Op de makkelijkste manier je fietsketting te ontvetten

Cyclon Bionet

In dit blog lees je:

  • Je fietsketting weer glimt.
  • De nodige producten.
  • Hoe de producten te gebruiken.

Het seizoen is weer begonnen. Echter valt er hier en daar nog eens een bui waardoor het wegdek vies en nat is. Het vet op onder andere je fietsketting trekt een hoop van deze viezigheid aan. Dit kan ervoor zorgen dat je fiets minder goed schakelt. Mocht je je fiets wegzetten met een vieze en natte fietsketting dan kan de ketting gaan roesten.

Om een vieze fietsketting te voorkomen is het daarom aan te raden om af en toe de ketting te ontvetten met Cyclon Bionet, een fietsonderhoudsproduct van het merk Cyclon.

Hoe Cyclon Bionet te gebruiken?

fietsketting-ontvetten-schoonmaken

Door een beetje Cyclon Bionet in een emmer met warm water te gooien maak je gemakkelijk je hele fiets goed schoon. De combinatie tussen het water en Cyclon Bionet is voldoende om het frame te ontdoen van viezigheid en vet. Om de ketting, tandwielen en het voorblad goed schoon te maken is het aan te raden om enkel Cyclon Bionet te gebruiken. De Cyclon Bionet vloeistof kan je doen op een poetslap, zodat je gemakkelijk de tandwielen kan schoonmaken en ontvetten.

Om de fietsketting optimaal schoon te maken kan je naast een poetslap gebruik maken van een BBB Bright & Fresh. De Bright & Fresh zorgt ervoor dat de ketting ook aan de binnenzijde wordt schoongemaakt en ontvet. Dit is dus de beste manier om de fietsketting te ontvetten.

Twee soorten verpakking

Cyclon Bionet is te verkrijgen in twee verschillende verpakkingen. Zo is de verpakking met een inhoud van 750 milliliter voorzien van een spraykop. Hierdoor is het gemakkelijker en om duurzaam met je Cyclon Bionet om te gaan. Naast de verpakking met een spraykop is er ook nog een fles met een inhoud van 1 liter. Echter is deze versie niet voorzien van een spraykop. Het voordeel is echter wel dat de spraykop van de 750 milliliter ook toegepast kan worden op de fles van 1 liter.

Door het op de juiste manier onderhouden van de fiets voorkom je dat de racefiets veel sneller slijt. Zo levert het schoonmaken van de fiets ook nog eens geld op, want hoe beter jij de fiets schoonmaak. Hoe minder snel je de onderdelen zult moeten vervangen.

Vergemakkelijken van het ontvetten van de fietsketting

Het ontvetten van de fietsketting kan soms een gedoe wezen. Maar het is wel één van de belangrijkste dingen die je moet doen om je fiets te beschermen nadat je hebt gefietst in de regen. Dit komt dan vaak doordat je handen te kort kan komen. Het ontvetten doe je door de fietsketting achteruit te draaien en de viezigheid van de ketting af te halen. Maar om te voorkomen dat de fietsketting en cassette droog op elkaar inslijten is het belangrijk om de fietsketting te voorzien van een nieuwe laag smeermiddel. Tijdens het aanbrengen van een nieuw smeermiddel is het aan te raden om de fietsketting rond te draaien en te schakelen tussen verschillende versnellingen. Om te kunnen schakelen tussen de versnellingen moeten de trappers vooruit gedraaid worden. Echter ontstaat hier vaak het probleem. Je wilt de trapper ronddraaien, het achterwiel omhoog houden en schakelen tussen de versnellingen. Daarom kan je de fiets het beste ophangen. Door het schakelen tussen de verschillende versnellingen, zal het smeermiddel over de gehele fietsketting en cassette verdeeld worden. Ook het afstellen van de derailleur is een stuk makkelijker wanneer het achterwiel boven de grond hangt.

Wat je niet moet doen tijdens het ontvetten van de fietsketting

Hierboven hebben wij je uitgelegd hoe je het beste jouw fietsketting zou kunnen ontvetten. Het ontvetten van de fietsketting zorgt ervoor dat het vieze dikke vet van de fietsketting wordt verwijderd en dat er zo minmogelijk wrijving tussen de schakels, cassette en derailleurwieltjes ontstaat. Na het ontvetten is het wel belangrijk om de fietsketting te voorzien van een nieuw smeermiddel. Echter zijn er ook manieren om de fietsketting te ontvetten die je niet zal moeten doen. Bij de bouwmarkt of supermarkt zijn ook verschillende ontvettingsmiddelen te koop. Echter zijn sommige van deze ontvettingsmiddelen zo krachtig dat het vet tussen de de schakels en verbindingspinnen verdwijnt. Wanneer dit het geval is krijg je nooit meer vet tussen deze cruciale punten van de fietsketting. Het effect hiervan is dat de fietsketting erg veel geluid maakt tijdens het fietsen en ook nog eens veel sneller zal gaan slijten. Ons advies is dan ook om enkel de fietsketting enkel te ontvetten met een product dat daadwerkelijk is gemaakt om de fietsketting te ontvetten.