Gratis verzending vanaf €50,-      14 dagen Retourneren          Voor 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd

 Gratis verzending vanaf €50,-      14 dagen Retourneren          Voor 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd

Voorkom zadelpijn op de racefiets?

Hoe-voorkom-ik-zadelpijn

In dit blog lees je:

  • Hoe je jouw zitvlak heel houdt.
  • Welke producten je nodig hebt.
  • Wat je kan doen om zadelpijn te voorkomen.

Iedereen op de fiets heeft er wel eens last van. Pijnlijke billen onder het fietsen, of te wel zadelpijn op de racefiets. Hierdoor wordt het fietsplezier aanzienlijk verminderd en dat willen we natuurlijk allemaal voorkomen, maar hoe? Dat lees je allemaal in dit blog van voorkom zadelpijn op de racefiets. In Alle gevallen kan de oorzaak anders zijn, maar door de volgende zaken uit te sluiten, ben je al goed op weg.

Het juiste zadel voor jou heupbreedte

Voorkom-zadelpijn-fietsen

Ieder fietszadel heeft zijn eigen breedte. Dit heeft te maken met de breedte van de heupen en bekken van de renner. Er zijn ook vrouwenzadels op de markt. Vaak zijn deze naast een stukje breder ook voorzien van een breed gat in het midden. Waardoor er geen irritatie ontstaan op plekken die mannen niet hebben.

Neem bij voorkeur ook een zadel dat zo hard en oncomfortabel aanvoelt. Want hoe zachter een zadel des te meer ruimte is er om het zitvlak te laten bewegen en schijven. Deze beweging kan zorgen voor irritatie tussen het zitvlak, de fietsbroek en het zadel. Een hard zadel biedt ook nog eens veel meer steun aan de rug. De voordelen van een hard fietszadel zijn dus dat je geen irritatie door wrijving krijgt, minder snel last hebt van jouw rug en dat de kracht beter wordt overgedragen op de pedalen. De mogelijke wrijving zorgt er namelijk ook voor dat er kracht verloren gaat.

Staat je zadel op je juiste hoogte?

Door een te hoogstaand of te laagstaand zadel kan zorgen voor pijn aan de rug en het zitvlak. Een simpele truc om te kijken of je zadel ongeveer op de goede hoogte staat is om op je zadel te gaan zitten en je tenen naar beneden te strekken. Het is dan de bedoeling dat je echt maar net de grond kan raken met de punt van je tenen. Echter is het aan te raden om een fietsmeting te doen bij een gespecialiseerd bedrijf. Deze houden met veel meer componenten rekening, op deze manier weet je zeker dat je goed en lekker zult gaan fietsen. Want ook wanneer bijvoorbeeld je stuurpen te lang is kom je niet juist op de fiets en dus het zadel te zitten. Dit kan dan ook weer zorgen voor wrijving en irritatie aan het zitvlak.

Gebruik een fietsbroek met bretels

Het hebben van een te grote fietsbroek kan er voorzorgen dat er veel wrijving ontstaat tussen het zitvlak en het zadel. Dit kan een naar gevoel geven. Om wrijving te voorkomen is het aan te raden om gebruikt te maken van een fietsbroek met bretels. Verder is het absoluut niet de bedoeling dat je een onderbroek aan hebt in een fietsbroek. Dit is in het begin even wennen, maar het voelt al gauw vertrouwd. Met deze stap weet je zeker ik voorkom zadelpijn op de raefiets.

Broek met verkeerd stiksel

Het kan natuurlijk ook zijn dat je broek voorzien is van een verkeerd stiksel bij de zeem. Hier kan jezelf weinig aan doen. Wel is het dan ook aan te raden om broekenvet te gebruiken, wellicht schuurt de broek dan minder aan het zitvlak. Mocht dit ook niet helpen. Dan zit er helaas niets anders op dan een andere broek te kopen. Wil je besparen bij het kopen van fietskleding? Doe dit dan voornamelijk op de sokken, handschoenen, zweetshirt of het fietsshirt. Wanneer hier een stiksel fout genaaid zit zal dit niet geen extreme irritatie opleveren. Maar wanneer een fietsbroek verkeerd gestikt of genaaid is. Zal dit het hele fietsplezier doen verdwijnen.

Voorkom wrijving tussen de huid en de broek met broekenvet

Zadelpijn-voorkomen-born-broekenvet-sportverzorging-no-friction-cream-
Koop hier jouw Broekenvet!

Door broekenvet te gebruiken voorkom je wrijving tussen het zitvlak en de broek. De droge ruwe zeem zorgt ervoor dat de huid van het zitvlak wordt opengeschuurd. Door broekenvet te gebruiken breng je een dikke beschermlaag aan tussen de ruwe zeem en het zitvlak. De broek zal niet gaan schuren en jij zal zonder zadelpijn de fietstocht voltooien. Wanneer je iedere dag op de fiets zit zal je merken dat de huid van het zitvlak steviger en harder wordt. Ga je dan een klein rondje fietsen. Dan is broekenvet niet zo noodzakelijk als dat je slechts eens in de week een rondje fietst. Toch is broekenvet zelfs voor de meest ervaren wielrenners geen overbodige luxe. Want doordat je de wrijving tussen de huid en de zeem van de fietsbroek verminderd zal de levensduur van de fietsbroek aanzienlijk verlengt worden.

Broekenvet heb je in twee verschillende vormen. Een echte vet soort en een poeder soort. De broekenvet in vet vorm is het beste aan te raden doordat deze effectiever is dan de poeder soort. Echter voelt de vet soort raar aan bij het aantrekken van de broek. Maar als het eenmaal zit heb je er veel meer plezier van. Beide soorten zijn uitvoerig getest zodat er geen ontstekingen ontstaan.

Het zitvlak ontdoen van haren

Door middel van het verwijderen van de haren op het zitvlak voorkom je dat er een mogelijkheid van wrijving verwijderd wordt. Echter is het wel belangrijk om constant te scheren wan als er eenmaal stoppelvorming is, zal dit juist weer meer irritatie veroorzaken op de fiets.

Dus hoe voorkom je zadelpijn op de fiets?

Dus even in het kort. Zadelpijn op de fiets kan je voorkomen door het gebruik van broekenvet, het zitvlak te ontdoen van haren, de zadelhoogte aan te passen en gebruik te maken van een goede fietsbroek. Maar hoe weet je of jouw racefiets de juiste zadelhoogte heeft voor jouw lichaam? Daarvoor zijn verschillende formules om de juiste zadelhoogte te berekenen voor jouw racefiets.

Delen op

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lees ook andere Blogs