De beste fietscomputer voor de beginnende wielrenner

De beste fietscomputer voor de beginnende wielrenner

In dit blog lees je:

  • Welke verschillende computers er zijn.
  • Wat de voordelen zijn van een GPS fietscomputer.
  • Hoe je jouw mobiel als fietscomputer gebruikt.

Fietscomputer-wielrennenJe bent net begonnen met fietsen en hebt al genoeg geld uitgegeven aan de fiets en outfit. Toch wil je graag weten wat je hebt gedaan en hoe je moet tijdens jouw fietstocht. Dit kan door gebruik te maken van een fietscomputer voor de beginnende wielrenner. Als je op internet rondkijkt zie je super veel verschillende fietscomputers. Maar welke fietscomputer is nou goed?

In beginselen zijn er twee verschillende fietscomputers. De fietscomputers op basis van GPS en de fietscomputers die gebruikmaken van een magneet in het voorwiel. Doe je wel eens mee met een toertocht. Dan komt het je vast bekend voor dat de organisatie een GPX route beschikbaar stelt. Deze route kan worden ge-upload op de fietscomputer, zodat deze kan worden nagefietst. Benieuwd naar de verschillende wielertoertochten?

De fietscomputers die gebruikmaken van een GPS beschikken vaak over wel 30 verschillende functies of meer en zijn vaak enkele honderden euro’s. De fietscomputers voor beginnende wielrenners, die gebruikmaken van een magneet, hebben vaak zo’n 10 functies. Dit zijn vaak de functies waarvan je het meeste gebruik maakt.

Een fietscomputer met draad of draadloos?

Tussen de fietscomputers die werken met een magneet is ook nog een verschil. Zo heb je fietscomputers met en zonder draad. Dit wilt zeggen hoe de verbinding met de sensor op de voorvork is gemaakt.

In het algemeen zijn draadloze fietscomputers duurder. Het nadeel hiervan is echter dat de fietscomputer gebruik maakt van twee verschillende batterijen. Hierdoor wordt de kans dat de fietscomputer het niet doet ook groter. Wanneer je een fietscomputer met draad goed monteert. Raden wij altijd een fietscomputer met draad aan. Puur omdat dit een stuk makkelijker is.

Hoe monteer je een fietscomputer met draad?

fietscomputer-met-draad-10functies-BBB

Zoals bij ieder instapmodel van fietscomputers wordt er gebruik gemaakt van een sensor op de voorvork. Aan deze sensor zit een draad. Maar als je deze op een verkeerde manier monteert kan dit er lelijk uitzien en de fietscomputer doen sneuvelen.

Monteer de sensor met de twee meegeleverde tie-raps aan de voorvork en trek de draad via de binnenkant van de voorvork omhoog. Wanneer je aan de bovenkant van de voorvork bent aangekomen zorg je voor een klein beetje ruimte op het draadje.

Vanaf de bovenkant van de voorvork ga je naar de remkabel van de voorrem. De voorrem is voorzien van een kabel. Wikkel de draad van de fietscomputer om deze draad heen tot helemaal bovenaan. De belangrijkste tip is om te controleren of je het stuur nog kunt draaien zonder dat de draad van de fietscomputer stuk gaat. Wanneer dit kan en de fietscomputer doet het, dan heb je het op een juiste manier gedaan.

Maar welke fietscomputer moet ik dan hebben?

Het merk BBB heeft verschillende uitvoeringen van fietscomputers voor beginners in het assortiment. Zelf raden wij aan om gebruik te maken van de BBB Dashboard BCP-06. Dit is een fietscomputer met de volgende functies:
Huidige snelheid, Ritafstand, Totaal gereden afstand met de fietscomputer, Klok, Automatische scan tussen de verschillende functies, Gemiddelde snelheid, Maximum gereden snelheid, Rittijd, Automatische start/stop bij stoplichten en Batterij indicatie.

Een goedkope oplossing voor een GPS fietscomputer

Telefoonhouder-fiets-BBB-Large

Wil je niet te veel geld uitgeven maar toch gebruik maken van een GPS fietscomputer? Dit kan door gebruik te maken van de Strava app. De app legt de gegevens van jouw fietsrit vast, zodat je deze achteraf kunt uploaden op het platforum.

Natuurlijk wil jij dan ook tijdens het fietsen zien hoe hard je fietst en wat je gemiddelde is. Hiervoor heeft BBB de ideale oplossing met de BBB Guardian BSM-11. Dit is een waterdichte houder om je mobiel veilig op het stuur van de fiets te monteren. De Guardian is geschikt voor bijna alle mobiele telefoons.

Een andere leuke functie van de BBB Guardian is dat de houder gedraaid kan worden. Op deze manier is het mogelijk om de route van jouw fietstocht te filmen met je mobiel. Zo kan je bijvoorbeeld vastleggen hoe mooi jij een afdaling neemt.

En wat als ik een echte GPS fietscomputer wil?

Ben je toch een GPS fietscomputer aan het overwegen? Het merk Bryton beschikt over een goed instapmodel. De Bryton Rider 15 legt al jouw fietsritten vast, zodat deze achteraf zijn te uploaden op bijvoorbeeld Strava.

Uitgebreidere fietscomputers op basis van GPS zijn de Mio Cyclo 210 en Wahoo Bolt Elemnt. De Wahoo Bolt Elemnt is een kleinere fietscomputer, die meer geschikt is voor het rijden van wedstrijden. Ben je een echte plezierfietser dan is de Mio wellicht een betere keuze voor jou.

De Mio Cyclo 210 fietscomputer beschikt over een super gebruiksvriendelijk menu. Verder is het met deze fietscomputer mogelijk om via de fietscomputer te navigeren naar verschillende plekken. Mocht je ergens nieuw zijn, dan maakt de Mio Cyclo 210 verschillende fietsroutes op basis van de door jou aangegeven kilometers.

Bryton-Rider-15-GPS-fietscomputer
Bryton Rider 15
Cyclo-Mio-fietsnavigatie-210-GPS-teller
Cyclo Mio 210
Wahoo-elemnt-Bolt-fietscomputer
Wahoo Elemnt Bolt