In dit blog lees je:
- Waarom je het zitvlak moet scheren.
- Hoe je wrijving op de huid voorkomt.
- Wat het voordeel van Broekenvet is.
Pijn aan het zitvlak tijdens het fietsen is bij wielrenners een veel voorkomend probleem. Je hoort anderen dan vaak zeggen dat dit een kwestie is van gewenning, maar dit is helemaal niet waar. Door een aantal simpele aanpassingen is pijn aan het zitvlak tijdens het fietsen zo te voorkomen.
Als eerste is het belangrijk om niet te besparen tijdens het kopen van een fietsbroek. Een goedkopere fietsbroek heeft vooral een goedkopere zeem en maakt gebruik van goedkope en harde stiksels. Deze stiksels gaan na een langere tijd op de fiets schuren aan de binnenkant van je been. Op ten duur kan dit er zelfs voor zorgen dat er een wond ontstaat.
Verwijder alle haren van het zitvlak
Zoals algemeen bekend scheert iedere wielrenner zijn benen. Naast dat een wielrenner zijn benen scheert, verwijdert hij ook vaak de haren op zijn zitvlak weg. Deze haren kunnen gaan wrijven tegen een droge zeem, waardoor het een branderig effect kan geven. Verder zorgt deze wrijving er ook voor dat de zeem in de fietsbroek sneller zal slijten en daardoor dus een ruw effect op de huid zal hebben. En vergeet dat je een fietsbroek gebruikt zonder daar een onderbroek onder te dragen. Dit zorgt er namelijk voor dat de fietsbroek en de zeem zijn positieve effecten verliezen. Doordat een onderbroek gemaakt is van katoen ontstaan er vrijwel altijd plooien in de stof. En dit zorgt dan ook weer voor veel meer wrijving en en dus irritatie.
Met broekenvet heb je zeker weten geen last meer
Een andere manier om zadelpijn te voorkomen is om de zeem van de broek in te smeren met broekenvet. Dit is een smeermiddel dat zorgt dat de broek soepel langs het lijf wrijft en er geen irritatie ontstaat. Verder maakt broekenvet zeem en stiksels van de broek zachter. Door broekenvet te gebruiken wordt de levensduur van de fietsbroek ook nog eens aanzienlijk verlengd. Gebruik je voor het eerst broekenvet? Dan kan dit in het begin raar aanvoelen. Maar wanneer je eenmaal op het zadel zit merk je alleen nog maar de voordelen. Vanuit de fabrikant wordt vaak aanbevolen om broekenvet eerst op de zeem te smeren. De redenen hiervoor zijn dat het broekenvet goed in de zeem kan trekken en een groter oppervlakte bestrijkt. Zelf raden wij aan om broekenvet rechtstreeks op de huid van het zitvlak te smeren. Zo weet je zeker dat je enkel broekenvet smeert op de plekken waar jij het zadel raakt. Door het broekenvet rechtstreek op de huid te smeren zal je dus minder gebruiken en langer met de inhoud van de verpakking kunnen doen. Is de verpakking bijna leeg? Rol de verpakking dan van boven naar beneden. Zo knijp je al het broekenvet naar beneden. Wanneer dit zelfs niet meer helpt adviseren wij om de draaidop eraf te halen. Knijp nogmaals goed in de richting van de opening. En je zal verbaasd staan hoeveel broekenvet er nog uit de verpakking komt. Zo haal je al snel 20% meer broekenvet uit de verpakking.
De stand van het zadel
De bovenstaande tips om zadelpijn te voorkomen uitgeprobeerd maar helpen deze niet? Dan kan je nog een stap verder gaan. Het veranderen van de positie op de fiets. Dit kan zijn dat je hoogte van het zadel gaat verstellen of dat je de afstand tot het stuur verkort. Dit kan door het zadel naar voren te zetten of door een kortere stuurpen aan te schaffen. Echter raden wij het af om de lengte tot het stuur te veranderen. Dit kan namelijk veel meer blessures opleveren dan je denkt. Wel kan je de hoogte van het zadel aanpassen. Want wanneer je te laag zit bestaat er een kans dat je te veel met de heupen beweegt tijdens het fietsen. Deze beweging zorgt dan weer voor een wrijving tussen de huid, de fietsbroek en het zadel. Ook zit de rug minder stabiel op de fiets en door deze wrijving kan je dus snel een pijnlijke rug krijgen tijdens het fietsen. Maar hoe weet je nou dat je te laag zit op de fiets? Je kan er voor kiezen om een fietsmeting te doen. Deze zijn op verschillende plekken uit te voeren. Het is alleen belangrijk om te bedenken hoe vaak jij fietst en hoeveel geld je zal willen spenderen. Wil je eerst zelf het één en ander uitproberen voordat je een hele fietsmeting laat doen? Dan hebben wij enkele tips voor je. Aan de hand van deze tips nader je al sneller de juiste positie op de fiets.
- Wanneer je op het zadel zit moeten de tenen van beide voeten net de grond kunnen raken. Zo voorkom je dat je de knieën overstrekt tijdens het fietsen. Doe je dit wel dan kan het zorgen voor blessures. Kom je met meer dan de tenen op de grond? Dan zit je sowieso te laag op de fiets. Naast de eerder genoemde nadelen is het ook nog eens niet mogelijk om de slag van het pedaal af te maken. Wanneer je dus te laag zit op de fiets kan je nooit alle kracht van het lichaam overbrengen op de fiets. Een ander nadeel aan te laag zitten op de fiets is dat je warm, dik en opgeploft gevoel in de benen krijgt. Kortom, fietsen wanneer het zadel van de fiets te laag staat is totaal geen pretje. Heb je een mountainbike? Dan gaat het bovenstaande geheugensteuntje niet op. Het bracket van een mountainbike ligt namelijk hoger dan dat van een racefiets. Dit zorgt er dan ook voor dat je te laag op de mountainbike zal zitten wanneer je de bovenstaande stappen voor de juiste zadelhoogte zal doorlopen.
- Om te controleren of je de juiste afstand hebt tussen het stuur en de punt van het zadel is er ook een geheugensteun. Plaats het stroombotje tegen de punt van het zadel en strek de hand met de vingers languit naar het stuur. Het is de bedoeling dat er dan zo’n 1 á 2 vingerkootjes tussen het stuur en de top van de vingers zit. Wanneer wij dit uitdrukken in centimeters komen we uit op zo’n 5 centimeter. Is de afstand aanzienlijk groter of kleiner? Dan raden wij aan om een andere stuurpen te monteren. Let hierbij wel op dat de lengte van de kabels die moeten toelaten. De lengte tussen het stuur en de punt van het zadel is natuurlijk ook te verkleinen door het zadel naar voren of naar achteren te verplaatsen. Maar zoals wij eerder al aangaven raden wij dit ten strengste af. Door dit te doen zal je namelijk de hoeken van de trappers aanzienlijk veranderen. In de meest ideale situatie staat de punt van het zadel loodrecht op de as van de trapas. Staat het zadel voor of achter deze loodlijn? Verplaats dan het zadel wel naar de juiste positie.
Combineer alles
Om er zeker van te zijn dat je geen zadelpijn meer hebt tijdens het fietsen is het aan te raden om alle drie de hierboven omschreven tips te gebruiken. Wanneer een goede fietsbroek, het scheren van de haren en broekenvet niet helpt. Kan je gaan kijken naar de hoogte van het zadel. Door het zadel een beetje lager te zetten wordt de druk op het zitvlak verminderd. Ook kan het zo zijn dat je eens een ander zadel moet proberen. Echter is dit wel de laatste stap in de zoektocht naar een oplossing. Voor een nog beter herstel van het lichaam kan je het beste gebruik maken van de producten uit de categorie sportverzorgingsproducten. Hier vind je ook verschillende soorten broekenvetten.
Wat als de pijn niet weggaat?
Wat als je last blijft houden van pijn tijdens het fietsen? Nou dan kan je nog een verdere ingreep doen. Je kan namelijk met een fietsmeting bekijken of je de juiste houding hebt op de fiets. Heb je een verkeerde zithouding? Dan kan dit ervoor zorgen dat je pijn ervaart tijdens het fietsen. Maar wat meten ze dan allemaal met een fietsmeting? Eigenlijk het hele lichaam. Door de verschillende lichaamsmaten te meten is het mogelijk om de ideale hoeken voor jouw lichaam uit te rekenen. Met behulp van deze hoeken en maatvoeringen wordt er een blauwdruk gemaakt voor de ideale fietshouding voor jouw lijf.