Verschil tussen een racefiets en mountainbike?

verschil tussen mountainbike en racefiets

 

In dit blog lees je:

  • Voor welke fiets jij moet kiezen.
  • Wat het effect is van een langere wielbasis.
  • Het verschil in remmen is.

Een racefiets en een mountainbike worden voor totaal verschillende doeleinden gebruikt. Zo wordt er met een mountainbike totaal verschillende terreinen bedwongen. Dit kan variëren van rotsen tot modder. Een racefiets daarentegen wordt enkel gebruikt op een verharde weg zoals asfalt en straatstenen. Maar er zit nog veel meer verschil tussen een racefiets en mountainbike.

Waarom zijn het stuur en de banden anders?

verschil tussen mountainbike en racefiets

Wat het eerste opvalt is dat het stuur van de fietsen totaal anders is. Dit komt doordat een mountainbiker vooral stevig op zijn fiets wilt zitten en een wielrenner juist aerodynamisch. Door de bocht in het stuur van een racefiets is het mogelijk om de handen en schouders lager bij de grond te hebben. Zo vangt het lichaam veel minder wind. Het gevolg hiervan is dat je gemakkelijker vooruit komt.

Bij een mountainbikeband zijn veel meer componenten belangrijk. Zo heeft iedere band zijn eigen profiel en is er vaak ook nog te kiezen uit de breedte van de fietsband. Dit kan een groot verschil betekenen in de rijstijl van de renner op de fiets. Daarom is de fietsbanden keuze op een mountainbike veel belangrijker dan bij een racefiets. Doordat er bij een racefiets bijna geen verschil is tussen de verschillende profielen en de breedte van de band niet zo’n grote consequenties heeft voor de rijstijl van de renner.

Wat is er anders aan de remmen van een mountainbike?

Waar er op een racefiets traditioneel gezien gebruik wordt gemaakt van remblokken is dit bij een mountainbike totaal anders. De meeste mountainbikes maken gebruik van schijfremmen. Dit doordat je met een schijfrem veel sneller stil staat dan bij remmen met traditionele remblokken. Met wielrennen is het snel stilstaan niet heel belangrijk doordat je geen slome of extreem gevaarlijke afdalingen hebt.

Verschillende soorten Pedalen en Fietsschoenen

Wanneer je gebruik maakt van klikpedalen op de mountainbike zouden dit andere pedalen zijn dan je gebruikt op de racefiets. Op de racefiets maak je gebruik van het Shimano SPD SL systeem. Dit systeem is erop gebaseerd om op een zo efficient mogelijke manier de kracht van de berijder over te brengen in een voorwaartse beweging. Ga je mountainbiken? Dan kan het zomaat zijn dat je te maken krijgt met modder en zand. In dit geval zal je gebruik maken van het Shimano SPD systeem. Deze klikpedalen zijn beter bestand tegen vuil van buitenaf. Wel is het belangrijk om te weten dat je verschillende schoenen nodig hebt per kliksysteem. Naast dat de klikpedalen een groot effect hebben op de manier van fietsen is er ook nog een verschil tussen goedkope en dure fietsschoenen.

Wat is er anders aan het frame van een racefiets?

Een ander belangrijk verschil zit hem in het frame. Waar een mountainbike meestal voorzien is van een voorvork met vering en heel soms een dubbele vering in het frame. Is een racefiets niet voorzien van vering. De vering op een mountainbike is op de heftige parkoersen geen overbodige luxe. Echter wordt er door het gebruik van een vering in de fiets wel snelheid verloren. Daarom zit er op een racefiets geen vering. Daarnaast is het frame van een racefiets vaak gebouwd met behulp van een windtunnel. Dit om de fiets zo aerodynamisch mogelijk te maken.

Wat is er dan anders aan de wielen van een mountainbike en een racefiets?

Verschil-mountainbike-racefiets

Er zit een groot verschil in het soort wielen van de fietsen. Waar er bij een racefiets enkel verschil zit in de hoogte van de velg, vanwege de aerodynamica. Is het bij mountainbikes veel complexer. Bij mountainbikes wordt er niet naar aerodynamica gekeken maar naar de stijfheid en flexibiliteit van een velg. Echter zit er wel verschil in de grote van een velg. De meest voorkomende wielmaten bij een mountainbike zijn 26 inch, 29 inch en 27,5 inch. Er wordt aan de hand van het parkoers een wiel gekozen welk het beste bij het parkoers past. 26 inch wordt voornamelijk gebruikt bij technische parkoersen met veel bochten. Een 29 inch wiel wordt daarentegen juist gebruikt op de snellere parkoersen. En een 27,5 wordt gebruikt als het parkoers zowel technisch als snel is. Maar niet iedere wielmaat kan in iedere fiets. Daarom hebben mountainbikers voor iedere wielmaat een andere fiets.

Zo nu weet je het verschil tussen een racefiets en een mountainbike en kan je zelf de juiste beslissing maken. Want als je de goede fiets voor jouw doeleinden koopt dan zal je er een hele hoop plezier aan beleven. Wil je mee gaan met een groepje vrienden? Bekijk dan eens wat voor type fiets zij hebben.

Een combinatie van alle fietsen

Waarschijnlijk heb je ook wel eens gehoord van een gravelbike. Een gravelbike is een fiets die meer weg heeft van de geometrie van een mountainbike. Zo is de fiets in zijn geheel een stukje langer en voorzien van een hoger balhoofd. Hierdoor worden de hobbels in het wegdek beter gereduceerd. Een gravelbike is geschikt om te gebruiken op een verhard wegdek en een bospad. Een gravelbike heeft net als een cyclocross wat noppen op de banden en een gebogen stuur. Echter zijn er nog veel meer verschillen tussen een gravelbike en een cyclocrossfiets.