De redenen waarom jij een fietshandschoen moet gebruiken

Waarom een fietshandschoen gebruiken

In dit blog lees je:

  • Hoe je blaren op de handen voorkomt.
  • Waarom je meer grip hebt met handschoenen.
  • Wat er gebeurt bij een valpartij.
  • Waarom een fiets handschoen effect heeft op zweet.

Je ziet ze wel eens langskomen. Wielrenners zonder handschoenen aan. Echter is het dragen van fietshandschoenen geen overbodige luxe wanneer je op de racefiets zit. Waarom? Dat vertellen wij jou in deze blog. Het fietsen zonder fietshandschoenen kan lekker luchtig aanvoelen op de huid. Maar dit voordeel weegt zeker niet op tegen de vele nadelen die het fietsen zonder fietshandschoenen met zich mee brengt.

Voorkom slapende handen tijdens het fietsen

Zoals de titel van deze blog al doet vermoeden is het aan te raden om fietshandschoenen te dragen tijdens het fietsen. Maar wat zijn nou goede fietshandschoenen en wat gebeurt er als de fietshandschoenen te klein zijn? Dan gaan de handen slapen en tintelen tijdens het fietsen. Wil je nog meer weten over hoe tintelende handen en voeten te voorkomen zijn tijdens het fietsen?

Bescherming bij een val

De huid op je hand is erg dun en beschadigt snel. Omdat je uit een reflex je val wilt opvangen of breken met je handen zorgt dit ervoor dat je handen altijd beschadigt raken bij een val. Dit is erg vervelend wanneer je de volgende dag weer aan het werk moet. Want welk beroep je ook uitoefent, je handen gebruik je bijna altijd. De bewegingen die jij dagelijks maakt in combinatie met de strakke huid zorgen er tevens voor dat de handhuid moeilijker hertelt dan bijvoorbeeld een wond op het zitvlak.

Zweet afvegen

Ook zijn de meeste fietshandschoentjes voorzien van een stuk badstof op de duim. De badstof is ervoor om zweet van het voorhoofd weg te vegen, zodat er geen zweet in de ogen kan komen. Tevens kan je de badstof gebruiken om zweet van je neus te vegen, zodat het zweet niet meer op het stuur kan vallen en het stuur glad wordt.

Blaren op de handen

Waarom-fietshandschoenen-dragen

Het fietsen met fietshandschoenen zorgt ervoor dat je geen blaren krijgt op de handen. Fietshandschoenen zijn voorzien van speciale paddings. Deze zijn bij de ene handschoen dikker dan bij de andere maar deze hebben allemaal het zelfde doen. Het voorkomen van blaren op de handen. Bij een langere fietstocht kan de druk op de handen toenemen waardoor je niet meer stevig op je fiets zit. Door de paddings voorkom je deze druk op de handen. Zo zit je steviger op de fiets en voorkom je blaren op de handen na het fietsen.

Fietshandschoenen zijn bijna altijd gemaakt van een luchtige en ademende stof om te voorkomen dat je handen te warm en zweterig worden.