Gratis verzending vanaf €50,-      14 dagen Retourneren          Voor 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd

 Gratis verzending vanaf €50,-      14 dagen Retourneren          Voor 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd

Het Verschil Tussen Een Dure En Een Goedkope Fietsschoen

Verschil-tussen-dure-fietsschoenen-goedkope-fietsschoenen

Als je begint met wielrennen zijn er vele verschillende artikelen die je moet aanschaffen. Fietsen is in het begin geen goedkope sport om uit te oefenen. Gelukkig wordt dit ruimschoots gecompenseerd door het oneindige plezier dat je tijdens het fietsen zal ervaren. Wat je allemaal zal moeten hebben als je begint met fietsen is een hoop. Maar wel kunnen wij je alvast verklappen dat één van de te kopen producten fietsschoenen zijn. Om echt heel erg veel verschillende fietsschoenen heb kan het zomaar voorkomen dat jij als consument niet meer weet waarop je zal moeten letten bij het kopen van een stel fietsschoenen. En wat is nou het verschil tussen een goedkope en dure fietsschoen? Nou in beginselen zijn het beide gewoon schoenen waar een klikplaatje op bevestigd kan worden. Maar fiets je al iets langer? Dan heb je echt zeker baat bij een betere fietsschoen.

De twee verschillende systemen

Verschil-fietschoen-duur-goedkoop Wat betreft de fietsschoenen zijn er twee verschillende varianten klikpedalen. Namelijk een fietsschoen die je enkel en alleen maar gebruikt tijdens het fietsen op de weg en een fietsschoen die breder inzetbaar is voor bijvoorbeeld het spinnen en mountainbiken. Afhankelijk van het doeleinde kies je een bijpassende schoen en kliksysteem. Welke de voordelen van de verschillende klikpedalen zijn lees je in ons blog over de verschillende klikpedalen en de voordelen per pedaal. Simpel uitgelegd heb je een kunststof Shimano SPD SL schoenplaatje dat op de zool gemonteerd wordt en een ijzeren Shimano SPD schoenplaatje dat in de zool van de schoen gemonteerd wordt. Heb je een fietsschoen met noppen? Dan kan enkel het ijzeren Shimano SPD schoenplaatje worden gemonteerd. Heb je een vlakke zool? Dan kan enkel het kunststof Shimano SPD SL schoenplaatje gemonteerd worden.

De verschillende sluitingen van fietsschoenen

Wat betreft de verschillende fietsschoenen zijn er ook verschillende type sluitingen. Welke type sluiting de schoen heeft is vaak afhankelijk van het segment en de prijs van de fietsschoen. Heb je een bredere voet? Dan kan je wellicht beter voor een fietsschoen met klittenband kiezen. Nu hebben wij al verklapt dat vele fietsschoenen gebruik maken van kittenband. Ook zijn er fietsschoenen die gebruik maken van een gesp of een Boa sluiting. De fietsschoenen met een Boa-sluiting werken met een elastiek die de schoen straktrekt over de gehele schoen. Op deze manier blijft de fietsschoen ook tijdens zware inspanningen strak om de voet zitten. Het nadeel aan fietsschoenen die gebruik maken van Boa is, is dat deze over de gehele lengte dezelfde strakte hebben. Dus heb jij een brede voet? Dan is een fietsschoen die gebruik maakt van een Boa sluiting niet het de meest fijne fietsschoen voor jou.

Fietsschoen-boa-sluiting

Heb je een bredere voet en wiel je toch een luxere fietsschoen? Dan kan je het beste gaan voor een fietsschoen die gebruik maakt van een gesp in combinatie met twee kittenbanden. Doormiddel van de klittenbanden kan je meer spelen met de breedte van de schoen. De bovenste sluiting is dan vaak een gesp. Deze gesp heeft een soort tandjes, waardoor de fietsschoen altijd strak blijft zitten tijdens het fietsen.

Ben je gewoon opzoek naar een leuke fietsschoen om te beginnen met wielrennen? Dan kan je het beste kiezen voor een fietsschoen met klittenband. Er bestaan verschillende varianten. Namelijk met twee of drie klittenbanden. Het beste kan je kiezen voor een schoen met drie klittenbanden. Deze fietsschoenen zitten net wat beter om de voet heen.

Nadelen van een Boa sluiting

Eerder hadden wij het over fietsschoenen die sluiten met een Boa-sluiting. Veelal zijn dit de betere en duurdere fietsschoenen. Echter hebben fietsschoenen met een Boa-sluiting ook een groot nadeel dat de fabrikant je nooit zal vertellen. De Boa-sluiting is namelijk een stuk kwetsbaarder dan klittenband of een gesp. Dit is alleen al af te leiden aan het feit dat op televisie veel vaker wielrenners ziet verwisselen van schoenen. Dit komt doordat de Boa-sluiting gesneuveld is doordat er een andere renner tegen de Boa-sluiting is aangereden of als de renner betrokken is geweest bij een valpartij. Ook zal het elastiek van de Boa-sluiting eerder verdrogen. Doe je niet langer dan 5 jaar met de fietsschoenen? Dan zal je hier geen probleem mee hebben. Overigens zijn de Boa-sluitingen ook los te verkrijgen. Dus sneuvelt de Boa-sluiting? Dan hoef je niet meteen nieuwe fietsschoenen te kopen.

Stijfheid van het voetbed

Een ander verschil tussen dure en goedkope fietsschoenen zit hem in de hardheid en stijfheid van de zool. De stijfheid van deze schoenen is grotendeels afhankelijk van het materiaal waarvan de zolen gemaakt zijn. De simpelere fietsschoenen hebben een zool die gemaakt is van een hard en stevig rubber. De meest luxe schoenen hebben dan weer een zool die gemaakt is van hard, stevig en natuurlijk stijf carbon. Ook zijn er varianten dia gebruik maken van een combinatie van deze twee technologieën. Zo zit er een carbon blok in de zool van de schoen verwerkt. Het stuk dat is gemaakt van carbon zit dan onder de bal van de voet. Niet gek want de kracht wordt eigenlijk het meest gezet met de bal van de voet.

Welk voetbed is comfortabeler?

Eigenlijk ligt dit heel erg aan jouw voeten. Heb je een hele brede voet? Dan vind je een schoen met een rubberen zool eerder lekker. Dit omdat deze schoenen flexibeler. Maar ben je een wielrenner met meer ervaring en smallere voeten? Dan zal je een stijve fietsschoen met een carbon zool fijner vinden fietsen. Dit komt doordat er geen kracht verloren gaat en al de kracht wordt omgezet in een voorwaartse beweging.

Ook fietsschoenen met noppen kunnen voorzien zijn van een carbon zool. Deze stijvere carbon zool zit dan verborgen onder de rubberen zool van de schoen. Dit komt doordat deze fietsschoenen veelal gebruikt worden tijdens het cyclocrossen en mountainbiken. Tijdens deze disciplines kan het namelijk voorkomen dat je lopend door de blubber moet. In dit geval wil je natuurlijk zoveel mogelijk grip hebben. Heb je een iets luxere fietsschoen met noppen? Dan is de kans groot dat er extra noppen worden meegeleverd. Deze extra noppen kan je dan aan de voorkant van de zool monteren voor extra grip.

Delen op

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook andere Blogs