de cassette weer gemonteerd worden. Om de cassette van de fiets te halen dien je echter wel het juiste gereedschap te hebben. De gereedschappen die je nodig hebt bestaan uit een kettingzweep en een lockout. De kettingzweep kan je van ieder merk gebruiken. Maar de lockout niet. Het is belangrijk dat de lockout geschikt is voor de schakelgroep die jij gebruikt. Heb je een Shimano groepset op de fiets? Dan heb je een andere lockout nodig dan een fietsvriend die met Campagnolo rijdt. Het verschil in de lockout zit hem in de passing van de sluitring die losgedraaid dient te worden. Het maakt weer niet uit of je een Shimano 105 of een Dura-ace groepset hebt. En ook het jaargang maakt voor de lockout niet uit. De sluitringen van Shimano, Campagnolo en SRAM zijn namelijk al jaren niet veranderd. Plaats de lockout en kettingzweep in tegengestelde richting van elkaar op de cassette en sluitring en zet veel kracht. De sluitring zal loskomen en de cassette kan van de body van het achterwiel gehaald worden.

Foam of wax voor een glimmende fiets

Instant_Polish_Wax-schoonmaak-Cyclon

foam-spray-schoonmaak-250ml-Cyclon

Nadat het grootste vuil van de fiets is, wordt het tijd om de fiets weer te laten glimmen zoals hij uit de fietsenwinkel kwam. Echter is het bij deze stap belangrijk om het juiste product te gebruiken. Zo wordt het aanbevolen om bij een matte fiets gebruik te maken van foam en bij een glimmende fiets gebruik te maken van wax of Cyclicon. Wanneer je een wax gebruikt op een matte fiets krijg je een doffe laag over de fiets. Spray de fiets in met foam of wax en poets met een schone doek de fiets nogmaals. Het eindresultaat zal zijn dat de fiets weer een uitstraling heeft alsof hij net nieuw uit de winkel komt. Heb je perongeluk toch het verkeerde product gebruikt? Dan kan je de fiets het beste even ontvetten met Cyclon Bionet. Ja dit is inderdaad het product waarmee je eerder ook al de fiets hebt schoongemaakt. Maar door de fiets te ontvetten verdwijnen de vlekken die op het frame zijn ontstaan.

Course spray voor een soepel lopende fietsketting

Om de fiets weer geheel rijklaar te maken is het belangrijk dat alle draaiende onderdelen voorzien zijn van een laagje Kettingspray. Dit voorkomt dat de onderdelen droog op elkaar lopen. Wanneer dit wel het geval is zal dit zorgen voor een knarsend geluid. Ook zullen de onderdelen zoals eerder gezegd ook veel sneller slijten. Er zijn twee verschillende smeermiddelen voor de fietsketting. Een diksmerende en dunsmetende kettingolie. De diksmerende kettingspray gebruik je tijdens de slechtere omstandigheden of tijdens het mountainbiken. Is het droog gebruik dan een dunsmerende kettingspray. Het voordeel van een diksmerende kettingspray is dat deze beter bestand is tegen regen en vuil. Wanneer je een dunsmerende kettingspray gebruikt tijdens slechtere weersomstandigheden dan zal de kettingspray van de fietsketting afgespoeld worden. De onderdelen zullen dan droog op elkaar draaien en dus sneller slijten. Gebruik je een diksmerende kettingspray tijdens de zomer? Dan zal er sneller en meer vuil worden aangetrokken. Het effect hiervan is dat de fietsketting eerder schoongemaakt dient te worden. Doe je dit niet? Dan zal het schakelen tussen de verschillende versnellingen van de fiets een heel stuk moeilijker gaan.

Fietsonderhoudsmiddelen - pedaalslag

Daarom is het belangrijk om de onderdelen goed in te sprayen. Zelf geven wij de voorkeur aan een spray. Dit komt omdat de ketting dan over de gehele breedte goed gesmeerd wordt. Je zult dus geen enkele schakel of krans vergeten. Wel is het een nadeel dat het frame of de naaf eventueel wordt ondergespoten. Spuit daarom gericht op de onderdelen. Want een vette naaf of frame zal juist meer vuil aantrekken. Ben je bang voor meer vuil? Gebruik dan een kettingspray in een druppelverpakking. Draai na het aanbrengen goed aan de trappers en schakel een aantal keer. Zo wordt de ketingspray over de gehele breedte van de fietsketting en cassette verdeelt. Wanneer je dit niet zal doen kan de kettingspray gaan druppelen op de grond. Benieuwd hoe de fietsketting het makkelijkste kan worden ontvet? Wij geven jou enkele tips. Zodat je nooit meer zit te stoeien.