Meepraten over wielrennen

Meepraten over wielrennen

meepraten-over-wielrennen

Het wielerseizoen begint weer en daarom zal er in vele cafés het wielrennen op staan. En daarbij zal er natuurlijk veel gedronken en gepraat worden. Maar hoe kan jij als leek overkomen als een echte kenner? Daarom geven wij jou enkele weetjes over het wielrennen. Zo kan jij met de buurman in het café meepraten alsof je er echt verstand van hebt.

 

Grote rondes

In het wielrennen zijn er 3 verschillende grote rondes. Deze grote rondes bestaan allemaal uit 21 etappes. En wordt verreden met een ploeg van 8 renners.
De grote rondes die wij kennen zijn:
De Giro
Deze grote ronde is de eerste grote ronde van het wielerseizoen. De ronde wordt verreden in Italië en gaat meestal in de maand mei van start. De Giro wordt ook wel de ronde van Italië genoemd.
De Tour de France
De Tour de France is de belangrijkste grote ronde van het seizoen. Zoals de naam al verklapt wordt de Tour verreden in Frankrijk. De wedstrijd wordt verreden in de maand juli en finisht traditie getrouw in Parijs.
De Vuelta
De Vuelta is de laatste kan voor de ronde renners om nog iets van hen seizoen te maken. In de Vuelta trekken de renners door het Spaanse landschap. Verder wordt de Vuelta ook wel de ronde van Spanje genoemd.

Klassiekers zijn altijd zenuwachtig.

In tegenstelling tot de grote rondes worden de klassiekers verreden over één wedstrijd dag. De meeste klassiekers worden verreden in de periode van de maanden maart tot en met mei. De routes die de wielrenners moeten afleggen bestaan meestal uit zo’n 250 kilometer.

De bekendste klassiekers zijn Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. In deze klassiekers moeten de renners vele kasseienstroken overleven. Verder staan de klassiekers bekend om een hoge mate van nervositeit in het peloton.

 

De strijdt van de grote beren in de sprinten.

Sprint wielrennen

In grote rondes zie je vaak dat de renners moeten sprinten om de ritoverwinning. Voorafgaande aan zo’n sprint wordt er veel geduwd en getrokken. De renners van iedere ploeg verzamelen zich om de krachten te bundelen, zodat zij hun sprinter in optimale omstandigheid kunnen afzetten voor de sprint.

 

Het spel met de wind.

Het gebeurt nog al eens dat de renners slecht weer te voorduren krijgen. Bij dit slechte weer komt vaak ook een stevige wind kijken. In dit geval wilt iedereen vooraan zitten zodat zij in de waaier kunnen zitten. Maar wat is dan precies de waaier?

Wanneer er een aantal renners achter elkaar gaat rijden om bij elkaar uit de wind te zitten is er sprake van een waaien. Meestal zie je dat één ploeg het hele peloton op de kant zet door een waaier te trekken. Zo zetten zij hun ploegmaten uit de wind maar de rest van de concurrentie zit vol met het gezicht in de wind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *