De remblokken van een racefiets

Waarom een fietshandschoen gebruiken

In dit blog lees je:

  • Welke Remblokken jij nodig hebt.
  • Wat de meest voorkomende remblokken zijn.

Voor de racefiets heb je verschillende soorten remsystemen. De twee meest voorkomende remsystemen zijn de traditionele remblokjes racefiets en de schijfremmen. De schijfremmen hebben de laatste jaren hun intreden gedaan op de racefiets. Maar veruit de meeste racefietsen hebben nog steeds de traditionele remblokjes. Het gebruik van remblokjes kent enkele voordelen ten opzichte van schijfremmen. Maar schijfremmen hebben daarentegen nog veel meer voordelen dan velgremblokken. Zo is het met velgremblokken gemakkelijker om even snel je remblokken te vervangen of de sterkte van rem aan te passen.

De meest voorkomende remblokken op de racefiets

Remblokken-racefiets

De meest voorkomende remblokjes op een racefiets zijn de rubberen R55C van het merk Shimano. De remblokken kunnen worden geleverd per 2 of 4 stuks. Het is altijd aan te raden om een set van 4 stuks te bestellen en een extra setje remblokken op voorraad te hebben. Dit omdat je remblokken met een nat en vies wegdek snel kunnen slijten. Wanneer je met enkel mooi weer fietst zullen je remblokken veel minder snel slijten.

Daarnaast zijn er speciale remblokken voor carbon velgen. Hiermee worden niet carbon velgen met een aluminium remrand bedoelt. Maar carbon wielen die voorzien zijn van een remrand gemaakt van carbon. Vaak hebben deze wielen ook een tube in plaats van een traditionele racefietsband.

Schijfremblokken voor de racefiets

remblokjes-racefiets-Shimano-racefiets-remblokken-R55C4-combipack

Zoals wij eerder al vertelde hebben schijfremmen voordelen ten opzichte van velgremblokken. Het enige nadeel is dat de remblokken van een schijfrem veel moeilijker te verwisselen zijn. Zo moet je oppassen dat je geen olie verliest als de remblokken eruit zijn. Verder kan het zijn dat de zuigers niet goed teruggaan. In dit geval zullen de remblokken constant tegen de schijf aanlopen. Naast dat dit zwaarder trapt zal het ook zorgen voor een vervelend geluid.

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat er gebruik gemaakt wordt van schijfremmen op de racefiets. Aan schijfremmen zijn enkele voordelen. Maar ook traditionele remblokken hebben voordelen. Maar wat zijn deze voordelen en wat is dat het verschil tussen de schijfremmen en traditionele remblokken?