In dit blog lees je:
- Het verschil tussen dik en dun smeermiddel.
- De voor- en nadelen van een druppelverpakking.
- Welke smeermiddel je nodig hebt in de regen.
- Hoe je de fietsketting schoonmaakt.
Het onderhouden van je fiets kan er voor zorgen dat de onderdelen een langere levensduur hebben. Wanneer we het hebben over onderhoud van de fiets dan gaat het voornamelijk over de draaiende onderdelen zoals een fietsketting, cassette en derailleurwieltjes.
Om deze onderdelen op een juiste manier te onderhouden maakt iedere wielrenner gebruik van een smeermiddel, ook wel bekend als teflonspray. Het smeermiddel voor de fietsketting zorgt ervoor dat de ijzers van de cassette en fietsketting niet droog op elkaar lopen. Wanneer dit wel het geval zou zijn geeft dit een knarsend geluid en slijten de onderdelen vele malen sneller.
Spray of druppelverpakking kettingsmeermiddel?
Binnen het assortiment van de smeermiddelen voor de fietsketting zijn er twee verschillende verpakkingen. De ene is een spuitbus en de andere een druppelaar. Beide verpakkingen hebben voor- en nadelen.
Bij het gebruik van een druppelverpakking laat je het smeermiddel enkel komen op de plaatsen waar jij wilt. Dit zorgt ervoor dat je langer kunt doen met een smeermiddel dat in een potje zit. Het verdere voordeel is dat een smeermiddel geen last heeft van verstuiving tijdens het opspuiten. Het inademen van smeermiddel/teflon is namelijk zeer slecht voor de gezondheid. Het nadeel van een smeermiddel in een druppel verpakking is echter dat de teflon niet op moeilijk bereikbare plekken komt. Het blijft daarom altijd een persoonlijke voorkeur voor welke verpakking jij gaat. Wel is het belangrijk dat je na het aanbrengen van het smeermiddel de ketting laat draaien. Zo verspreidt het smeermiddel zichzelf over de gehele fietsketting.
Wanneer je een dik of dun smeermiddel moet gebruiken
Verder is er ook nog een verschil tussen een dik en dun smerend smeermiddel. Het dikke smeermiddel verspreidt zichzelf minder goed over de gehele fietsketting en tandwielen. Ook heeft een dik smeermiddel het nadeel dat vuil eerder wordt aangetrokken en de ketting eerder vies wordt.
Naast deze nadelen heeft een dik smeermiddel één heel groot voordeel. Het smeermiddel kan namelijk beter tegen slechtere omstandigheden, zoals in de regen of tijdens het mountainbiken, dan een dun smeermiddel. Om deze reden wordt het altijd aangeraden om een dik smerend middel te gebruiken tijdens slechtere omstandigheden. Dit beschermt jouw fietsketting beter. Ook zijn er nog vele dingen die je kan doen om jouw fiets te beschermen tegen de regen.
Waarom Wax op de fietsketting?
Naast de traditionele smeemiddelen die bestaan uit dunne en dikkere oliën wordt er tegenwoordig ook steeds vaker gebruik gemaakt van Wax op de fietsketting. Maar waarom wax op de fietsketting smeren in plaats van een kettingolie? Een wax is een stuk geconcentreerder en dus ook droger. De fietsketting blijft schoner en er is minder wax nodig dan olie om de fietsketting soepel te laten lopen.
Maar als wax beter is. Waarom wordt er dan toch vaak voor een olie gekozen om de fietsketting in te smeren? Wax is erg droog en dun. Het wordt niet voor niets enkel maar in een druppelverpakking geleverd. Je hebt slechts 5 tot 10 druppels nodig om de fietsketting soepel te laten lopen. Een ander voordeel aan wax op de fietsketting is dat wax veel minder snel vuil aantrekt en vasthoudt. De fietsketting zal dus langer schoon blijven. Bij droge weersomstandigheden kan een wax op de fietsketting dus heel nuttig zijn.
Maar wat zijn de nadelen van wax op de fietsketting? Zoals wij hierboven al aangaven is wax erg droog en geconcentreerd. Het voordeel dat er geen vuil wordt aangetrokken heeft ook meteen als nadeel dat de wax veel sneller van de fietsketting is geregend. Dus bij slechtere weersomstandigheden of als je het bos in gaat, zal je nooit gebruik moeten maken van een wax. Als de wax eenmaal van de fietsketting af is. Dan zullen de fietsketting en cassette droog op elkaar inslijten. Dit zorgt dan ook weer voor onnodige slijtage van de fietsketting en een tragere manier van schakelen tijdens het fietsen.
Smeermiddel op de fietsketting
Om de slijtage van de fietsketting, cassette, voorbladen en derailleurwieltjes te beperken wordt het aangeraden om regelmatig de fietsketting te voorzien van een nieuwe laag smeermiddel. Maar hoe doe je dit dan op een juiste manier?
Door steeds iedere keer de fietsketting in te sprayen zullen de verschillende lagen ophopen en extreem veel viezigheid aantrekken. De ketting wordt zwart en geeft veel rommel af. Daarnaast gaat het schakelen een stuk moeilijker en slijten de onderdelen een stuk sneller. Dit komt doordat het zwarte smeer op de fietsketting vol zit met zand. Dit geeft een schurend effect op zowel de fietsketting, cassette, voorbladen als derailleurwieltjes.
Schoonmaken van de fietsketting
Daarom wordt het aangeraden om de fietsketting om de twee keer dat je hebt gefietst geheel te reinigen. Dit doe je door zowel de binnen als buitenkant van de fietsketting schoon te maken. Een gemakkelijke manier om dit te doen is door behulp van de BBB Bright & Fresh. Klik het hulpstuk om de fietsketting en vul de Bright & Fresh met Cyclon Bionet. Vervolgens draai je de fietsketting enkele keren rond. De borstels in de Bright en Fresh hebben ervoor gezorgd dat de fietsketting tussen de schakels is schoongemaakt.
Wanneer je dit hebt gedaan kun je de buitenkant van de fietsketting, cassette en derailleurwieltjes zelf doen met een oude doek. Gaat het vuil er niet makkelijk af? Doe dan enkele druppels Cyclon Bionet op de doek.
Aanbrengen smeermiddel op de fietsketting
Vervolgens kun je het smeermiddel voor de fietsketting aanbrengen. Draai de fietsketting tijdens het aanbrengen rond. Om het smeermiddel over alle draaiende onderdelen te verspreiden wordt het aangeraden om een rondje door de straat te fietsen en even flink te schakelen. Vervolgens zou je nog met een droge doek het overtollige smeermiddel van de fietsketting kunnen afhalen. Dit kan dan weer met een droge en schone poetsdoek. In de meeste gevallen zal dit niet nodig zijn, omdat je eerder al gedoseerd hebt bij het aanbrengen van het smeermiddel op de fietsketting.
Shimano of Cyclon smeermiddel
In ons assortiment hebben wij smeermiddelen van zowel Shimano als Cyclon. Beide merken hebben smeermiddel in zowel een spray als druppelverpakking in het assortiment. Verder is er bij beide merken de keuze uit een dik of dun smerend middel.
Wat betreft de kwaliteit van de smeermiddelen is er nagenoeg geen verschil. De meeste mensen gebruiken meestal smeermiddel van Shimano. Betekent dit dat deze smeermiddelen beter zijn? Nee zeker niet, maar Shimano zit nou eenmaal op een groot deel van alle fietsen. Om deze reden kiezen veel mensen voor smeermiddel van Shimano. Cyclon is daarentegen een merk dat zichzelf enkel focust op de onderhoudsmiddelen voor de fiets. Zo heeft het merk naast smeermiddelen ook producten in het assortiment om de fiets en fietsketting te ontvetten of te voorzien van een mooie glans met poetsproducten.
Verder slijtage aan de racefiets voorkomen?
Het is natuurlijk zonde om je racefiets onnodig te laten slijten. Dit is namelijk door de fiets op de juiste manier te onderhouden te voorkomen. Maar met welke producten onderhoud je de fiets goed en hoe houdt je de fiets in een top conditie? In ons blog over het voorkomen van onnodige slijtage geven wij jou een aantal handige tips. Tips die jou uiteindelijk een hoop geld kunnen besparen.