In dit blog lees je:
- De voordelen van schoenplaatjes met speling.
- Welke schoenplaatjes je nodig hebt op de racefiets en mountainbike.
- Hoe je de pedalen strakker zet.
Op de markt zijn er veel verschillende schoenen en daarbij ook veel verschillende soorten schoenplaatjes. De meeste fietsen op de markt zijn afgemonteerd met Shimano. Daarom wordt er in deze blog verdere aandacht besteed aan de pedalen en schoenplaatjes voor de racefiets van Shimano.
Shimano SPD pedalen
Zoals wellicht bekend zijn er twee totaal verschillende systemen van pedalen en daarbij behorende schoenplaatjes. De traditionele spinning en mountainbike schoenen kunnen enkel worden uitgerust met zwarte of zilveren kleinere metalen schoenplaatje. Dit schoenplaatje wordt bij Shimano ook wel de SPD genoemd. De strakte van de Shimano SPD schoenplaatjes en voeten in de pedalen wordt bepaald door middel van de + en de – op het pedaal. De standaard Shimano SPD schoenplaten worden bevestigd met twee inbusbouten die horizontaal naast elkaar staan. Doormiddel van een ijzeren plaat in de schoen is de houding van de schoenplaten te bepalen. Wij adviseren om de schoenplaten recht onder de bal van de voet te monteren. Op deze manier wordt de kracht het meest efficiënt overgedragen op de pedalen. En gaat er dus geen kracht verloren.
Shimano SPD-SL pedalen
Het andere systeem van Shimano wordt de SPD-SL genoemd. Dit zijn kunststof schoenplaatjes die worden geplaatst onder de schoen. De SPD-SL wordt enkel gebruikt bij schoenen met een gladde zool zonder noppen. De SPD-SL heeft drie verschillende soorten schoenplaten, namelijk de gele, blauwe en rode variant. De kleur van de schoenplaten bepaalt de hoeveelheid speling tussen de schoen en het klikpedaal van de fiets. Deze schoenplaten worden bevestigd met drie verschillende inbusbouten. Waar schoenen voor de standaard SPD een ijzeren plaat in de schoenen hebben. Hebben fietsschoenen die geschikt zijn voor SPD SL schoenplaatjes drie gaatjes voor een inbusbout onderop zitten. Ook bij deze schoenplaten adviseren wij om deze recht onder de bal van de voeten te monteren. Op de meeste fietsschoenen zitten onderaan kleine streepjes. Zodat je de beide schoenplaten op alle twee de schoenen gelijk kunt zetten. Op deze manier worden blessures voorkomen.
Zo heeft een schoen met een gele schoenplaat een bewegingsvrijheid van 6 graden. Doordat de voet onder het fietsen iets meer kan bewegen wordt de bloeddoorstroming bevordert. Echter zorgt speling tussen de schoen en het pedaal ook voor krachtverlies.
Wat zijn de verschillende schoenplaatjes?
Ook zijn er schoenplaten met de kleur rood. Deze schoenplaten bieden 0 graden bewegingsvrijheid. Door dat er geen speling mogelijk is gaat alle kracht rechtstreeks het pedaal in. Dit resulteert in een snellere fietstocht. Ook met de sprint wil je goed kunnen trekken en duwen. Rode schoenplaten zijn hiervoor een ultieme uitkomst. Het nadeel aan rode schoenplaten is echter wel dat er weinig ruimte is om de bewegen, dit kan op langere ritten zorgen voor een slechtere doorbloeding van de benen. Ook wordt de knie in een statische hoek gedwongen. Dit is niet voor iedereen gewenst. Om een optimale combinatie tussen beide soorten schoenplaatjes te hebben heeft Shimano de blauw schoenplaten uitgevonden. Met deze SPD SL schoenplaatjes is het mogelijk om 2 graden te bewegen met de voeten.
Het strakker zetten van fietspedalen
Verder zijn SPD-SL pedalen ook uitgevoerd met een + en een -. Hiermee kan net als bij de normale SPD de strakte van de schoen bepaald worden. Vaak heeft het aandraaien van de + en – enkel effect op het in en uitklikken, en niet op de bewegingsvrijheid van de voeten.
Verder kan het hebben van de juiste pedalen en schoenplaatjes voor de racefiets voorkomen dat de doorbloeding in de voeten en benen wordt verminderd. Om deze reden is het belangrijk om de juiste pedalen voor jouw gebruiksdoeleinde te kiezen. Verder kan je de doorbloeding van het lichaam verbeteren en tintelingen van de handen en voeten op de fiets voorkomen.