De verschillende soorten pedalen en schoenplaatjes

De verschillende soorten pedalen en schoenplaatjes

Pedalen-Shimano-SPD

Op de markt zijn er veel verschillende schoenen en daarbij ook veel verschillende soorten schoenplaatjes. De meeste fietsen op de markt zijn afgemonteerd met Shimano. Daarom wordt er in deze blog verdere aandacht besteed aan de schoenplaatjes van het merk Shimano.

Shimano SPD pedalen

Zoals wellicht bekend zijn er twee totaal verschillende systemen van pedalen en daarbij behorende schoenplaatjes. De traditionele spinning en mountainbike schoenen kunnen enkel worden uitgerust met zwarte of zilveren kleinere metalen schoenplaatje. Dit schoenplaatje wordt bij Shimano ook wel de SPD genoemd. De strakte van de schoenplaatjes en voeten in de pedalen wordt bepaald door middel van de + en de – op het pedaal.
Schoenplaatsjes-Shimano-SPD-zwart

Shimano-spinningschoenen-ME400-Zwart
Onderkant van spinning- en mountainbikeschoenen

Schoenplaatsjes-Shimano-SPD-Zilver

 

 

Shimano SPD-SL pedalen

Het andere systeem van Shimano wordt de SPD-SL genoemd. Dit zijn kunsstof schoenplaatjes die worden geplaatst onder de schoen. De SPD-SL wordt enkel gebruikt bij schoenen met een gladde zool zonder noppen. De SPD-SL heeft drie verschillende soorten schoenplaten, namelijk de gele, blauwe en rode variant. De kleur van de schoenplaten bepaalt de hoeveelheid speling tussen de schoen en het pedaal.

Shimano-RP301-fietsschoen-zwart-SPD-SL
Onderkant SPD-SL schoenen
SPD-SL-fietspedalen-R550-racefiets-shimano
SPD-SL pedalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo heeft een schoen met een gele schoenplaat een bewegingsvrijheid van 6 graden. Doordat de voet onder het fietsen iets meer kan bewegen wordt de bloeddoorstroming bevordert. Echter zorgt speling tussen de schoen en het pedaal ook voor krachtverlies.

Wat zijn de verschillende schoenplaatjes?

Ook zijn er schoenplaten met de kleur rood. Deze schoenplaten bieden 0 graden bewegingsvrijheid. Door dat er geen speling mogelijk is gaat alle kracht rechtstreeks het pedaal in. Dit resulteert in een snellere fietstocht. Ook met de sprint wil je goed kunnen trekken en duwen. Rode schoenplaten zijn hiervoor een ultieme uitkomst. Het nadeel aan rode schoenplaten is echter wel dat er weinig ruimte is om de bewegen, dit kan op langere ritten zorgen voor een slechtere doorbloeding van de benen. Ook wordt de knie in een statische hoek gedwongen. Dit is niet voor iedereen gewenst.

Om een optimale combinatie tussen beide soorten schoenplaatjes te hebben heeft Shimano de blauw schoenplaten uitgevonden. Met deze schoenplaatjes is het mogelijk om 2 graden te bewegen met de voeten.

Gele-schoenplaatjes-SPD-SL-shmanoRode-schoenplaatjes-spd-sl-shimanoBlauwe-schoenplaatjes-spd-sl

Het strakker zetten van fietspedalen.

Verder zijn SPD-SL pedalen ook uitgevoerd met een + en een -. Hiermee kan net als bij de normale SPD de strakte van de schoen bepaald worden. Vaak heeft het aandraaien van de + en – enkel effect op het in en uitklikken, en niet op de bewegingsvrijheid van de voeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *