De ongeschreven regels op de fiets

Ongeschreven regels op de fiets

In dit blog lees je:

  • Hoe je een piepende fietsketting voorkomt.
  • Wanneer je niets te maken hebt het verkeer.
  • Hoe je de beste indruk maakt op je fietsvrienden.

Niemand heeft het er over maar ze zijn er zeker wel. De ongeschreven regels op de fiets. De omerta omtrent de ongeschreven regels heeft lang genoeg geduurd. Daarom doorbreken wij in deze blog het zwijgen. En schrijven wij voor jou een blog over de ongeschreven regels.

Met een schone fiets op pad

Om te beginnen starten we bij je fiets. Het hebben van een vieze fiets met piepende remmen of ketting is echt een no-go. Door het hebben van een vieze fiets laat je zien dat het fietsen je niet zoveel interesseert. Hierdoor zullen echte renners je nooit serieus nemen. Maak daarom af en toe je fiets schoon en spray je ketting tijdig in. Naast het hebben van een schone fiets is het ook belangrijk om de benen geschoren te hebben. In onze blog over “Waarom scheren wielrenners hun benen” lees je de reden achter het scheren

Fietsen met een vriend

Iedereen fietst wel eens met een vriend of vriendin. En natuurlijk zijn er ook voor deze momenten ongeschreven regels. Ten eerste beginnen we met het gezellig naast elkaar fietsen en de wekelijkse gebeurtenissen bespreken. Daarnaast is het een absolute no-go om een half wiel voor je maatje te fietsen. Het fietsen van een half wiel voor zorgt ervoor dat het tempo ongemerkt omhoog zal gaan omdat de meeste wielrenner graag op gelijke hoogte naast elkaar rijden.

Verder is het belangrijk om in acht te nemen dat je bij het fietsen met een vriend allebei even veel op kop fietst. Is je fietsvriend van een hoger niveau en kan jij niet overnemen. Dan is het niet de bedoeling dat je hem er bij een bordjessprint uit sprint. Dus neem over of sprint anders niet.

Fietsen met een groep

Ongeschreven regels racefiets

Als we het dan toch over fietsen met één of meerdere personen hebben. Beginnen we maar gelijk over de grootste irritatie bij fietsers als zij in een groep fietsen. Bij een fietsrit raak je altijd verzeild in het verkeer. Hierdoor kom je altijd gevaarlijke situaties tegen. Als voorste renner zie je deze altijd aankomen. Maar als je achteraan de groep zit moet je maar vertrouwen op de personen voor je. Daarom is het belangrijk dat je als voorste renner altijd even je hand omhoog steekt en een schreeuw geeft bij een tegemoetkomende gevaarlijke situatie. Maar nog makkelijker dan een “onbeschofte” schreeuw is om een rinkel te geven met de fietsbel. Wil je geen hele grote fietsbel? Dan zijn er tegenwoordig ook hele kleine fietsbellen voor op de racefiets. Deze fietsbellen kan je doormiddel van een elastiek binnen enkele seconden (de)monteren. Ook zie je steeds vaker dat de fietsbel verwerkt zit in de houder van de fietscomputer. De HideMyBell fietsbel/fietscomputerhouder is geschikt voor Garmin, Wahoo, Mio Cyclo, Polar en vele andere merken fietscomputers. Op deze manier kan jij ongezien een fietsbel op de racefiets meenemen.

Fiets je in de winter wel eens met een groep? Dan herken je het vast wel dat het opspattende vocht en viezigheid van de weg omhoog spat in het gezicht van de renner die in jou wiel zit. Ook dit is te voorkomen door af te spreken dat iedereen die meefietst gebruik maakt van een lang spatbord op de racefiets monteert.

Fietsen op de weg

Iedereen kent ze wel de wielrenners die denken dat ze prof zijn en op de weg rijden. Het zijn er weliswaar maar enkele die het doen. Maar zij verpesten het voor de rest van alle wielrenners. Fiets daarom waar het kan op een fietspad en pas je snelheid een beetje aan.

Ben je een beginnende fietser en staat er voor dit seizoen ook nog een toertocht op het programma? Dan is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te nemen. Denk hierbij aan hoe je traint voor de toertocht en wat voor sportvoeding je zult moeten meenemen voor tijdens het fietsen.