Amstel Gold Race wedstrijd en wielertocht

Amstel-Gold-Race

In dit blog lees je:

  • 5 tips om een toertocht te overleven.
  • De verschillende afstanden van de Amstel Gold Race
  • Hoe je de beste fietsbeleving maakt.

De Amstel Gold Race is het grootste wielersport evenement in Nederland. De ruim 250 kilometer tellende wedstrijd start sinds het jaar 2018 op het Vrijthof in Maastricht. In de gehele wedstrijd worden zo’n 35 beklimmingen aangedaan. De Amstel Gold Race kenmerkt zich bij de profwielrenners door het vele draaien en keren op de smalle wegen in Limburg. Naast dat de wedstrijd verreden wordt door de mannen is er ook een vrouwenwedstrijd.

Tot enkele jaren geleden werd de Amstel Gold Race altijd beslist op de Cauberg. Dit kwam doordat de finish bovenop de heuvel lag. Sinds het jaar 2013 is de finish van de wielerwedstrijd 1,8 kilometer verlegd. De nieuwe finish ligt op precies dezelfde plek als waar in het jaar 2012 het WK wielrennen finishte. Waar de oude aankomst uiterst geschikt was voor klimmers en heuvel specialisten. Biedt de nieuwe vlakke aankomst strook de mogelijkheid voor sprinter die goed een heuvel kunnen verteren. Zo won Mathieu van der Poel in 2019 de Amstel Gold Race nadat hij terugkeerde vanuit een achtervolgende groep.

Ook jij kan de Amstel Gold Race rijden

Toertocht wielrennen

Voor de fiets liefhebber is er een speciale toertocht van de Amstel Gold Race. Zo kan jij als liefhebber op een afgesloten parkoers genieten van de Limburgse heuvels. Het leuke aan de wielertoertocht is dat jezelf kiest hoeveel kilometer je fietst. Daarnaast fiets je samen met vele anderen op het parkoers. Dit biedt de mogelijkheid om even lekker uit de wind te zitten bij een mededeelnemer. Vind je de Amstel Gold iets te hoog gegrepen? Dan zijn er ook nog vele andere leuke toertochten.

Welke afstanden kent de Amstel Gold Race toertocht?

Het fijne aan een toertocht is dat je onderweg altijd even kunt stoppen om te genieten van het uitzicht, te wachten op je vrienden of om te genieten van een heerlijke Limburgse vlaai. Als deelnemer van de Amstel Gold Race toertocht kan je kiezen voor 6 verschillende afstanden tussen de 65 en 240 kilometer. Zo biedt deze toertocht voor iedere fietser op ieder niveau een uitdaging.

5 Tips van een expert om jouw toertocht te overleven

Amstel-gold-race-toertocht

Wanneer je besluit om te deelnemen aan de toertocht wielrennen is het belangrijk om vooraf je fiets te laten controleren. Zo voorkom je dat je onderweg staat met materiaalpech of dat je valt. De belangrijkste fietsonderdelen om te controleren voordat je deelneemt aan de Amstel Gold Race worden hieronder opgesomd.
– Controleer of de banden van je racefiets nog genoeg profiel hebben.
– Haal kleine steentjes uit de buitenband van je racefiets. Zo voorkom je lekrijden.
– Controleer of je remblokken nog genoeg rubber hebben (Deze slijten in de heuvels veel sneller).
– Zorg dat de derailleur van de fiets niet in het achterwiel kan lopen.
– Bekijk of de schakel- en remkabels nog goed zijn.

Wanneer je dit zelf hebt gecontroleerd of hebt laten controleren door jouw fietsenmaker dan is je fiets helemaal klaar voor jouw Amstel Gold Race avontuur. Verder is het belangrijk om tijdens het fietsen genoeg eten en drinken mee te nemen. En te kiezen voor de juiste kledingkeuze.