In dit blog lees je:
- De 5 stappen om nooit meer koude voeten te hebben.
- Welke producten jou helpen om het warm te houden.
- Waar je de producten kunt kopen
Iedereen kent het wel, je wilt blijven wielrennen in de winter en het zonnetje schijnt maar de temperatuur komt niet boven het vriespunt uit. Toch laat jij jezelf als echte plezierfietser niet tegenhouden om een rondje te fietsen. Maar als je thuis komt, met koude voeten van het wielrennen, en onder de douche springt beginnen je tenen verschrikkelijk te tintelen. Dit wil natuurlijk iedereen voorkomen. En dat kan!
In deze blog wordt in 5 stappen het geheim uitgelegd hoe jij koude voeten tijdens het fietsen kan voorkomen.
Stap 1: Smeer je voeten in met een vettige laag.
Het begint natuurlijk bij je blote voeten. Voordat je sokken aantrekt is het verstandig om je voeten in te smeren met vaseline. Hierdoor creëer je een extra vetlaag wat de lichaamswarmte isoleert. In het begin zal dit raar aanvoelen maar geen zorgen, je bent er zo aan gewend.
Stap 2: Trek goede sokken aan.
Nadat je je voeten hebt voorzien van een extra vetlaag kun je sokken aantrekken. Het is echter wel van belang dat je goede sokken aantrekt. Zo moeten er geen gaten in de sokken zitten en zijn ze het liefst een beetje dikker dan de sokken die jij in de zomer gebruikt. Bijna ieder merk heeft wel een speciale wintersokken. Mocht je deze niet in huis hebben. Dan kan je er altijd voorkiezen om 2 paar sokken over elkaar aan te trekken. Dit kan echter wel weer zorgen voor meer wrijving. En dit kan dan weer zorgen voor irritatie. Ook wordt de voet een stuk dikker door het dragen van twee paar sokken. De schoenen zullen dus een stukje losser gemaakt moeten worden, want anders zal er snel een tintelend gevoel ontstaan in de voet. Dit tintelende gevoel ontstaat doordat er niet voldoende bloed en zuurstof in de voeten en tenen terecht komt. En wanneer de bloedsomloop wordt belemmerd zal je dus weer veel sneller koude voeten krijgen.
Stap 3: Aluminiumfolie over de tenen.
De volgende stap om je voeten lekker warm te houden is om aluminiumfolie over de tenen te doen. Dit mag gerust een dubbele laag zijn. Mocht je geen aluminiumfolie in huis hebben. Dan kan je er ook voorkiezen om het aluminiumfolie om t wisselen voor plasticzakjes. Het probleem van plasticzakjes is alleen dat dit ,net als dubbele sokken, zorgt voor meer wrijving. Daarnaast zijn je voeten vaak te groot voor een plasticzakje. Want het plasticzakje wil je meestal om heel je voet doen omdat het zakje anders dubbel kan gaan zitten tussen de voet en schoen.
Stap 4: Zorg dat je schoenen droog zijn.
Waarschijnlijk heb je deze week al meerder fietsritten gedaan en is de kans groot dat de schoenen toen nat geworden zijn. Stop een aantal kranten in de schoenen en zet deze op een warme en droge plek neer. Door de schoenen goed aan te spannen zal al het vocht uit de schoenen in de kranten trekken. De volgende keer wanneer je gaat fietsen heb je dus droge schoenen. Want wanneer je begint met koude en natte fietsschoenen, dan zullen de voeten ook veel sneller koud zijn.
Stap 5: Warme en waterdichte overschoenen.
En als allerlaatste stap, maar zeker een van de belangrijkste. Zorg voor voor goede overschoenen. Met goede overschoenen bedoelen we overschoenen met een stevige rand aan de bovenkant. Dit voorkomt dat het water van de bovenkant de schoen instroomt. Daarnaast is het belangrijk dat de overschoen het lucht gat aan de onderkant van de schoen afdekt. Dit luchtgat is in de zomer voor de verkoeling van de voeten. Maar in de winter komt er een hoop kou en nattigheid door het kleine gaatje aan de onderkant van je schoenen. Dit voorkom je door deze goed af te dichten. Overschoenen zijn er in vele verschillende soorten. Maar het grootste verschil zit hem in de dikte. Wil je zeker weten geen koude voeten krijgen? Neem dan overschoenen die gemaakt zijn van een soort rubbermateriaal. het water rolt hier makkelijker over dan een overschoen dit voorzien is van een stoffen buitenkant. Wel dient er onder de rubberlaag nog een thermomateriaal verwerkt te zijn. Een uitstekend voorbeeld van een goede overschoen is bijvoorbeeld de BBB HeavyDuty.
Wij verzekeren je niet 100% dat je geen koude voeten tijdens het fietsen gaat voorkomen, maar de kans op koude voeten is heel erg klein wanneer je deze 5 stappen allemaal op de juiste manier doorloopt. En onthoud dat je de voeten niet te veel moet klemmen tussen de verschillende materialen en schoenen. Want dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop wordt verminderd en je eerder koude voeten zal krijgen.