Het losdraaien en monteren van pedalen volgens een expert!

Het losdraaien en monteren van pedalen volgens een expert!

pedalen losdraaien en monteren

Wanneer je een nieuwe set pedalen gekocht hebt of een nieuwe crankset is het altijd nog maar de vraag of je de pedalen van je fiets nog wel kan losdraaien. In deze blog leggen wij jou aan de hand van een aantal handige tips uit hoe jij binnen 10 minuten de pedalen kan demonteren en opnieuw kan monteren. Wist je dat vele “vreemde” kraken en tikken in de fiets vanuit de pedalen kunnen komen? Juist om deze reden is het verstandig om regelmatig jouw pedalen opnieuw te monteren.

Wat heb je nodig?

Om de pedalen van je fiets snel te kunnen losdraaien heb je een aantal gereedschapstukken nodig:
15 mm pedaalsleutel
6 mm inbussleutel (als een pedaalsleutel niet mogelijk is)
Bionet ontvetter
Montagevet 
Teflonspray

Het is te hopen dat de pedalen op de juiste manier gemonteerd zijn op de fiets. Hiermee bedoelen we dat er montagevet gebruikt is bij het monteren van pedalen. Dit zorgt ervoor dat de pedalen gemakkelijker zijn los te draaien.

Pedaalsleutel-BBB-hi-torque-LCyclon-Bionet-Ontvetter-1-liter montagepasta-assembly-150ml-Cyclon Cyclon-teflon-course-Spray_Kettingspray

Wat als je de pedalen niet los krijgt?

Wanneer de pedalen “fout” gemonteerd zijn. En je krijgt de pedalen niet los met de pedaalsleutel of inbussleutel. Dan is het aan te raden om het pedaal in te spuiten met teflon. Dit doe je op de plaats waar het schroefdraad van het pedaal en de crank in elkaar draaien. Wacht daarna een half uurtje en probeer het nog eens.

Wanneer je de pedalen losgekregen hebt is het verstandig om het schroefdraad van zowel de crank als pedaal schoon te maken met Bionet. Zo verwijder je het oude vet en voorkom je dat oude viezigheid zorgt voor dat het pedaal in de toekomst moeilijker kan worden losgedraaid.

Wanneer je het pedaal in eerste instantie niet kreeg losgedraaid kan het helpen om het schroefdraad van de crank even in te sprayen met teflon. Dit zorgt ervoor dat roestdeeltjes oplossen.

Krijg je pedalen volgende keer makkelijk losgedraaid.

Nu is het tijd om de pedalen weer te gaan monteren. Dit kunnen nieuwe fietspedalen zijn, maar ook dezelfde.

Zorg ervoor dat je het schroefdraad van het pedaal en de crack voorziet van een laagje montagevet. En draai het pedaal er in eerste instantie met de hand in. Hierbij is het belangrijk dat je het pedaal er recht indraait en de twee schroefdraden mooi in elkaar draaien. Want wanneer je het pedaal scheef in de crank draait gaat het schroefdraad van zowel het pedaal en de crank kapot. Door dit rustig te doen kunnen er een hoop extra kosten worden voorkomen.

Wanneer het pedaal er helemaal met de hand is ingedraaid. Is het weer tijd om de pedaalsleutel of inbussleutel bij te pakken. Zorg ervoor dat de fiets op de grond staat en je de crank recht naar beneden houdt. Hierdoor voorkom je dat de fiets spontaan wegrijdt wanneer jij kracht zet op de pedaalsleutel of inbussleutel. Zorg ervoor dat je het pedaal goed strak zet. Want wanneer je dit niet doet kan het pedaal onder het fietsen kraken of zelfs loskomen.

Het te veel aan montagevet zal tussen de schroefdraden zijn uitgedrukt. Dit kan je met een doek netjes verwijderen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *