Hoe werkt de Mio Cyclo Fietsnavigatie?

Mio-Cyclo-fietsnavigatie

 

De Mio Cyclo fietsnavigatie is één van de meest gebruiksvriendelijke fietsnavigaties op de markt. Met een batterijduur van 10 uur, 3,5 inch touchscreenscherm en gemakkelijk te bedienen software maakt hij alle verwachtingen waar. Verder is de Mio Cyclo 210 fietsnavigatie voorzien van signaal geluiden, zodat jij nooit meer verkeerd hoeft te rijden naar jouw bestemming.

Van de Mio Cyclo fietsnavigatie hebben wij meerdere verschillende modellen in het assortiment. Zo is de Mio Cyclo 210 de simpelere versie. Dit komt omdat de Mio Cyclo 215 HC is voorzien van een hartslagmeter en cadansmeter.  Voor de rest zijn beide fietsnavigaties nagenoeg hetzelfde. Deze hartslagmeter werkt op basis van ANT+. Maar er zijn ook harslagmeters die werken op Bluetooth en ANT+. Deze hartslagemeters kan je aan meerdere apparaten koppelen.

Zelfstandig navigeren naar iedere bestemming

Iedereen heeft wel eens het plan om naar familie, vrienden of een evenement te fietsen. Het probleem is alleen dat je dan vaak zelf niet de kortste route weet. Door het adres van de eindbestemming in te voeren is het gemakkelijk om jezelf over verschillende routes naar je locatie te leiden. Bij vele fietscomputers moet de telefoon gekoppeld zijn om te kunnen navigeren. Maar het voordeel van de Mio Cyclo fietsnavigaties is dat deze geheel zelfstandig kunnen navigeren. Dit bespaart jou weer MB’s, batterijcapaciteit en zo hoef je ook niet altijd jouw mobiel mee te nemen.

Vooraf routes inladen door middel van GPX-routes en de Surprise Me functie

fietsnavigatie-Mio-cyclo-210-GPS-fietscomputer

Daarnaast is het ook mogelijk om GPX-files te uploaden op de fietscomputers van Mio Cyclo fietsnavigatie. Hiervoor dient de fietsnavigatie wel gekoppeld te zijn aan een computer. Dit doe je door de meegeleverde USB-kabel te gebruiken. Ga dan naar “mijn computer” en klik het apparaat aan. Er zullen verschillende mappen verschijnen. Maar om de GPX-files op de fietsnavigatie te zetten moet je ze zetten in de map “Routes” of “Tracks”. Hoe de map heet is weer afhankelijk van het type fietscomputer waar je gebruik van maakt. De GPX-files zorgen ervoor dat de fietsnavigatie een route kan navigeren. Bij een toertocht stelt de organisatie deze bijna altijd beschikbaar. Maar ook is het mogelijk om zelf GPX-files te maken. Hoe je GPX-files maakt leggen wij jou graag uit. Scroll hiervoor wel naar onder in het blog.

Misschien wel de leukste functie op van de Mio Cyclo 210, is de “Surprise me” functie. Met deze functie geef je aan hoeveel kilometer je ongeveer wilt fietsen en de fietsnavigatie komt met drie verschillende routes. Ideaal voor als je op vakantie bent in een vreemd gebied.

Fiets jouw routes nog een keer maar dan sneller

Gefietste ritten worden opgeslagen in de geschiedenis. Hierdoor kan je oude ritten inladen als nieuwe fietstocht. Je ziet meteen hoe jouw huidige training is ten opzichte van de vorige training. Hierbij moet je dus denken aan een virtuele tegenstander. Ook kunnen de gefietste routes gemakkelijk gedeeld worden met vrienden. Dit wordt in de meeste gevallen gedaan doormiddel van Strava. Om de ritten te uploaden dient de fietscomputer met een USB-kabel gekoppeld te worden aan de computer.

Ook op vakantie gebruik je alle functies van de Mio fietsnavigatie

Met de landkaarten van alle landen in West-Europa zal je in bijna alle gevallen beschikken over verschillende routes en/of navigatie. Buiten West-Europa is de computer natuurlijk gewoon te gebruiken zonder deze functies. Het mooie aan de software van de Mio Cyclo fietscomputers is dat deze kaarten onbeperkt gratis zijn te updaten. Hoe dit moet leggen wij verderop in dit blog uit.

Een alternatief voor de Mio Cyclo

Het kan zomaar zijn dat je niet opzoek bent naar een Mio Cyclo fietsnavigatie. Dat kan komen doordat de Mio cyclo fietsnavigaties niet passen bij jouw wensen en/of budget. Lees dan zeker eens ons blog waarin wij verschillende fietsnavigaties tegen elkaar afwegen. Zo zijn er fietscomputers met 7 functies maar ook fietsnavigaties met 187 verschillende functies. Bij de uitgebreide fietscomputers is het verstandig om gebruik te maken van een hartslagmeter en andere accessoires zoals een cadansmeter.

Gratis Kaarten Updaten

Gratis-kaarten-updaten-mio-cyclo Waar je met de meeste navigatiesystemen moet betalen om de kaarten te laten updaten is het met de Mio Cyclo mogelijk om de kaarten onbeperkt gratis te updaten. Dit doe je door gebruik te maken van de Mio Agent. Dit is een gratis te downloaden programma op de computer. Zodra het programma is gedownload en de fietscomputer aan de computer is aangesloten is het mogelijk om de kaarten te updaten. Hiervoor moet je wel even een Mio Agent account aanmaken.

De Mio Cyclo fietscomputer sluit je doormiddel van de meegeleverde USB-kabel aan de computer. Op sommige fietscomputers moet je even aangeven dat je het apparaat wilt verbinden met de fietscomputer. Ga naar het tabje “kaartbeheer” en klik dan op “kaarten ophalen” de mogelijk te uploaden kaarten worden gedownload en kies dan handmatig de kaart aan die je wilt uploaden. Ook is het mogelijk om alle kaarten meteen te uploaden. Echter kan het zijn dat de Mio Cyclo dan een foutmelding geeft vanwege een te kort aan opslaggeheugen. Dan is het aan te raden om enkel de belangrijkste kaarten te uploaden, zoals Nederland en België.

Wanneer de updates gelukt zijn is het aan te raden om de fietscomputer van de vaste computer los te koppelen en de fietscomputer opnieuw op te starten. Op deze manier kunnen de nieuwe kaarten goed worden ingelezen door jouw Mio Cyclo.

Help mijn Mio Cyclo reageert traag

Na verloop van tijd kan het zijn dat de Mio Cyclo slomer wordt tijdens het bedienen en navigeren. Ook kan het zijn dat de fietscomputer geen satelliet meer kan vinden. Wees niet bang, de fietscomputer is niet stuk en je kunt het probleem zo verhelpen. Na het volgen van deze drie stappen zal de Mio Cyclo weer veel sneller werken en ook zal de satelliet weer gevonden worden. Echter ben je wel alle gegevens van eerder gefietste tochten kwijt. Wanneer je de belangrijskte bestanden vooraf apart hebt opgeslagen is het ook weer mogelijk om deze terug te plaatsen op de Mio Cyclo. Echter is ons advies om geheel met een schone lij te beginnen.

Stap 1: Start de gratis te downloaden Mio Cyclo Agent op en verbind de fietscomputer met de computer.
Stap 2: Zoek onder het tabje “Mijn Apparaat” naar een mogelijke update. Wanneer er een nieuwe software update is voor jouw Mio Cyclo. Is het aan te raden om deze te downloaden. Tijdens het downloaden moet je de fietscomputer verbonden houden met de computer.
Stap 3: Herstel de Mio Cyclo in naar de fabrieksinstellingen. Dit doe je door de Mio Cyclo weer los te koppelen van de computer. Zet de fietscomputer aan en ga naar het kopje “instellingen > Product info > Fabrieksinstellingen”. De fietscomputer start zichzelf opnieuw op en de fabrieksinstellingen zijn teruggezet.

Uitbreiden van geheugen

Ook is het bij sommige fietscomputers van Mio Cyclo mogelijk om het geheugen uit te breiden. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij de Mio Cyclo 210. Naast het oplaadpunt zit een klein punt waar een extra SD-kaart aan de Mio Cyclo 210 toegevoegd kan worden. Op deze SD-kaart kunnen dan weer zoganaamde GPX-files gezet worden. Deze GPX-files kunnen op de fietscomputer gevonden worden onder het kopje “Tracks”.  De GPX-files zijn zelf te maken of worden door een organisatie van een toertocht beschikbaar gesteld. Wanneer je de fabrieksinstellingen hebt hersteld is het aan te bevelen om ook de gegevens van de SD-kaart te wissen. Dit zorgt ervoor dat de Mio Cyclo fietscomputer niet extra wordt belast.

Installeren van Hartslagmeter en andere sensoren

Sensor-mio-cyclo-installeren Heb je een luxere Mio Cyclo fietscomputer zoals de 215 HC, 315 of 400? Dan is het mogelijk om een hartslagmeter, cadansmeter en of een snelheidsmeter te koppelen. Hierbij is het wel belangrijk dat de accessoires werken op basis van ANT+. De fietscomputers van Mio Cyclo maken namelijk ook gebruik van ANT+. Als voorbeeld nemen wij even een snelheidssensor om te koppelen. Dit omdat de snelheidssensor het moeilijkste is om te installeren. Andere accessoires zoals een hartslagmeter gaan exact op dezelfde manier. echter heb je met een snelheidssensor te maken met het uitlijnen van de magneten en sensoren.

Ga in het menu naar “Instellingen > Sensoren” als het goed is verschijnen nu de verschillende type sensoren in het scherm. Zorg dat achter iedere optie die je wilt toevoegen en vinkje staat. Wil je geen gebruik maken van een bepaalde sensor? Dan zorg je dat het vinkje wordt vervangen door een kruisje. Wanneer het vinkje is geactiveerd kan er geklikt worden op de tekst “snelheidssensor”. Klik hierop en klik vervolgens op “nieuwe sensor”. De fietscomputer gaat nu opzoek naar de snelheidssensor. in de meeste gevallen zal de fietscomputer de sensor meteen vinden.

Wordt de snelheidssensor of hartslagmeter niet gevonden door de Mio Cyclo fietscomputer?  Dan is het aan te raden om de batterij van de sensor even te demonteren en meteen daarna opnieuw te monteren. Hiermee haal je de sensor uit een slaapstand. Werkt dit niet? Dan is het als allerlaatste stap aan te raden om de batterij te vervangen. Voordat je dit moet doen zijn er nog een aantal andere stappen.

De snelheidssensor is namelijk voorzien van een klein streepje. Zorg ervoor dat dit streepje naar het achterwiel gericht staat. En plaats de magneet in het achterwiel zo recht mogelijk op dit streepje. Ook is het belangrijk om de sensor en magneet zo dicht mogelijk langs elkaar te laten gaan. Op deze manier is het signaal het sterkste en zullen snelheidssensor en fietscomputer elkaar snel vinden.

Gegevensscherm van de Mio Cyclo aanpassen

Scherm-instellingen-mio-cyclo-fietscomputer Nu de sensoren gekoppeld zijn aan de fietscomputer is het natuurlijk ook nog belangrijk om de gegevens van de sensor in het beeldscherm van de Mio Cyclo te krijgen. Zo kan je tijdens het fietsen bijvoorbeeld zien wat de huidige hartslag is. Ga hiervoor naar “Instellingen > Dashboard” Klik het gewenste scherm aan via bijvoorbeeld “Info 1” en klik op een van de bestaande gegevens. Je zult in een menu komen waar je keuze hebt uit verschillende fietsgegevens. Wanneer je deze aanklikt zal het vakje dat je eerder hebt aangeklikt vervangen zijn.

Wil je meer of minder fietsgegevens op het scherm van de Mio Cyclo fietscomputer hebben? Dan staat er onderaan het scherm een getal. Klik dit getal aan en verander jouw voorkeur. Door minder gegevens op het beeldscherm te zetten zullen de letters groter worden en is het dus gemakkelijker om jouw fietsgegevens af te lezen. Hierbij hoef je niet bang te zijn dan je geen gebruik kunt maken van alle functies. Het is namelijk mogelijk om meerdere bladzijden aan te maken. Op de Mio Cyclo worden deze weergeven als “info 3 en 4”. Zorg dat het deze pagina’s geactiveerd zijn door achter deze pagina’s een vinkje te zetten. Heb je een elektrische Shimano DI2 schakelgroepset? Dan is het soms mogelijk om de Mio Cyclo te koppelen met de schakelgroepset. Het voordeel hiervan is dat de fietscomputer met de shifters bediend kan worden. Het koppelen van een Shimano DI2 schakelgroepset en Mio Cyclo fietscomputer gaat exact hetzelfde als het koppelen van een nieuwe hartslagmeter en of snelheidssensor.

Een GPX-bestand op de Mio Cyclo fietscomputer zetten

Eerder gaven wij al aan dat het ook mogelijk is om een vooraf geprogrammeerde route in te laden op de Mio Cyclo fietscomputers. Maar hoe zet je een GPX-file op een Mio Cyclo fietsnavigatie? Dat gaan wij jou uitleggen. Wanneer je weet hoe het werkt kan je binnen enkele minuten een route op de Mio Cyclo gezet hebben. Dit is handig bij een toertocht of wanneer je zelf een fietsroute hebt gemaakt in een onbekend gebied. Hoe je dit kunt doen lees je onderin het artikel dat achter de link zit.

  1. Als eerste is het belangrijk dat het bestand eindigt op .gpx. Iedere fietscomputer (dus ook de Mio Cyclo) werkt met dit bestandstype. Dit is dan ook de reden dat organisatoren van een toertocht altijd GPX-bestanden aanleveren.
  2. Sluit de Mio Cyclo fietsnavigatie aan de computer en zet de fietsnavigatie aan. Dit doe je doormiddel van het meegeleverde draad. De Mio Cyclo zal je een keuze geven tussen “alleen opladen” of “Aansluiten aan de PC”. In dit geval kies je voor het aansluiten aan de computer.
  3. Ga naar op de computer naar de map “mijn Computer” hier vind je verschillende bestandsschijven. Wanneer de Mio Cyclo fietscomputer is aangesloten zullen er meerdere Mio dataschijven zichtbaar worden. Wanneer je de verkeerde data-schijf gebruikt zullen de gpx-bestanden niet juist op de fietscomputer worden ingeladen. Kies daarom voor de data-schijf “Mio_data(D:)” en open de map “Tracks”. En sleep de GPX-databestanden in deze map.
  4. Wanneer je de Mio Cyclo fietsnavigatie nu loskoppelt van de computer en aanzet kunnen de gpx-bestanden/fietsroutes worden geopend. Dit doe je door te klikken op de tegel van “Navigeren” en daarna te kiezen voor de tegel “Tracks”.

Let op: gebruik niet de dataschijf “Mio_system (E:)”. In deze map staan de vooraf in geprogrammeerde bestandstypes zodat de Mio Cyclo fietscomputer naar behoren kan werken. Blijf dus van deze bestanden af.

Het grootste voordeel aan vooraf in geprogrammeerde fietsroutes is dat de Mio Cyclo jou navigeert over de juiste wegen. Verder heb je zicht op een hoogte-profiel,  de totale stijging, de nog af te leggen kilometers tot de eindbestemming en nog veel meer fietsgegevens.

Gebruik je de Mio Cyclo fietscomputer op meerdere fietsen, en maak je daarbij ook nog gebruik van verschillende profielen in de Mio Cyclo fietscomputer? Dan is het ook verstandig om de gpx-bestanden in de desbetreffende map van het bijbehorende profiel te zetten. Nu vraag jij zelf misschien af waarom gebruik zal maken van verschillende profielen? Dit kan weer handig zijn voor verschillende sensoren die gekoppeld zijn aan de fiets en fietscomputer. Ook wordt het cumulatieve aantal kilometers per fiets/profiel weergeven. Om de route op de Mio Cyclo fietscomputer te openen moet je in het hoofd menu gaan naar “tracks” en daar het gewenste bestand openen. vergeet hierna niet op “Go” te klikken, want anders zal de route niet starten.