Bidon voor op de racefiets

Bidon-voor-op-de-racefiets

In dit blog lees je:

  • Wat je moet doen voordat je een Bidon gebruikt.
  • De voor- en nadelen van een Grote Bidon.
  • Wat de beste bidon is voor de natuur.

Op de markt zijn er verschillende bidonnen te verkrijgen, maar wat is nou het verschil en wat is de beste bidon voor tijdens het fietsen? In deze blog gaan wij kort in op alle kleine verschillen tussen de ene bidon en de andere bidon. Want laten we eerlijk wezen alle bidonnen zijn ervoor om jou sportdrank of water mee te nemen onder het sporten. De verschillen tussen de bidonnen zijn daarom niet heel groot. Maar een bidon is wel een van de makkelijks vervangbare accessoires van de racefiets.

Inhoud en ontwerp van de bidon

Bidon-racefiets In eerste instantie kan je kiezen tussen verschillende grote van de bidon. Zo zijn er bidonnen met een inhoud van 750 milliliter en een inhoud van 500 milliliter. De bidon met een inhoud van 500 milliliter is in de wielersport de meest voorkomende variant bidon. Dit komt doordat een 500 milliliter bidon steviger in de bidonhouder geplaatst zit en daardoor onderweg minder snel verloren wordt. Dit sluit natuurlijk niet uit dat het gewoon mogelijk is om een 750 milliliter bidon mee te nemen in de bidonhouder. Met warm weer is dit zeker geen overbodige luxe.

Daarnaast kan je ervoor kiezen om een bidon aan te schaffen die bij de kleuren van je fiets past. Heb je een Celeste Bianchi racefiets? Dan maak je de Bianchi compleet met de verschillende accessoires voor de fiets. Dit is natuurlijk een super mooi gezicht maar of dit de meest handigste optie is weten wij niet. Wellicht is het handiger om een doorzichtige bidon aan te schaffen. Zo kan jij onder het fietsen altijd gemakkelijk zien hoeveel drank jij nog in je bidon hebt. En natuurlijk heeft iedereen hier weer een andere mening over. Wil je een bidon met een lange levensduur? Dan is het wellicht verstandig om een totaal zwarte bidon aan te schaffen. Bij het pakken van de bidon uit de bidonhouder kunnen er strepen ontstaan bij een witte of transparante bidon. Dit zelfde geld voor viezigheid van de weg of remblokken die terecht komen op de bidon. Deze zijn er vaak moeilijk tot niet af te wassen. Het nadeel van een zwarte bidon is echter dat de drank met warme temperaturen eerder warm wordt.

Biologisch afbreekbare bidon

Alle bidonnen in het assortiment van Pedaalslag zijn biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat deze uit zichzelf composteren in de grond, wanneer de bidon in de natuur terecht komt. Dit is een ontwikkeling die de laatste 10 jaar zichzelf heeft voortgezet in de wereld van de bidon. Echter is dit een ontwikkeling die veel al alleen wordt toegepast bij het ontwikkelen bij een bidon voor het fietsen. Let wel op dat de bidon van kunststof gemaakt moet zijn. Want ijzeren bidons zijn natuurlijk niet biologisch afbreekbaar. 

Was de Bidon uit voor gebruik

Zwarte-bidon-Tacx-wielrennen-500ml

Verder is het belangrijk om de bidon voor gebruik even uit te wassen en om te spoelen met warm/kokend water. Dit zorgt ervoor dat de vieze fabrieksgeur en smaak van de bidon afgaat. En jij optimaal kunt genieten van jouw sportdrank of water. Werkt het uitspoelen met kokend water niet? Voeg dan enkele wasmiddelen toe en laat de bidon met het kokende water even goed staan. Wanneer het water een beetje is afgekoeld kan je de binnenkant van de bidon schrobben. Om ook het tuutje optimaal te reinigen kan je het beste de bidon vullen met warm water en dit er uitknijpen wanneer de dop op de bidon zit en het drinktuutje openstaat. 

Waarmee vul je jouw bidon?

Nu je een bidon hebt is het handig om te weten waarmee jij je bidon kan vullen. Door tijdens het ieten de juiste dranken te nemen voorkom je krampen en/of uitputting. In onze blog over sportvoeding lees je hier alles over.