Waarop te letten bij het kopen van een fietspomp?

fietspomp-kopen

In dit blog lees je:

  • Waarom een Dualhead pompkop wordt aangeraden.
  • Het nut van een metalen pompbuis.
  • Welke fietspomp je onderweg nodig hebt.

Bij het kopen van een fietspomp loop je al gauw tegen vele verschillende soorten fietspompen op. Maar welke fietspomp is nou de beste? In deze blog gaan wij jou uitleggen waarop jij moet letten bij het kopen van een fietspomp.

Wanneer gebruik je de fietspomp?

fietspomp-kopen-aandachtspunten

Als eerste is het belangrijk om te bepalen wanneer en hoe vaak jij de fietspomp van plan bent om te gaan gebruiken. Zo zijn er speciale fietspompen voor tijdens het fietsen. Deze fietspompen zijn vaak klein van stuk en handig voor onderweg. Echter zijn deze fietspompen niet geschikt om de fietsband vaak, snel en hard op te pompen. Hiervoor kan je beter een traditionele fietspomp gebruiken.

Als je onderweg een lekke band hebt dan wil dit zo snel mogelijk hebben opgelost zodat je snel jouw fietstocht kunt vervolgen. Helaas is het snel verwisselen van een fietsband een principe van vaker oefenen. Maar een goede fietspomp kan jou helpen om het beter en sneller te doen. Zo zijn er minipompen op de markt met een speciale slang. De slang zorgt ervoor dat jij meer bewegingsvrijheid hebt en de band harder kan oppompen. Om de band helemaal hard te krijgen adviseren wij jou om gebruik te maken van een CO2 fietspomp. Hiermee pomp je de band gemakkelijk binnen enkele seconden tot 8 bar. En dit alles zonder zelf moeite te doen.

Fietspomp voor thuis

Fietspomp-drukmeter-Cordo-Hogedrukpomp-Royal-slang
 Fietspomp met Dualhead.

Wanneer je opzoek bent naar een fietspomp voor thuis is het belangrijk op twee aspecten in gedachten te houden. Zorg voor een fietspomp met een drukmeter en een metalen pompbuis. Dit omdat de meeste fietspompen in de schuur worden opgeslagen. En het wel eens voorkomt dat er iemand op de pomp gaat staan. Een fietspomp met een pompbuis van kunststof gaat in dit geval altijd stuk. De drukmeter op de fietspomp zorgt ervoor dat jij jouw banden niet te hard of te zacht zet. Hierdoor kan je valpartijen en lekke banden voorkomen.

Verder is het handig om een fietspomp te kopen met een dualhead pompkop. Zo is de pomp geschikt voor meerdere ventielsoorten. Vaak hebben deze pompkoppen een klem die ervoor zorgt dat de pomp, onder hogedruk, niet van het ventiel afschiet. Benieuwd welke ventielhoogte hoort bij jouw wielen? Ook dit kan namelijk effect hebben op de fietspomp die je het beste kunt kopen.

Een fietspomp die makkelijk pompt

Niets is fijner dan harde fietsbanden. En het is nog fijner als het oppompen van de fietsbanden gemakkelijk gaat. Maar waardoor komt het nou dat je de fietsbanden met de ene fietspomp heel makkelijk oppompt en met de andere fietspomp je heel veel moeite moet doen om een beetje lucht in de fietsband te krijgen?  Dit licht voornamelijk aan de lengte van de fietspomp. Wanneer de pompbuis langer is zal er per keer dat je pompt meer lucht in de fietsband komen. Ook zal je met een langere pompbuis een minder krampachtige houding moeten aannemen. Dit zorgt voor een fijner gevoel. Om veel kracht te kunnen leveren is een fietspomp die voorzien is van een aluminium of stalen behuizing het fijnste. Zet de voeten op een stevige voetenplank en de handen om het handvat.

Help er komt geen lucht in mijn fietsband

Ben je aan het pompen en loopt de hogedrukmeter al maar op zonder dat er echt lucht in de fietsband komt? Dan zit het ventiel van de fietsband verstopt. Dit zal vaak voorkomen wanneer de fiets enige tijd heeft stilgestaan. Het ventiel zit dan verstopt door stof dat in het ventiel terecht gekomen is. Om het ventiel toch weer werkende te krijgen is er maar één oplossing. Pomp zoveel mogelijk lucht in de pompslang en wanneer er eenmaal genoeg druk op het ventiel uitgeoefend wordt zal het ventiel weer lucht doorlaten. Uit ervaring kunnen wij je vertellen dat je soms tot wel 11 bar in de slang van de fietspomp zal moeten pompen voordat het ventiel weer naar behoren werkt. Echter kan niet iedere fietspomp tot 11 bar druk leveren. Een tip bij het kopen van een hogedruk fietspomp is dan ook om een fietspomp te kopen die minimaal tot 11 bar aan druk kan leveren.