Voorkom zadelpijn op de racefiets?

Voorkom zadelpijn op de racefiets?

Hoe-voorkom-ik-zadelpijn
Iedereen op de fiets heeft er wel eens last van. Pijnlijke billen onder het fietsen, of te wel zadelpijn op de racefiets. Hierdoor wordt het fietsplezier aanzienlijk verminderd en dat willen we natuurlijk allemaal voorkomen, maar hoe? In ieder geval kan de oorzaak anders zijn, maar door de volgende zaken uit te sluiten, ben je al goed op weg.

Het juiste zadel voor jou heupbreedte.

Ieder zadel heeft zijn eigen breedte. Dit heeft te maken met de breedte van de heupen en bekken van de renner. Er zijn ook vrouwenzadels op de markt. Vaak zijn deze naast een stukje breder ook voorzien van een breed gat in het midden. Waardoor er geen irritatie ontstaan op plekken die mannen hier kunnen krijgen.

Staat je zadel op je juiste hoogte?

Door een te hoogstaand of te laagstaand zadel kan zorgen voor pijn aan de rug en het zitvlak. Een simpele truc om te kijken of je zadel ongeveer op de goede hoogte staat is om op je zadel te gaan zitten en je tenen naar beneden te strekken. Het is dan de bedoeling dat je echt maar net de grond kan raken met de punt van je tenen. Echter is het aan te raden om een fietsmeting te doen bij een gespecialiseerd bedrijf. Deze houden met veel meer componenten rekening, op deze manier weet je zeker dat je goed en lekker zult gaan fietsen.

Gebruik een fietsbroek met bretels. 

Het hebben van een te grote fietsbroek kan er voorzorgen dat er veel wrijving ontstaat tussen het zitvlak en het zadel. Dit kan een naar gevoel geven. Om wrijving te voorkomen is het aan te raden om gebruikt te maken van een fietsbroek met bretels. Verder is het absoluut niet de bedoeling dat je een onderbroek aan hebt in een fietsbroek. Dit is in het begin even wennen, maar het voelt al gauw vertrouwd.

Broek met verkeerd stiksel.

Het kan natuurlijk ook dat je broek voorzien is van een verkeerd stiksel bij de zeem. Hier kan jezelf weinig aan doen. Wel is het dan aan te raden om broekenvet te gebruiken, wellicht schuurt de broek dan minder aan het zitvlak. Mocht dit ook niet helpen…….. dan zit er helaas niets anders op dan een andere broek te kopen.

Voorkom wrijving tussen de huid en de broek met broekenvet.

Door broekenvet te gebruiken voorkom je wrijving tussen het zitvlak en de broek. Hierdoor heb je veel minder last van een droge zeem tegen je zitvlak. Zo voorkom je irritatie en zorg verleng je de levensduur van de broek aanzienlijk.

Broekenvet heb je in twee verschillende vormen. Een echte vet soort en een poeder soort. De broekenvet in vet vorm is het beste aan te raden doordat deze effectiever is dan de poeder soort. Echter voelt de vet soort raar aan bij het aantrekken van de broek. Maar als het eenmaal zit heb je er veel meer plezier van. Beide soorten zijn uitvoerig getest zodat er geen ontstekingen ontstaan.

Het zitvlak ontdoen van haren.

Door middel van het verwijderen van de haren op het zitvlak voorkom je dat er een mogelijkheid van wrijving verwijderd wordt. Echter is het wel belangrijk om constant te scheren wan als er eenmaal stoppelvorming is, zal dit juist weer meer irritatie veroorzaken op de fiets.

Opsomming van enkele mogelijke oplossingen:

– Veranderen van zadel
– Een kleinere fietsbroek
– Fietsbroek met bretels
– Gebruik van broekenvet
– ontharing van het zitvlak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *