Tintelende handen en voeten tijdens het fietsen voorkomen?

Voorkom tintelende handen en voeten tijdens fietsen

In dit blog lees je:

  • Hoe je de bloedsomloop stimuleert.
  • Welk effect handschoenen hebben.
  • Waarom je jouw schoenen niet te strak moet doen.

De meeste wielrenners hebben het wel eens gehad. De een met warm weer en de ander met koud weer. Maar wat zijn nou meestal de voornaamste redenen voor tintelende/slapende handen of/en voeten? En hoe tintelende handen en voeten tijdens het fietsen voorkomen te zijn. Daarover leggen wij je in deze blog graag meer uit, zodat jij heerlijk kan blijven fietsen.

Tintelende handen op de fiets

Harde wegen en kasseien

Om te beginnen heeft ieder wegdek zijn effecten op je rijstijl. Zo zal je bij het fietsen over asfalt minder druk op de handen ervaren dan bij het fietsen over kasseien. Lees hier hoe je het beste over kasseien kunt rijden.

Te hard knijpen in het stuur

BBB-Wielerhandschoen-Highcomfort-Rood

Maar doordat je over een slechter wegdek rijdt ben je waarschijnlijk onzekerder op de fiets. Hierdoor ga je harder in je stuur knijpen om deze niet uit je handen te laten glijden. Dit zal je ook kunnen ervaren in bijvoorbeeld afdalingen. Echter wordt de bloedsomloop door het harde knijpen verslechterd waardoor er minder tot geen bloed naar de vingers gaat. Dit kan een tintelend gevoel opleveren. De tip is daarom om minder hard in je stuur te knijpen.

Te strakke fietshandschoenen

tintelende-handen-voeten-tijdens-fietsen

Het meest voorkomende probleem is dat je met te kleine handschoenen fietst. Door te kleine handschoenen krijg je zelfs op mooie wegen van asfalt een tintelende hand. Maar wanneer weet ik nou of ik te kleine handschoenen heb?

Een handige tip om hierachter te komen is om met de vinger toppen de stof tussen de vingers gemakkelijk te kunnen beet pakken. Let wel op dat je niet te veel stof kunt beetpakken want dan zijn je handschoenen te groot en zal dit ervoor zorgen dat je handen eerder van het stuur glijden. Echter is wel de tip, neem liever iets te grote handschoenen dan te kleine.

Verder is het belangrijk dat het polsbandje niet de pols afknelt waardoor de bloedsomloop verhinderd wordt. Daarom is het aan te raden om deze ontspannen vast te doen. Zorg ervoor dat je altijd een pink tussen de handschoen en pols kunt steken.

Tintelende voeten op de fiets

Zoals in de intro al te lezen viel gaat deze blog niet enkel over tintelende handen maar ook over tintelende voeten. Echter zijn veel tips om tintelede handen en voeten op de fiets voorkomen bijna hetzelfde. Het belangrijkste is dus om de bloedsomloop niet te verhinderen.

Te kleine sokken

Iedereen kent het wel. Je hebt een mooi paar nieuwe sokken gekocht maar deze heb je per ongeluk te warm gewassen. Hierdoor zijn ze flink gekrompen en zitten ze niet meer zo perfect als dat ze eerst zaten. Sterker nog eigenlijk zijn ze gewoon te klein geworden en knellen de voet af. Hierdoor verhinder je een soepele doorgang van het bloed naar de tenen. Dit kan na enige tijd zorgen voor een tintelend gevoel in de voeten.

Te kleine schoenen

Door het hebben van te kleine fietsschoenen worden de voeten gedwongen in een stijve en oncomfortabele houding. Dit kan zorgen voor irritaties en een verminderde doorstroming van het bloed. Grote schoenen kunnen daarin tegen zorgen voor wrijving en kracht verlies. Het is daarom belangrijk om bij het kopen van fietsschoenen in gedachte te houden dat je er niet op hoeft te lopen. Het is aan te bevelen om een halve duim aan ruimte over te hebben.

Schoenen te strak

De meest voorkomende reden is dat je de gespen van je fietsschoenen te strak en onevenredig hebt aangetrokken. Naast dat dit de meest voorkomende reden is, is dit ook nog eens de makkelijkst op te lossen reden. Voorkom tintelende voeten doordat je de gespen te strak en/of evenredig hebt aangetrokken door iedere keer de schoen volledig van beneden tot boven dicht te doen.

Verkeerde schoenplaatjes

Een hele andere reden voor tintelende handen kan zijn dat je verkeerde schoenplaatjes hebt. Hierdoor kan de enkel een rare houding aannemen waardoor er minder bloed stroomt naar de tenen.  Echter is dit de meest drastische (mogelijke) oplossing. Want door het monteren van andere schoenplaatjes kunnen de knieën een andere beweging aannemen. Dit kan weer pijn veroorzaken in de knieën. In dit geval is het aan te raden om een fietsmeting te doen bij een fysiotherapeut.

Meer weten over schoenplaatjes?

Wil je meer weten over de verschillende schoenplaatjes die er zijn? In ons blog over de verschillende Shimano schoenplaatjes en pedalen laten laten wij jou kennis maken met de voor- en nadelen van ieder schoenplaatje.

Opsomming van mogelijke oplossingen

  • Handschoenen losser
  • Grotere handschoenen
  • Te kleine sokken
  • Schoenen te strak
  • Verkeerde schoenplaatsjes