Waarop Te Letten Bij Het Kopen Van Nieuwe Wielen Voor De Racefiets?

Wielen-racefiets-kopen-aandachtspunten Wanneer je een racefiets koopt zitten er al standaard wielen in en heb je niet vaak een keuze uit wat voor soort wielen er in de fiets gedaan worden. Ga je de racefiets verder personaliseren? Dan heb je geheel zelf de keuze uit welke wielen je in de fiets wilt hebben. Maar waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe wielen? En zijn alle wielen even geschikt voor iedere racefiets? Op al deze vragen geven wij jou graag antwoord in dit blog. Zo kan jij de beste wielen voor jouw gebruik kopen.

Wanneer de wielen te vervangen?

Eerlijk is eerlijk, de meeste wielrenners hoeven nooit hun wielen te vervangen. Dit komt doordat de meeste mensen niet zoveel fietsen of omdat zij geregeld een nieuwe racefiets kopen. Ook rijdt tegenwoordig bijna iedereen met schijfremmen. Ook deze ontwikkeling zorgt ervoor dat je langer kan doen met de wielen van jouw fiets. Maak je nog gebruik van traditionele velgremmen? Dan kan het voorkomen dat je na enkele jaren de velgen opremt. Hiermee bedoelen wij dat de remblokken de velgen laten slijten. Blijf je te lang doorrijden met de velgen? Dan zal deze op een begeven moment klappen. Heb jij velgremmen? Controleer dan geregeld of de remrand van jouw wielen geen holle vorm heeft. Een holle vorm duid namelijk op slijtage.

Maak je zoals de meeste fietsen gebruik van schijfremmen? Dan hoef je totaal niet bang te zijn voor een velg die opgeremd wordt. Tijdens het remmen komen de remblokken namelijk enkel in aanraking met de schijf van de remmen. Tegenwoordig zijn bijna alle fietsen voorzien van schijfremmen. Dit omdat hydraulische schijfremmen zorgen voor de best mogelijke remweg tijdens het fietsen. Een ander voordeel is dat de velgen niet oververhit kunnen raken en dus niet kunnen zorgen voor een klapband.

Er breekt een spaak in mijn velg

Wanneer de wielen vaak wat ouder zijn hoor je vaak dat de body van het achterwiel kapot gaat of de lagers in de wielen. Deze onderdelen gaan veelal kapot van het fietsen in de winter. De pekel die op het wegdek wordt gestrooid zorgt ervoor dat deze onderdelen kapot gaan. Een ander vaak gehoord probleem is dat er constant spaken breken in de velgen. Wanneer er één spaak breekt kan je deze nog vervangen voor een nieuwe spaak. Maar wanneer er binnen afzienbare tijd weer een spaak breekt, zijn er twee oplossingen. Zo kan je er voor kiezen om alle spaken en nippels te vervangen. Dit is een kostbaar werkje. Daarom zal er in de meeste gevallen gekozen worden voor een compleet nieuw wiel. Als tussentijdse oplossing kan je er voorkiezen op de spaken iets strakker te zetten. Het strakker zetten van de spaakspanning doe je met behulp van een spaaksleutel.

Wanneer moet je de schijven van de schijfrem dan vervangen?

Waarop-te-letten-kopen-wielen-racefiets Wel zal je deze zo nu en dan eens de schijven van de wielen moeten vervangen. Doe je dit niet? Dan zal de fiets een stuk minder goed remmen. Wanneer je de schijven vervangt zal je ook meteen de remblokken moeten vervangen en wellicht het systeem moeten ontluchten of bijvullen met mineraal olie. Maar wanneer zal je dan de schijven moeten vervangen? Wanneer de schijven opgeremd zijn zouden deze bruin uitslaan in plaats van de originele zilveren kleurstelling. Let bij het vervangen van de schijven goed op het type schijven dat je hebt. Zo is het belangrijk dat de nieuwe schijven dezelfde diameter en dikte hebben. Verder is het belangrijk om naar de bevestiging van de schijven te kijken. Dit heeft ook weer invloed op het type schijven dat je nodig hebt.

Ga je vaak de bergen in? Dan is het aan te raden om gebruik te maken van de luxere en duurdere schijven. Deze duurdere schijfremmen zijn voorzien van schijven die bestaan uit meerdere lagen. Zonder hier een al te technisch verhaal van te maken. De duurdere schijven koelen beter, waardoor jij als fietsen langer kan genieten van een goede remweg.

Ook is het in sommige gevallen mogelijk om grotere of kleinere remschijven te monteren op de fiets. Wanneer je dit van plan bent is het belangrijk om eerst de specificaties van het frame en de voorvork te raadplegen. Ook zal je met zekerheid een andere adapter nodig hebben. De andere adapter zorgt ervoor dat de rem-unit verder of dichterbij de voorvork of het frame komt te staan. Op deze manier sluit de rem-unit goed om de grotere of kleinere schijven aan en heb je een goed werkend systeem.

Waarom zal je grotere of kleinere schijven op de wielen monteren?

Het vervangen van de schijven kan nog al wat voeten in de aarde hebben. Maar waarom zal je dan zoveel moeite doen? En waarom  zal je de grootte van de schijfremmen willen aanpassen? Daar zit namelijk wel een logische verklaring achter. Des de kleiner de schijfremmen zijn, des te agressiever de hydraulische schijfremmen zullen remmen. Kleinere schijven zorgen er dus voor dat je sneller stil staat. Wel komt daar meteen ook de reden voor grotere schijven om de hoek kijken. De kleinere schijven hebben namelijk veel eerder de neiging om oververhit te raken. Worden de schijven te warm en raken deze oververhit? Dan kan je niet meer goed remmen. Dus wil je er zeker van zijn dat je altijd kan blijven remmen? Dan kan je beter voor grotere schijven kiezen. De grotere schijven zullen de fiets minder agressief laten remmen. Maar je bent er wel zeker van dat je de gehele afdaling dezelfde remweg behoud.

Wat voor type fietser ben jij?

Bij het kopen van nieuwe wielen is het belangrijk om eerst eens na te gaan wat voor type wielrenner jij bent en waarvoor je de wielen wilt gaan gebruiken. Ben je een recreant? Dan ben je wellicht niet de meest lichte wielrenner. Fiets je wedstrijden en ben je zelf ook helemaal afgetraind? Dan zal je wellicht kiezen voor een wielset dat lichter in gewicht is. Wil je de wielen enkel gebruiken op de weg? Of ben je van plan om de wielen ook wel eens te gaan gebruiken in het velg of tijdens het gravellen? Al deze variabelen hebben invloed op de beste wielen voor jou.

Sterke wielen voor zwaardere wielrenners

De sterkste wielen voor in de racefiets zijn altijd nog de wielen die zijn gemaakt van aluminium. Deze wielen kunnen meer kracht en gewicht verdragen. Dit maakt deze wielen uitstekend geschikt voor zwaardere wielrenners en het inzetten op meerdere terreinen. Een ander verschil zit vaak tussen het aantal spaken dat in het wiel zit. Hoe meer spaken er in de wielen zitten, des te sterker het wiel is. Een sterk achterwiel heeft 24 spaken en een sterk voorwiel is voorzien van 20 spaken.

De voor- en nadelen van hoge velgen

Wielen-kopen-racefiets-waarop- te-letten Ook zie je tegenwoordig steeds meer wielrenners rijden met hogere velgen die gemaakt zijn van carbon. Dit komt doordat je met schijfremmen langer plezier kan hebben van de wielen in jouw racefiets. Echter hebben hoge velgen die gemaakt zijn van carbon verschillende voor- en nadelen. De Hoge carbon velgen hebben een kortere spaakspanning. Dit zorgt ervoor dat de wielen een stuk stijver worden dan wielen met een lage velg en een langere spaaklengte. Wil je een behendige fiets die fijn fietst? Dan kan je wellicht het beste kiezen voor velgen met een maximale hoogte van 40 millimeter. Heb je liever meer aerodynamica? Dan kan je het beste kiezen voor een velg met een hoogte van 50 of 60 millimeter. Een ander nadeel van carbon velgen is dat het moeilijker is om de buitenbanden om de velg heen te leggen.

Van welke fietsbanden maak ik gebruik?

Wanneer je denkt aan fietsbanden zal je waarschijnlijk als eerst denken aan de breedte van de fietsband en het profiel dat op de fietsband zit. Juist dit is ook een belangrijk punt om op te letten. Want tot hoever kunnen de wielen de breedte van de fietsband aan? Dat is per velg verschillend. Wel is het opvallend dat de velgen steeds een stukje breder worden. Dit komt doordat de laatste jaren de trend is om met steeds bredere fietsbanden te gaan rijden. Ben je van plan om te gaan fietsen met fietsbanden met een breedte van 32 millimeter? Dan kan dat met veruit de meeste wielen zonder probleem. Wel is het belangrijk om op te letten op de constructie van het frame. Niet met iedere fiets kan je namelijk gebruik maken van een fietsband met een breedte van 28 millimeter of breder.

Heb je een fiets met remblokken? Dan zal een brede fietsband niet goed in de remhoeven passen en bestaat er een kans dat de remblokken tegen de fietsband aankomen tijdens het remmen. In dit geval zal je niet lang plezier hebben van de bredere fietsbanden. Een probleem met fietsen die gebruik maken van schijfremmen is vaak dat de bredere fietsband tegen het frame aanloopt. Kijk daarom altijd tijdens het monteren van de nieuwe fietsbanden goed of de bredere fietsbanden ook echt mogelijk zijn.

Naast bredere fietsbanden heb je nog de keuze uit drie verschillende soorten fietsbanden. Namelijk tubes, tubeless fietsbanden en draadbanden die gebruik maken van een binnenband. Als recreant is er een kleine kans dat je gebruik maakt van tubes die geplakt zijn op de velgen. Wel zijn dit vaak de velgen die het lichtste in het gewicht zijn. Verder is het aan te raden om er op te letten of de velgen tubeless ready zijn en of dat het mogelijk is om de tubeless velgen ook te gebruiken in combinatie met een binnenband. In de praktijk zijn er namelijk genoeg wielrenners die tubeless fietsbanden vervangen voor fietsbanden met een binnenband. Ook leggen wij jou graag uit wat de voordelen van een tubeless fietsband zijn.

Past de cassette op het wiel?

Nu je weet dat je moet letten op de verschillende soorten fietsbanden is het misschien nog wel belangrijker om te weten of de wielen geschikt zijn voor jouw schakelgroepset. Hiermee bedoelen wij dat het mogelijk is om de cassette te monteren. Maak je gebruik van Shimano 12 speed? Let dan op dat er in de beschrijving staat dat de body geschikt is voor 12 speed cassettes van Shimano. Maak je gebruik van 10 speed? Dan moet er natuurlijk 10 speed in de beschrijving staan. Het zelfde geld voor schakelgroepen van SRAM en Campagnolo. Al deze verschillende groepsets zijn niet met elkaar te combineren. Weet je niet welke cassette jij hebt? Gelukkig leggen wij jou precies uit hoe je weet welke cassette en fietsketting jij nodig hebt voor de fiets. Aan de hand van deze informatie koop je dus ook enkel wielen die geschikt zijn voor jouw fiets.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *