Je bent van plan te gaan fietsen op de racefiets, maar helaas regent het en heb je geen tijd en zin om na het fietsen te poetsen. In de meeste gevallen zou je dan niet gaan fietsen. Maar met een indoorfietstrainer kan je altijd gemakkelijk een trainingsrit maken. Lijkt het jou op het eerste gezicht niets om binnen te fietsen? Lees dan vooral verder want wij gaan jou uitleggen hoe je binnen fietsen toch leuk en interessant kunt maken. Hiervoor heb je geen eens een budget van enkele duizenden euro’s nodig.
De goedkoopste indoortrainers voor de fiets
Een indoortrainer hoeft zeker niet duur te zijn. Maar wanneer jij een indoortrainer wil koppelen aan het internet en andere elektronische apparaten voor op de fiets, zoals een fietscomputer of hartslagmeter dan moet je iets verder in de buidel tasten. Maar om simpel te beginnen kan je het beste gebruik maken van de ouderwetsere rollers. Dit zijn 3 rollers waar de fiets opgezet wordt. Doormiddel van een draad wordt de kracht van het achterwiel overgedragen op de voorste roller. Door genoeg vaart te hebben kan je op één plaats blijven staan. Wel is dit enkel een optie die aan te raden is voor de meer gevorderde wielrenner. Want recht op de rollers blijven rijden is nog best een kunst. Laat staan als je tussentijds wat wil drinken uit de bidon.
De rollers worden tegenwoordig het meeste gebruikt bij baanwedstrijden. De fiets is dan gemakkelijk op en af de roller te halen. Ook is het oppassen dat je niets of niemand aanraakt. De snel draaiende rollen zorgen er namelijk voor dat je elektronisch geladen bent. En wanneer je iemand of iets dus aanraakt zal dit een kleine schok geven.
Een iets duurdere oplossing, die beter geschikt is voor het grote publiek is een indoortrainer waarbij het achterwiel wordt vastgezet in een blok. Een roller onder het blok zorgt voor de weerstand. Deze weerstand kan geheel naar wens ingesteld worden. Hoe je dit doet is afhankelijk van het type fietstrainer. Zo kan je bij de ene fietstrainer de weerstand vanaf het stuur regelen en bij de andere zit er een schuifje naast de weerstandsrol.
Maar ook bij dit soort indoortrainers is het belangrijk om rekening te houden met een aantal punten. Gebruik altijd een speciale band voor deze indoortrainer. De speciale banden zijn veel al blauw van kleur. Maar het verschil is dat het rubber vele malen harder is. De band slijt dus veel minder hard dan de reguliere fietsband. Een ander voordeel is dat het fietsen met een speciale band veel gemakkelijker en geleidelijke gaat. Want ga je met een reguliere fietsband op de indoortrainer dan krijg je al snel een slippen effect. Je zult dus echt moeten stampen om beweging in het wiel te krijgen. Wel is het af te raden om met de fietsband voor een indoortrainer naar buiten te gaan. Het compound is vele malen harder en niet voorzien van een grip-structuur. Dit zal er dus voor zorgen dat je veel eerder ten val komt. Daarom is het ook aan te raden om een extra achterwiel aan te schaffen wanneer je gebruik maakt van een indoortrainer, waarbij het achterwiel in de fiets blijft zitten. Op deze manier hoef je niet telkens de verschillende fietsbanden te verwisselen.
Verder worden deze verschillende indoortrainers altijd geleverd met een extra steekas. Deze steekas heeft een speciale vorm en klemt daardoor uitstekend in de fietstrainer. Ook zijn deze steekassen gemaakt van een sterk staal. Het wiel heeft immers alle kracht die jij levert te verduren. En je wil niet tijdens de training opeens losschieten uit de indoortrainer. Omdat de steeksas dat normaal in het wiel zit niet goed past beschadigt deze aanzienlijk.
Bij het gebruik van een indoortrainer waarop het achterwiel op één weerstandsroller wordt geplaatst is het dus aan te raden om gebruik te maken van een extra achterwiel. Dit voorkomt een hoop gedoe om steeds de achterband en steekas te verwisselen. Want het is ook geen optie om met de blauwe band de weg op te gaan. Deze band is namelijk zo hard en glad dat je binnen de kortste keren de fiets onder je kont vandaan trapt.
Meest uitgebreide indoortrainer voor de beste conditie
Opzoek naar een betere indoortrainer of zo niet de beste? Dan vertellen wij jou graag voor welke indoortrainer jij zou moeten kiezen. Want met alle verschillende indoortrainers merken zou je haast niet meer weten wat je moet kopen. Het klopt inderdaad dat de verschillende merken en modellen sterk op elkaar lijken. Maar er zijn daadwerkelijk grote verschillen. Maar laten we bij het begin beginnen. Het beste kan je een indoortrainer kopen waarbij er gebruik gemaakt wordt van een vliegwiel. Dit wil zeggen dat het achterwiel uit de fiets gehaald wordt en er gebruik gemaakt wordt van een kleine ronde schijf. Aan deze ronde schijf zit dan weer een steekas of snelspanner gesloten zodat de fiets stevig geplaat kan worden.
Koppelen aan de computer of mobiel
Door de trainer te kopellen met een mobiel of computer kan er een weerstand gebouw worden op het vliegwiel. De weerstand zal vanuit een programma zoals Zwift of Fullgaz worden geladen. Het leuke hieraan is dat het fietsen veel vizueler wordt want de wattages die worden weggetrapt worden ook weer aan de computer gecommuniceerd. Zo zal je op een beeldscherm de vooruitgang zien. Wanneer je met meerdere personen op dezelfde tijd en software fietst is het mogelijk om een wedstrijd met elkaar te houden. Bij sommige Software programma’s zoals Zwift kan je gebruik maken van power-ups. Deze power-ups activeer je via je mobiel. Ook hoor je vaak dat er muziek geluisterd wordt of een film wordt bekeken op de telefoon. Wanneer je de telefoon tijdens het gebruik wilt bedienen kan je het beste gebruik maken van een telefoonhouder om de telefoon op het stuur te monteren.
Voordelen van een indoorfietstrainer
Tussen de verschillende types zijn ook verschillende voor en nadelen. Zo is een goedkope indoortrainer ook nog eens makkelijk mee te nemen. Maar wanneer je een hele opstelling hebt met alle mogelijke accessoires dan wordt het meenemen van de indoorfietstrainer toch een stuk lastiger. Maar bovenal kunnen we wel zeggen dat een indoortrainer die gebruik maakt van een vliegwiel het lekkerste fietst. De weerstand wordt vanuit binnenin het systeem opgebouwd en verwerkt. Dit zorgt ervoor dat er op een normale en constante manier gefietst kan worden. Bij een simpelere trainer waarbij de kracht via de achterband naar één andere rol gaat is dit vele malen moeilijker. En kan er in sommige gevallen zelfs een stampend en slippend gevoel ontstaan. Daarom is het belangrijk om altijd een speciale fietsband te gebruiken. Maar bij alle verschillende indoortrainers heb je het voordeel ook tijdens de winter of in slechtweer jouw conditie op pijl te houden of zelfs te verbeteren.
Accessoires voor een indoortrainer
Nu zijn er vele verschillende accessoires voor indoortrainers en juist op dit punt wordt het verschil gemaakt tussen de ene en de andere trainer. Iedereen kent wel de standaard accessoires zoals een zweetmat en wielblok. Maar er zijn nog veel meer accessoires. Waar een wielblok en zweetmat efficiënt zijn maken de andere accessoires het fietsen op een indoortrainer alleen maar leuker. Hierbij moet je denken aan een bijvoorbeeld een headwind of climber. Heb je nog geen hartslagmeter? Dan is het geen overbodige luxe om deze te kopen. Des te meer indicatoren je hebt tijdens het fietsen, des te leuker het fietsen is. Er zijn verschillende hartlsagmeter op de markt. Maar voor een indoortrainer kan je het beste een hartslagmeter met bluetooth en ANT+ hebben. Zo weet je zeker dat de hartslagmeter aan alles accessoires en fietscomputers te koppelen is.
Bij een headwind hoor ik je al denken “maar een ventilator is net zo goed”. Het klopt dat een ventilator ook lucht naar je toe blaast. Maar een headwind heeft het voordeel dat deze te kopellen is aan de smart indoortrainers. Hierbij zijn ook verschillende instellingen mogelijk. Maar hoe harder jij fietst en afziet hoe harder de wind gaat blazen. Dit kan gedaan worden op basis van hartslag, wattages en snelheid. Een voordeel hiervan is dat je geen kou zal vatten wanneer je rustig fietst en de ventilator hard laat blazen.
Wanneer er op basis van wattage of hartslag wind geblazen wordt zal de headwind dus ook meer verkoeling geven tijdens het fietsen van een klimroute. Dit kost immers veel meer energie en het lichaam zal daardoor warmte moeten afvoeren. Een headwind is dus zeker niet overbodig. Al lijkt dit in eerste instantie wel zo.
Verder kan er ook gebruik worden gemaakt van een zogenaamde climber. Wanneer je gebruik maakt van een climber wordt het voorwiel uit de fiets gehaald. En zal de voorkant van de fiets een verticale beweging maken wanneer er een beklimming wordt bedwongen. En ook wanneer je naar beneden gaat zal de trainer een dalende beweging aannemen. Zo zou je thuis dus al flink kunnen oefenen voor bijvoorbeeld de Alpe d’huzes. Bij het gebruik van de juiste software zijn er verschillende routes te fietsen. Wil je een wedstrijd doen tegen anderen? Dan is Zwift de beste software voor jou. Maar doe je zelf een training? En wil je hierbij ook nog een bestaande berg beklimmen? Dan is Fulgaz toch echt de beste software. Zelf hebben wij verschillende software uitgeprobeerd maar eerlijk gezegd moeten wijzelf toch ook echt de voorkeur aan Fulgaz geven. Dit juist om de reden dat het veel realistischer is en ook nog eens leuker omdat de omgeving en beklimmingen bekend zijn vanuit de tour. Ook zijn de mogelijkheden met Fulgaz veel groter. Want ook hiermee kan je eventueel wedstrijden doen.
Nu kan het natuurlijk nog mooier. En laten we eerlijk zijn. Dit is vaak ook de eerste en makkelijkste stap die genomen wordt. De smarttrainers zijn te kopellen met de fietscomputer. Om dit vlekkeloos te laten werken kan je de indoortrainer het beste afstemmen op jouw fietscomputer. Dit maakt dat Wahoo toch echt de beste fietstrainers op de markt levert. Een fietscomputer heb je waarschijnlijk al voordat je een indoortrainer aanschaft.
Het leuke aan de Wahoo artikelen is dat deze beetje voor beetje op te bouwen zijn. Zo kan je beginnen met een fietscomputer. 2 maanden later een indoortrainer kopen en weer 4 maanden later een headwind of climber. Het fietsen wordt steeds leuker. Maar ook wanneer je enkel de indoortrainer hebt werkt deze ook al prima op zichzelf. Doormiddel van een app zijn alle apparaten van Wahoo aan elkaar te koppelen en zijn de instellingen geheel naar wens in te stellen. Hierbij moet je denken aan de schermen op je fietscomputer of de sterkte van de headwind. Heb je geen Wahoo fietscomputer dan kan je ook gemakkelijk een andere fietscomputer kopellen. En wanneer je geen fietscomputer hebt die kan kopellen. Dan kan je alsnog gebruik maken van de Wahoo app. Deze zal dan fungeren als fietscomputer en gegevens zoals hartslag, wattages, snelheid en stijgingspercentage aangeven. Het mooie hieraan is dat je zelfs geen externe software nodig hebt. Want de gratis software van Wahoo biedt jou de mogelijkheid om alles aan te passen. Denk hierbij aan de te leveren weerstand, hellingsgraad van de climber en de te leveren windkracht door de Wahoo headwind.