Met een steeds verder ontwikkelende techniek waarmee je een mobile telefoon kunt gebruiken als fietscomputer of navigatie groeit ook het aanbod in telefoonhouders aanzienlijk. Maar welke telefoonhouder is nou uitstekend geschikt voor op de racefiets? En welke telefoonhouder is geschikt voor mijn telefoon? Op al deze vragen geven wij jou antwoord. Zodat je de beste telefoonhouder voor op de racefiets kunt kiezen.
Een universele telefoonhouder of een specifiek voor één telefoon
Als eerste is het aan te raden om eens te kijken naar wat voor telefoonhouder jij opzoek bent en voor hoelang je deze wilt gaan gebruiken. Zo zijn er telefoonhouders die specifiek voor één telefoon zijn ontwikkeld. Deze telefoonhouders zijn dan verwerkt in een beschermhoesje. Het nadeel van dit soort telefoonhoesjes is dat deze altijd een stuk dikker zijn dan een regulier telefoonhoesje. Wanneer de telefoon op de fiets gemonteerd zit al je hier niets van merken. Maar wanneer je de telefoon in je broekzak of hand hebt kan dit als vervelend worden ervaren.
Heb je een telefoonhouder die gebruikt kan worden voor vele verschillende telefoons dan zal je geen extra dik telefoonhoesje hebben. Dit is dus in het dagelijks gebruik het meest handige. En aangezien de levensduur van de gemiddelde telefoon zo’n 3 jaar is zal dit betekenen dat je iedere keer ook een andere telefoonhouder moet kopen. Daarom gaat onze eigen voorkeur ook altijd uit naar een universele telefoonhouder. Je weet immers nooit exact hoelang je nog met een telefoon gaat doen.
Waterdichte telefoonhouder voor de racefiets
Wanneer je een rondje gaat fietsen weet je nooit wat de weersomstandigheden gaan doen. Heb je geen waterdichte telefoon dan is het aan te raden om een waterdichte telefoonhouder voor op de fiets aan te schaffen. Op deze manier voorkom je dat de telefoon stukgaat door vocht. De waterdichte telefoonhouders hebben nagenoeg altijd een zachte hoes waarin de telefoon gestopt wordt. De middel van een waterdichte rits wordt er voorkomen dat water in de telefoonhouder kan komen.
Door dat de waterdichte hoes één vast formaat heeft kan het zijn dat je telefoon te klein is en gaat rammelen. Dit is vervelend en wil je natuurlijk voorkomen. De telefoon zou misschien kapot kunnen gaan en er is bijna niet fatsoenlijk op het scherm van de telefoon te kijken. Kortom erg vervelend dus. Daarom hebben de verschillende waterdichte telefoonhouders hiervoor een oplossing. Zo kan er doormiddel van een opvulbare rand het formaat worden verkleint. Ook zijn er telefoonhouders die gebruik maken van een oprolbare hoes. Deze is dan weer kleiner te maken, doordat de hoes verder opgerold wordt.
Aluminium of kunststof telefoonhouder op de fiets
Zoals de titel hierboven al doet vermoeden zijn er telefoonhouders die gemaakt zijn van aluminium en van kunststof. Onze voorkeur gaat zelf uit naar een telefoonhouder die gemaakt is van aluminium. Dit omdat deze houders sterker zijn en de levensduur aanzienlijk langer is. Echter zijn de telefoonhouders die van kunststof zijn gemaakt in vele gevallen iets goedkoper. Maar ga je voor een stevige telefoonhouder op de racefiets? Dan is het sterk aan te raden om niet te bezuinigen en te gaan voor een aluminium telefoonhouder. Want wanneer de telefoon uit de houder zou vallen en het beeldscherm is kapot. Dan kan dit je enkele honderden euro’s kosten.
Hoe wordt de telefoon geklemd?
Een ander belangrijk punt is om goed op te letten op de manier waarop de telefoon wordt geklemd. Bij de meeste houders wordt de telefoon op 4 verschillende punten geklemd en is het mechanisme te vergrendelen. Op deze manier trilt de verstelbare houder niet open. En blijft de telefoon altijd stevig zitten. Ook zijn er telefoonhouders die om de telefoon heen vallen. Dit zorgt ervoor dat de telefoon nog steviger zit. Daarom gaat onze eigen voorkeur ook uit naar een aluminium telefoonhouder die om de telefoon heen klemt.
De bevestiging op de racefiets
Er zijn verschillende mogelijkheden om de telefoonhouder te bevestigen op de fiets. Zo kan een telefoon horizontaal of verticaal geplaatst worden. Hoe je de telefoon monteert maakt eigenlijk niet uit en is vooral een eigen voorkeur van iedereen. Ook kan je bij vele telefoonhouders kiezen om deze voor of op het stuur te plaatsen. Hierbij heeft het plaatsen van de telefoonhouder voor het stuur dat het gemakkelijker is om op het beeldscherm te kijken. Je hoeft je nek dus ook minder te forceren.
Ook is het soms zelfs mogelijk om de telefoonhouder op de stuurpen te plaatsen. Zelf vinden wij dit echt een uitstekende plek. Dit komt omdat de telefoon mooi wegvalt. Heb je een aerodynamisch stuur of dikkere stuurpen? Dan zal dit nog meer het geval wezen. Let wel op dat dit slechts met enkele telefoonhouders kan. Een voorbeeld hiervan zijn de telefoonhouders van SP Connect.
Verder zijn er nog een aantal verschillende mogelijkheden wat betreft de bevestiging. Zo werkt wordt de ene telefoonhouder gemonteerd doormiddel van inbusbouten en de andere doormiddel van een draaiknop en weer andere worden bevestigd doormiddel van een stip. Ieder systeem heeft zijn eigen voordelen. Maar wanneer de fiets voorzien is van een dun stuur in het niet mogelijk om alle telefoonhouders op een stevige manier te plaatsen. Dus heb je een dun stuur. Dan kan je het beste gaan voor een variant met een strip of er moet in de beschrijving beschreven staan dat de telefoonhouder ook geschikt is voor dunnere sturen, zoals bij de telefoonhouder van Ergotec.
Gebruik je telefoon als fietscomputer
Nu je alles weet over de verschillende telefoonhouders voor op de racefiets is het handig om te weten hoe je de telefoon ook daadwerkelijk kunt gebruiken onder het fietsen. Hiervoor zijn verschillende apps zoals Komoot en Strava. Ook hebben verschillende producenten van fietscomputers hun eigen software. Neem een voorbeeld aan Wahoo en BBB Cycling. Heb je een hartslagmeter of andere accessoires die werken op basis van bluetooth? Dan zijn deze ook gemakkelijk te koppelen en gebruiken in combinatie met de telefoon.
Ons advies over een goede telefoonhouder voor de fiets
Door alle verschillende telefoonhouders zou je bijna niet meer weten welke je nou zou moeten kopen. Echter kunnen wij heel erg simpel onze voorkeur uitspreken doordat wij alle telefoonhouders zelf uitgeprobeerd hebben. En onze voorkeur gaat toch echt uit naar de SP Connect Bike Bundle II Universele Telefoonhouder. Dit komt omdat deze telefoonhouder de telefoon het mooiste klemt. Zo vallen de beugels waarmee de telefoon geklemd wordt zelfs over de bumper van al onze telefoons. In de meeste gevallen kan je jouw standaard telefoonhoesje om de telefoon houden. En zelfs dan blijft de telefoon onder de meest extreme omstandigheden zitten. De telefoonhouder kan enkel open wanneer de lockpin is uitgetrokken. Deze kan niet uit zichzelf naar buiten komen. Dus onder het fietsen zal de telefoonhouder niet naar een groter formaat trillen. Verder is het belangrijkste deel van de bevestiging gemaakt van ijzer. Dit zorgt ervoor dat de telefoon niet onnodig gaat trillen, en hierdoor dus uit de Sp Connect Bike Bundle II valt. Een ander mooi voordeel van deze telefoonhouder is dat bevestiging gebeurd doormiddel van een stevige flexibele strap. Zo klemt de houder zichzelf uitstekend vast, ook als het stuur of de stuurpen niet een ronde egale vorm heeft. Het klopt dat de telefoonhouder van SP Connect één van de duurdere varianten is. Maar wees nou eens eerlijk. Een nieuwe telefoon is veel duurder. En je zult met zekerheid niet teleurgesteld zijn in de mogelijkheiden van de SP Connect Telefoonhouder.