Ontdek of de wielersport iets voor jou is

is de wielersport wat voor mij

In dit blog lees je:

  • Wat je nodig hebt als beginnende fietser
  • Welke keuzes er zijn binnen de wielersport.
  • Het nut van klikpedalen.

Ik wil de wielersport gaan beoefenen maar hoe begin ik? En welke wielersport past bij mij? In deze blog leggen wij jou uit wat je allemaal nodig hebt om te beginnen en liggen we de verschillende disciplines van de wielersport aan je uit. Zo kan jij voor jezelf kiezen welke fiets jij uiteindelijk gaat aanschaffen.

Wat heb je altijd nodig?

Spd-Sl-Pedalen-RS500-shimano Zonder dat je een discipline hebt gekozen kun je alvast beginnen met enkele aankopen doen. Zo zijn broeken, shirts, brillen en helmen voor iedere discipline hetzelfde. Tevens is het verstandig om broekenvet aan te schaffen zodat je ballen niet kapot schuren langs de zeem van je fietsbroek.

Het grote verschil in de producten die je moet aanschaffen voor de verschillende disciplines, zit hem in de schoenen en pedalen. Zo wordt er bij wegwielrennen en baanwielrennen gebruik gemaakt van een SPD-SL systeem. En bij mountainbike en cyclocross het SPD systeem. Het verschil zit hem in de manieren van inlikken en de vrijheid die modder heeft. SPD-SL pedalen zitten vaster en zorgen voor een betere overbrenging van de kracht. SPD biedt weer de ruimte voor noppen onder de fietsschoenen.

Wat valt er allemaal onder de wielersport?

Wat is Wegwielrennen?

Wegwielrennen is de sport die jij altijd ziet wanneer je in de maand juli naar de televisie kijkt en de renners ziet rijden over verharde wegen. Het leuke aan wielrennen is dat jijzelf bepaalt of jijzelf gaat inspannen of lekker rustig een rondje fiets. Daarom verkiezen wij wielrennen als de ideale discipline om te beginnen met de wielersport. Verder is wielrennen zowel in de zomer als winter overal te doen.

Wat is Mountainbiken?

Wanneer je al beschikt over een goede conditie meer uitdaging wilt omtrent techniek, dan is Mountainbiken de sport voor jou. In Nederland beschikken we over verschillende mountainbike parkoersen die goed te bereiden zijn voor de beginnende mountainbiker. Het nadeel aan mountainbiken is dat je vaak in de auto naar een parkoers moet rijden. Aan een mountainbike heb je zowel in de zomer als winter een prima fiets om uit de voeten te komen.

En wat nog meer?

Andere sporten in de wielersport die je kunt beoefenen zijn baanwielrennen en cyclocross. Baanwielrennen is een erg snelle sport waarmee constant moet trappen en niet kunt remmen. De sport wordt beoefend op een houtenbaan waarvan er niet veel in Nederland zijn. Dit zorgt ervoor dat je vaak lang in de auto zit en vast zit aan de openingstijden van de wielerbaan.

Cyclocross is de sport waarin Mathieu van der Poel groot geworden is. Het lijk erg veel op mountainbiken alleen wordt cyclocross beoefend op een totaal andere fiets. Zo heeft een cyclocrossfiets geen vering. De parkoersen met cyclocrossen zijn vaak veel blubberiger en slomer dan bij mountainbiken.