Hoe Kit Je Tubes Op De Velg?

Hoe-kit-je-een-tube-op-de-velg Wanneer je al wat langer op de fiets zit heb je vast wel eens van tubes gehoord. Het voordeel aan tubes is dat deze een lagere rolweerstand hebben, lichter in gewicht zijn en je met een lagere en hogere druk kunt rijden. Echter kan het nog al een gedoe zijn om tubes goed te monteren. Daarom nemen wij jou in deze blog mee wat je nodig hebt en welke stappen je zou moeten volgen om tubes goed te monteren.

Op welke manieren kan je tubes op de velg plakken?

In hoofdlijnen zijn er twee verschillende manieren om tubes op de velg van de fiets te plakken. Echter hebben wij een hele sterke voorkeur voor één van de twee manieren. Dit omdat deze manier er voor zorgt dat de tube beter en strakker op de velg ligt. Wel kost de betere manier van het vastplakken van de tubes meer werk en tijd. Houd daarom goed in je achterhoofd dat het plakken van tubes een tijdrovende klus is. Je kan dit dus niet binnen 30  minuten doen. Het hebben van een goede fietspomp is essentieel bij het monteren van tubes op de velg. Tijdens het proces van het kitten van de tubes moet je de band een enkele keer oppompen. Dit doe je het beste met een hogedrukpomp, zodat de kit niet tussen de tube en de velg uitgedrukt wordt. Maar waar voldoet een goede fietspomp met drukmeter dan aan? Dat leggen wij jou uit. Zodat je een fietspomp hebt waar je nog vele jaren plezier van kan hebben.

Kan ik op alle wielen tubes plakken?

Nee, je kan niet op iedere velg tubes kitten. Sterker nog je hebt speciale velgen nodig. De velgen die geschikt zijn voor tubes hebben een veel minder diepe goot dan de velgen die geschikt zijn voor tubeless fietsbanden of fietsbanden met een binnenband. Ook is het onmogelijk om een velg om te bouwen, zodat deze geschikt is voor het gebruik van tubes. Door de minder hoge goot zal de tube goed op de velg geplakt kunnen worden. Een traditionele fietsband of tubeless fietsband ligt in de velg geklemd.

Waarom zou je met tubes gaan rijden?

Wanneer je van plan bent om met tubes te gaan rijden is het belangrijk om aan het doeleinde te denken. Ga je rustig in de polder fietsen met een aantal fietsvrienden? Dan kunnen wij je nu al vertellen dat je beter geen gebruik kan maken van tubes. Dit heeft met name te maken met het feit dat je tubes niet snel gewisseld hebt wanneer je een lekke fietsband hebt. Ook zijn tubes vaak duurder in de aanschaf. Fiets je geen wedstrijden, dan heeft het weinig nut om met tubes te gaan rijden.

Daarnaast kan je op de weg, de baan of in het veld met tubes rijden. In alle disciplines hebben tubes verschillende voordelen. En ook bestaat er voor iedere discipline weer een andere soort tube. Wanneer je bijvoorbeeld op de baan fiets heb je een hele dunne en snelle tube. De tube heeft nagenoeg geen profiel en een zeer dunne en snelle compound. Zal je deze tube gebruiken op de weg, dan zal je heel erg snel een lekke band hebben. Verder kan je ook een tube hebben voor in het veld. De tubes voor in het veld zijn vaak flexibeler, breder en voorzien van noppen. In het veld kunnen de parkoersen heel erg variëren, zo heb je voor een parkoers met veel zand een andere tube/loopvlak dan op een rondje met heel veel blubber. De tube voor in de blubber zal zichzelf ingraven in het zand en een zand tube heeft geen noppen en zal dus geen grip bieden in de blubber.

Wel ga je in het veld het grootste verschil merken tussen een tube en een traditionele fietsband. In het veld fiets je met zachtere banden en wanneer je een bocht neemt zal de tube zichzelf breder maken. Dit zorgt voor meer grip en dat je sneller door een bocht zal kunnen gaan. Hoe harder de tube wordt opgepompt des te minder voordeel je haalt uit de tubes. Wanneer je op de weg fietst met tubes zal het grootste voordeel hem zitten in de gewichtsbesparing van de velgen.

Kan ik een tube maken?

Ja, in sommige gevallen kan je een tube maken. Echter is dit sterk af te raden. En wanneer je er toch voor kiest. Dan zal het een zeer tijdrovend werk zijn. Een tube kan je maken door deze te demonteren en open te snijden. Zorg tevens voor het juiste bandgereedschap. Echter moet je wel weten waar het lek ongeveer zit. En snijdt hier enkel de tube open. Wanneer je de tube hebt opengeknipt zal je een dunne lichte funnel tegenkomen. In deze funnel zit het lek. Wanneer je het lek hebt gelokaliseerd kan je deze met katoengaren dicht naaien. Echter weet je pas achteraf op het maken van de tube ook daadwerkelijk is gelukt. Een ander nadeel is dat je altijd een hobbelende tube hebt wanneer deze is gemaakt. Het beste is daarom om een nieuwe tube te kopen wanneer je een lekke tube hebt. Een ander gevaar is dat je de tube tijdens het maken nog een keertje lek prikt.

Waarom plaklint af te raden is

Zoals we in de introductie al aangaven zijn er twee verschillende manieren van het monteren van een tube. Wij vinden zelf dat je dit het beste kan doen doormiddel van kit. Echter kost het werken met kit wel veel meer moeite. Een andere manier om een tube te plakken is met behulp van een plaklint. Het plaklint is dubbelzijdig en plakt dus aan twee kanten. Monteer het plaklint eerst op de velg en monteer daarna direct de tube op de velg. Echter ligt de tube nooit zo vast als dat de tube op de velg wordt gekit. Dit komt mede door de verschillende lagen kit die op de velg worden aangebracht. Wanneer je een tube kit zal de tube naadloos op de velg plakken. De tube wordt dus over de gehele lengte en breedte beetgepakt. Dit is ook meteen het nadeel van werken met een plaklint. De velg is voorzien van een klein gootje. Echter is iedere tube anders en sluit deze dus nooit naadloos op de tube aan. De kleine ruimtes die er zitten tussen de tube en de velg/plaklint geeft enige ruimte voor beweging. Deze beweging maakt de kans vele malen groter dat de tube er afloopt. Om deze reden raden wij het af om een tube te plakken met een plaklint. Geen zin of tijd om geregeld je tubes te kitten? Dan raden wij het je sterk aan om gewoon met een binnenband of tubeless fietsbanden te gaan rijden. Kies je er toch voor om een plaklint te gebruiken? Ga dan vooral niet met te veel snelheid een bocht in en vermijd afdalingen.

Maak het gemakkelijker om de band om de velg te leggen

Net als met een normale fietsband kan de tube heel erg strak zijn en dus bijna niet om de velg heen passen. Sterker nog een tube is in de meeste gevallen nog moeilijk om de velg te leggen dan een traditionele fietsband. Dit maakt het helemaal moeilijk om de tube om de velg te leggen, wanneer de binnenkant van de tube en de velg zijn voorzien van een laag kit. De kans op een vieze rommel is daarom ook zeer aanzienlijk. Daarom is het aan te raden om oude kleren aan te doen tijdens het kitten van de tubes. Vooral je broek zal onder het kit zitten. Dit omdat je het wiel soms tussen je knieën zal klemmen.

Om de tube makkelijker om de velg te krijgen is het aan te raden om deze droog om de velg te leggen. Wanneer de tube om de velg ligt kan je deze het beste met een hogedruk fietspomp oppompen tot 80% van de maximale druk die de tube mag hebben. Laat het wiel met de tube er omheen 24 uur staan en de tube zal enkele millimeters zijn opgerekt. Deze millimeters ga je hard nodig hebben wanneer je de tube definitief om de velg gaat monteren.

Hergebruiken van de tubes

Ook hoor je wel eens dat iemand zijn of haar tubes hergebruikt. In sommige gevallen zal dit kunnen maar voor het mooiste resultaat is dit af te raden. Je krijgt de tubes in de meeste gevallen niet netjes van de velg af. Onder iedere tube zit nog een extra strip van katoen om de velgen beter te laten aansluiten om de velg. Ook heeft deze strip de functie om de tube beter bestand te maken tegen de gaten in de velg. Deze gaten zitten er om de spaken te monteren. Ook beschermt de stip de tube tegen de extra druk die op de tube wordt uitgeoefend tijdens het fietsen in een bocht.. De tube heeft dus een weel minder grote kans om stuk te gaan en/of van de velg af te lopen. Wanneer je de strip van de tube is afgetrokken zal dit ook nog eens zorgen voor een hobbelende tube. Wil je dat de tube niet hobbelt tijdens het fietsen? Gebruik dan altijd een nieuwe tube.

Waarom opnieuw je tubes kitten?

Om maar meteen antwoord te geven op de vraag kunnen wij je adviseren om ieder seizoen de tubes opnieuw te kitten. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de kit. De kit wordt gedurende het jaar steeds harder en raakt op een begeven moment zelfs uitgedroogd. Kit die uitgedroogd is heeft de neiging om af te scheuren, wanneer deze onder hoge druk komt te staan. Heb je langer dan 6 maanden met de tubes gereden? Dan is de kans groot dat je denkt dat deze tubes nog heel goed vast om de velg liggen. Met je handen krijg je de tube er ook niet zomaar afgeduwd. Maar wanneer je onder hoge snelheid door de bocht gaat, dan zal de tube loskomen van de velg. Wanneer dit gebeurd zal je met zekerheid ten val komen.

Wanneer je de kit net hebt aangebracht en de opgedroogd is biedt deze altijd een minimale frictie ruimte. Maar wanneer de kit al langer dan 6 maanden op de velg geplakt zit. Zal de kit zijn uitgedroogd en geen frictieruimte meer geven. Het gevolg hiervan is dat de kit zal gaan scheuren en de tube van de velg afloopt. Ook wanneer de tubes niet gebruikt zijn en in een donkere ruimte hebben gestaan met een lagere temperatuur dan is het sterk aan te raden om de tubes opnieuw te kitten. En nog beter is gewoon om nieuwe tubes te kitten.

Nieuwe velgen of gebruikte velgen?

kit-voor-tubes Het kan zijn dat je nieuwe velgen hebt. Dan is het belangrijk om een extra laag kit op de velgen aan te brengen. Maar om de kit beter te laten hechten aan de velg is het belangrijk om de velgen een beetje op te schuren. Heb je de velgen als eens voorzien van tubes? Schuur dan de oudere kit op om de nieuwe kit beter te laten hechten. Hierbij is het niet nodig om de oude kit laag in zijn geheel van de velg af te schuren. Een klein beetje opschuren is meer dan voldoende.

De eerste laag kit breng je ook aan om de gaten van de spaken enigszins dicht te kitten. Door de eerste laag hebben de nieuwe lagen een groter oppervlak om de tube vast te plakken. De kans is hierdoor veel minder groot dat de tube los komt te zitten.

Hoe breng ik de kit aan op de velg en tube?

Het beste kan je de kit met een kwast aanbrengen op de velg en op de tube. De tube zal de eerste lagen kit geheel absorberen. Maar de derde laag kit zal niet meer in de tube trekken en is dus geschikt om de tube op de velg te plakken. Dezelfde kwast kan je gebruiken om de kit op de velg aan te brengen. Wanneer je de kit op de onderkant van de tube en de velg aanbrengt kan je beter iets te veel dan te weinig gebruiken. Wanneer de tube op de velg ligt pomp je de tube op tot 60% van de maximale druk die de tube mag hebben. Zo voorkom je dat alle kit tussen de tube en de velg wordt weggedrukt. Het te veel gebruikte kit zal zichzelf buiten de velg drukken, in de vorm van bobbeltjes. Deze bobbeltjes kan je later weer wegkrabben, waardoor het eindresultaat net iets mooier wordt.

Verder is het belangrijk om 24 uur tijd te hebben tussen het aanbrengen van de verschillende lagen kit. Echter kan je de velg en de tube wel tegelijkertijd voorzien van kit. Op deze manier bespaar je weer flink wat tijd. Dit komt doordat de tube en de velg pas in laatste instantie met elkaar in aanraking komen.

Stappenplan voor het kitten van tubes

Stap 1: Leg de tube droog om de velg en pomp deze op tot 80% van de maximale druk die de tube mag hebben. Hiermee rek je de tube alvast enkele millimeters op en vergemakkelijk je de rest van het proces.

Stap 2: Schuur de velg op en  voorzie de velg van één laagje kit. En laat deze 24 uur drogen.

Stap 3:  Haal de tube van de velg en schuur de eerder aangebrachte laag kit van de velg op.

Stap 4:  Pomp de tube een klein beetje op, zodat deze een ronde vorm heeft en breng een nieuwe laag kit aan op de onderkant van de tube. Verder smeer je ook een nieuwe laag kit op de velg de velg. Laat zowel de tube als velg 24 uur drogen.

Stap 5: Breng een 2e laag kit aan op de tube en voorzie tevens de velg van een nieuwe laag kit. Laat ook deze laag weer 24 uur drogen.

Stap 6: Voorzie de tube en velg van de laatste laag kit en leg de tube om de velg heen. Hierbij kan het helpen als je de tube voorziet van een klein beetje lucht. De tube heeft hierdoor een mooiere ronde vorm, waardoor je tube niet op verschillende plekken aan elkaar gaat vastzitten. Wilt het laatste stukje niet lukken? Klem het wiel dan tussen je benen en maak een trekkende beweging en duw tegelijkertijd de tube om de velg heen.

Stap 7: Voordat je de wielen met tubes daadwerkelijk kan gebruiken moet je ook de laatste laag kit 24 uur laten drogen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *