Gratis verzending vanaf €50,-      14 dagen Retourneren          Voor 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd

 Gratis verzending vanaf €50,-      14 dagen Retourneren          Voor 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd

Hartslagband voor Bluetooth en ANT+

Bleutooth-en-ANT-hartslagmeter-2

Hoe vaker je fietst hoe meer jij wil weten over de fietstochten en ook zeker over de inspanningen en vooruitgang die je de afgelopen tijd geboekt hebt. Om nog beter te worden is het een snelle en simpele oplossing om gebruik te maken van een hartslagmeter. Ook kan je gebruik maken van een wattagemeter, maar deze zijn veel duurder in aanschaf.

De maximale hartslag berekenen

Ieder mens heeft een andere maximale hartslag. Dit is afhankelijk van leeftijd, gewicht en de huidige conditie. Maar om de maximale hartslag te berekenen kan je gebruik maken van de formule 220 – leeftijd = maximale hartslagen per minuut.

Deze maximale hartslag zal je enkel kort bereiken tijdens een korte en explosieve inspanning. Veelal zal dit dus zijn tijdens een sprint of net voordat je gelost wordt. Tijdens het fietsen zal je dus veelal zitten rond een hartslag van rond de 160 slagen per minuut. Ook al is dit voor iedereen een beetje anders. Om een stuk beter te worden met duursporten is het super efficiënt om  net boven het omslagpunt te trainen. Het omslagpunt is de hartslag waarop het lichaam te veel melkzuren gaat aanmaken en de spieren na enige tijd zullen verkrampen. Jouw exacte omslagpunt kan je achterhalen door een inspanningstest te doen bij een sportarts.

Wat is een goede hartslagmeter?

Om je hartslag te meten zijn er twee apparaten nodig zoals een hartslagband en een fietscomputer of mobile telefoon. De hartslagband voor bluetooth en ANT+ meet de huidige hartslag en de fietscomputer of telefoon maakt deze informatie visueel. Verder wordt de informatie opgeslagen, zodat je deze achteraf kunt analyseren.

Er zijn verschillende soorten hartslagmeters maar in beginselen zijn er twee varianten. De verschillen tussen deze hartslagmeters zit hem dan in de manier waarop zij verbinden met de fietscomputer of telefoon. Een hartslagmeter die werkt op basis van een ANT+ verbinding kan niet gekoppeld worden aan een telefoon. Echter is een ANT+ een standaard als het gaat om hartslagmeters. De nieuwere hartslagmeters zijn vaak ook uitgerust met een bluetooth verbinding. Zo kan je de hartslagmeter koppelen aan een mobiel. Fietscomputers zoals de Mio Cyclo werken ook veelal nog met een ANT+ signaal. Hoe je met de Mio Cyclo je hartslag kan opnemen en wat je er nog meer mee kan leggen wij jou graag uit.

Ook zijn er hartslagmeters die zowel ANT+ als Bluetooth verbindingen ondersteunen. Een goed voorbeeld hiervan is de 4iii hartslagmeter. Deze hartslagmeter is dus ook te verbinden met producten van andere leveranciers. Heb je wel de andere producten van Wahoo, Garmin of een ander merk? Dan is de hartslagmeter gemakkelijk met de overige producten, zoals een fietsnavigatie of indoortrainer te koppelen. Dit kan je overigens doen vanuit de veelal meegeleverde app. Deze apps zijn gratis te downloaden in de app store of Google Play.

Levensduur van de batterij verlengen

Vaak is het enige dat je soms moet vervangen de batterij van de hartslagmeter. Gemiddeld gezien verander je deze batterij 1 keer in de 2 jaar. Echter kan het ook zomaar zijn dat je deze batterij veel vaker zal moeten verwisselen. Dit komt dan doordat je de hartslagmeter verkeerd opbergt. Maar hoe berg je een hartslagmeter goed op, zodat je langer met de batterij kan doen? Nou eigenlijk is het heel erg simpel. Verbind de uiteinden van de hartslagband niet met elkaar. Wanneer je dit wel doet zal de hartslagmeter constant signalen proberen uit te sturen. En zoal je zelf ook wel kan bedenken gaat dit ten kosten van de batterij. Dus door de uiteinden niet met elkaar te verbinden doe je tot wel 3 keer zo lang met de batterijen van je hartslagmeter.

Voordelen van een goede hartslagmeter?

Bij een hartslagmeter die goed en fijn werkt is het draagcomfort zeker heel belangrijk. Naast dit draagcomfort is het ook belangrijk dat de technologie goed zijn werk doet. Wanneer je een hartslagmeter hebt van een gerenomeerd merk. Kan je er met zekerheid vanuit gaan dat deze goed werkt en nauwkeurig de hartslag aangeeft. Vaak is strakte van de borstband is geheel naar wens te verstellen. Zo is het lichaam voor geschikt voor dunne klimmers en de forser gebouwde sprinters. Verder hebben bijna alle hartslagmeters enkele ledlampjes die aangeven of dat deze contact heeft gemaakt met een fietscomputer of ander apparaat.

Maar het allergrootste voordeel aan een kwalitatief goede hartslagmeter is dat deze gekoppeld kan worden aan meerdere apparaten tegelijkertijd. Dit kan handig zijn voor tijdens een triatlon. Maar ook voor alle andere wielrenners heeft dit een groot voordeel. Een voorbeeld is wanneer jij als renner zal moeten wisselen van fiets. Als er op de reserve fiets ook een fietscomputer zit doet de hartslagmeter het automatisch ook hierop. Zo hoef je niet moeilijk te doen met het haastig overzetten van een fietscomputer. Ben je van het trainen achter de scooter? Dan is het ook handig dat de hartslagmeter aan meerdere apparaten gekoppeld kan worden. De bestuurder kan precies zien in welke hartslag de renner zit en hieraan kan de snelheid worden aangepast. Zo wordt jouw niveau nog hoger!

Daarnaast zijn de bijna alle hartslagmeters voorzien van een waterbestendigheid van IPX7. Dit betekent dat het product niet zal sneuvelen wanneer deze tot maximaal 30 minuten op een maximale diepte van 1 meter in het water gehouden wordt. Kortom kan er niet gezwommen worden met de meeste hartslagmeters. Maar fietsen of lopen in de regen is geen enkel probleem.

Eerder hadden wij het ook al over een hartslagband met bluetooth en ANT+ verbindingen. Dit betekent dat de hartslagmeter met zowel een mobiel als fietscomputer gebruikt kan worden. En gelukkig zijn tegenwoordig de meeste hartslagmeters voorzien van een bluetooth en ANT+ aansluiting. Zo is de hartslagmeter dus gemakkelijk te koppelen aan apps zoals Strava, Nike Run Club, The Sufferfest, Adidas Running en natuurlijk de gratis Wahoo app. Dit maakt de gebruikerservaring voor wielrenners en hartlopers het fijnste..

Strava-hartslag-koppelen

Hoe te koppelen aan een Strava?

Wanneer je Strava op je mobiel gebruikt om de gegevens van jouw fietstocht op te slaan kan het handig zijn om de Wahoo TICKR één op één aan te sluiten aan Strava. Dit doe je door rechtsboven te gaan naar “Activiteit uploaden”. Je komt dan in een menu waar je een route zou kunnen uploaden. Maar er staat linksboven ook verschillende tabbladen. Ga hier naar “Apparaat” en kies het merk waarvan jij een hartslagmeter of ander product zal willen koppelen.

Koppel de hartslagmeter via de Wahoo app

Wanneer je de hartslagmeter hebt haal je eerst de batterij eruit en direct daarna zet je deze er terug in. De batterij van de hartslagmeter vind je aan de achterkant. Draai met een muntje de achterkant een kwartslag en de batterij is eruit te halen. Nadat deze weer is teruggeplaatst staat de hartslagmeter meteen aan. In de eerder gedownloade app, van bijvoorbeeld Wahoo, wordt gevraagd of er gebruik gemaakt mag worden van de bluetooth. Geef hiervoor akkoord en vergeet deze niet opnieuw aan te zetten wanneer je gebruik wil maken van de hartslagmeter. Ga in de app naar het kopje “instellingen” en daarna naar “sensoren”. Hier kan de hartslagmeter worden toegevoegd.

Hoe een Hartslagmeter te koppelen met fietscomputer?

Wahoo-sensor-koppelen

Maar ook wanneer je geen gebruik maakt van een mobiel is het mogelijk om de hartslagmeter rechtstreeks te koppelen met een fietscomputer. Als voorbeeld hiervoor gebruiken we een fietscomputer van Wahoo en een hartslagmeter die gebruik maakt van ANT+ en Bluetooth. De manier van koppelen is per type fietscomputer anders. Maar bijna altijd kan dit via de standaard instellingen en dan staat er vast ergens een kopje van “sensor koppelen”. Wanneer de hartslagmeter aanstaat zal deze vanzelf gevonden worden door het ANT+ signaal dat wordt uitgezonden.

Als gezegd gebruiken wij als voorbeeld een Wahoo ROAM fietscomputer. Druk op de knop die aan de linkerkant van de fietscomputer zit. Zo kom je in het menu waarin je alle standaard instellingen kunt veranderen. Ook staat hier een kopje “voeg sensor toe”. Door hierop te klikken zal de fietscomputer opzoek gaan naar een ander product om te koppelen. Dit kan zijn een hartslagmeter, indoortrainer, wattagemeter of cadansmeter. Wel is het belangrijk om de fietscomputer dichtbij het andere product te houden. Klik op “voeg toe” en de twee apparaten zullen verbinding met elkaar maken. Zelf vinden wij de Wahoo Roam één van de betere fietscomputers en om jou net zo enthousiast te maken leggen wij jou graag uit hoe de Wahoo Roam werkt en wat je er allemaal mee kan.

Delen op

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook andere Blogs