Wat is het verschil tussen een tube en een traditionele fietsband?

Wat is het verschil tussen een tube en een traditionele fietsband?

Tubes en traditionele fietsbanden - pedaalslag.nl

Misschien heb je al eens gehoord dat de profs altijd met tubes rijden. Maar wat zijn tubes dan precies? En wat zijn de voordelen? Dat legen wij jou deze blog uit!

Op jouw fiets zit in de meeste gevallen gewoon een traditionele band. Met de traditionele band bedoelen we een draadband en een vouwband. Het voordeel van een traditionele band is dat deze vele malen makkelijker te verwisselen en duurzamer is.

Verschil vouwband draadband

Maar wat is dan het verschil tussen een draadband en een vouwband? Dit verschil is naar prijs voornamelijk te merken in het gewicht. Verder is een vouwband flexibeler. Hierdoor is de band makkelijker om de velg te leggen en heeft betere rijeigenschappen.

Traditionele band vs tubes

Continental vouwband
Koop hier je Continental-5000  vouwband met korting

Nu je het verschil weet tussen een draadband en een vouwband vraag jij je natuurlijk nog af wat het verschil is tussen dit soort fietsbanden en een tube. Het grootste verschil is dat een tube geplakt zit op de velg en een draadband los er omheen geduwd zit.

Kan ik tubes leggen op mijn draadwielen?

Nee het is niet mogelijk om je op je wielen voor een traditionele fietsband een tube te leggen. Dit komt doordat een traditionele fietsband in de velg geklemd zit en een tube op de velg gekit zit. Een velg voor een traditionele fietsband is dan ook vele malen dieper dan die van een tube.

Wel is het mogelijk om in iedere fiets een wiel met tubes te zetten. Maar om van traditionele fietsbanden naar een tube te gaan heb je dus een totaal nieuwe set wielen nodig.

Wat is het verschil in bandendruk?

Wanneer je er voor kiest om met een tube te gaan rijden in plaat van met een draadband dan profiteer je van het feit dat je de banden zowel harder als zachter kunt zetten dan een draadband. Door de banden hard op te pompen ontstaat er minder rolweerstand en wanneer je de banden zachter oppomp ontstaat er veel meer grip. Dit is vooral in het mountainbiken en cyclocrossen een groot voordeel.

Pomp je banden echter altijd op de juiste spanning met een fietspomp met drukmeter. Hierdoor wordt het gemakkelijker om met de bandendruk te spelen.

Lekrijden

Het rijden met een tube heeft verschillende voordelen. Naast dat de wielset meestal lichter in gewicht is. Rijd je met een tube veel minder gauw een stoot lek. Dit komt doordat de binnenband niet klem kan komen te zitten tussen de buitenband en de velg.

Cyclocross en mountainbike

banden voor mountainbike en cyclocross

Waar een tube op de racefiets vaak een extra luxe is, is dat in het cyclocrossen of mountainbiken totaal anders. Doordat er veel minder kans is op een lekke band, kan er met een veel lagere druk gereden worden.

Doordat je met  een lagere druk in de banden kan rijden in de tubes heb je meer grip. Verder hebben tubes als voordeel dat de band in de bochten breder wordt, waardoor je harder door de bocht kan rijden.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *