Wat is de beste kaderplaathouder racefiets?

Kaderplaathouder-racefiets

In dit blog lees je:

  • Hoe de profs een kaderplaatje bevestigen.
  • Welke kaderplaathouder je nodig hebt bij schijfremmen.
  • Je een kaderplaat bevestigt op een aero-fiets.

Wanneer je wedstrijden fiets heb je het vast wel eens mee gemaakt. Bij het uitdelen van je rugnummer kreeg je er een kaartje bij om te bevestigen aan je fiets. Het zogenaamde kaderplaatje. Het kaderplaatje zorgt ervoor dat de jury gemakkelijk kan bekijken welke fiets bij welke renner hoort. Dit kan van pas komen wanneer er een grote valpartij is of er een groot peloton in één keer over de streep komt.

Kaderplaathouders-racefiets

Er zijn verschillende plaatsen op de fiets om een kaderplaat te bevestigen. Al deze plaatsen brengen zo ook hen eigen manieren van bevestigen met zich mee. Vroeger waren vele fietsen uitgevoerd met een extra nog om het kaderplaatje vlakbij het balhoofd te bevestigen. Maar tegenwoordig worden alle kaderplaten achter het zadel bevestigd. Dit heeft twee belangrijker voordelen. Je kunt de knieën niet meer stoten tegen het kaderplaatje. Dit leverde in het verleden nog al vervelende blessures op. Want een kaderplaatje kan lelijke verwondingen veroorzaken. Verder is een kaderplaatje veel beter zichtbaar wanneer deze achter het zadel wordt bevestigd. De kans is namelijk veel kleiner dat er een been of knie van een renner voor het kaderplaatje zit, waardoor deze onzichtbaar is. Wanneer In deze blog behandelen wij verschillende kaderplaathouders om je kaderplaat stevig te bevestigen, zodat je krassen op de fiets voorkomt.

BBB FrameFix BSP-94 Kaderplaathouder achter de rem

We beginnen maar meteen met één van de beste kaderplaathouder voor op jouw racefiets. De kaderplaathouder die wordt bevestigd achter de achterrem zorgt ervoor dat je geen opzetstuk nodig hebt iedere keer dat je een kaderplaat moet bevestigen.

Kaderplaathouder-racefiets-Achter-de-rem-BBB Deze BBB FrameFix BSP-94 kaderplaathouder racefiets is van sterk aluminium en wordt eenmalig geplaatst achter de achterrem van de fiets. Doormiddel van een vleugelmoer is het gemakkelijk het boutje los te draaien wanneer er een kaderplaat bevestigd moet worden. In tegenstelling tot alle andere hulpstukken kan je met dit opzetstuk een kaderplaat bevestigen zonder dat daar gereedschap voor nodig is. Verder zorgt de kromming in het opzet stuk ervoor dat de kaderplaat niet tegen je frame kan gaan krassen onder het fietsen. Wanneer je een fiets hebt met traditionele velgremmen is deze kaderplaathouder de beste oplossing. Maar omdat steeds minder fietsen traditionele velgremmen hebben, zie je deze kaderplaathouder steeds minder. Dit komt omdat de BBB BSP-94 niet te bevestigen is op racefietsen met schijfremmen.

Afneembare kaderplaathouder

Mocht je niet altijd willen rondfietsen met een klein opzetstukje achter je rem, dan kan je er altijd voor kiezen om een afneembaar opzetstukje te nemen. Het opzet stuk bestaat uit een stukje aluminium waar in je een kaderplaat schuift. Door met een multitool twee kleine boutjes aan te draaien wordt het kaderplaatje geklemd.

Doordat er aan dit opzet stuk twee haakjes zitten en het geleverd wordt met een elastiek. Is de kaderplaathouder racefiets gemakkelijk om de zadelpen heen te klemmen. Wanneer de wedstrijd afgelopen is kan je dan het opzetstuk van de fiets halen. Nu tegenwoordig steeds meer fietsen gebruik maken van schijfremmen worden deze type kaderplaathouders ook het meest gebruikt door de profrenners. Maar in plaats dat zij gebruik maken van het elastiek lijmen zij het opzet stuk aan de fiets vast. Dit ziet er iets mooier uit en voorkomt dat de kaderplaathouder vergeten 0f verloren wordt. Als recreant is het echter niet aan te raden om de kaderplaathouder vast te lijmen aan de zadelpen. Want waarschijnlijk wil je jouw huidige fiets in de toekomst nog eens doorverkopen. Wanneer de kaderplaathouder racefiets is vastgelijmd en het zadel lager moet dan kan dit een conflict veroorzaken. Natuurlijk kan je dan de kaderplaathouder met enig geweld van de fiets af trekken of een nieuwe zadelpen kopen. Maar dit zal dan altijd zorgen voor schade of een kleurverschil.

Kaderplaathouder-racefiets--BBB-rond-Zadelpen-Rond Kaderplaathouder-racefiets-Zadelpen-Aero-elastiek- Het is wel verstandig om er rekening mee te houden dat niet alle kaderplaatjes in dit opzetstuk passen. Vooral in België wordt er nog vaak gewerkt met hele oude en dikke kaderplaatjes. Deze oude kaderplaatjes zijn dan te dik voor de gleuf in het opzet stuk. Het opzetstuk dat met elastiek wordt bevestigd aan de zadelpen is te verkrijgen voor fietsen met een ronde zadelpen en voor fietsen met een aero zadelpen.

Tie raps kunnen natuurlijk ook

Mocht je helemaal geen opzetstuk willen gebruiken dan kan je altijd nog kiezen op je kaderplaat vast te zetten met enkele tie raps. Het voordeel van tie raps is dat je maar enkele grammen meer gewicht hebt aan de fiets. Echter is het meest vervelende aan deze manier dat je altijd voorzien moet zijn van een tang op de tie raps af te knippen. In praktijk vergeet je vaak een tang mee te nemen.

Verder zorgt deze manier van bevestigeng voor de meeste krassen. Dit omdat het kaderplaatje meteen op het frame wordt bevestigd.

Wat mag er nog meer niet ontbreken in jouw fietstas?

Een kaderplaathouder is een van de dingen die je niet moet vergeten om in je fietstas te stoppen. Maar naast een kaderplaathouder zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je niet mag vergeten in jouw fietstas. Een kaderplaathouder is redelijk onmisbaar en goedkoop. Dit maakt dat een kaderplaathouder een nuttig en leuk cadeau is voor een wielrenner.