In dit blog lees je:
- Welke fietscomputer het beste bij jou past.
- De verschillende functies per fietscomputer.
- Wat het voordeel is van een simpele fietscomputer.
Er zijn verschillende fietskilometertellers op de markt maar welke past nou precies het beste bij jouw wensen en verwachtingen? Om je een beter beeld te geven van de mogelijkheden, voor- en nadelen van de verschillende fietscomputers te geven hebben wij speciaal voor jou deze blog geschreven.
Traditionele kilometerteller
BBB heeft verschillende kilometertellers die geschikt zijn als instapmodel. De kilometertellers voor de fiets werken allemaal met een magneet op het wiel en een sensor op de voorvork. Door middel van het aantal rotaties van het wiel kan de snelheidsmeter op het stuur berekenen hoe hard er gefietst wordt. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om de fietscomputer in te stellen om de juiste wielmaat.
Het grootste verschil in de verschillende traditionele snelheidsmeter voor je fiets is het aantal functies die de kilometerteller ondersteunt. Zo zijn alle types voorzien van een gemiddelde snelheid, afgelegen kilometers en actuele snelheid. Daarnaast zijn er ook computers met veel meer functies zoals maximale snelheid, rittijd, totaal gefietste kilometers en nog veel meer. Dit maakt dat een simpeler type 7 functies heeft en een duurder model 10 functies of meer.
Naast dat het aantal functies een verschil brengt in tussen alle types, is er nog één groot verschil. Zo is het ene type met draad en de andere draadloos. Dit wilt zeggen dat er een draad loopt tussen de sensor op de voorvork en de kilometerteller op het stuur. Draadloze kilometertellers zijn vaak ietsjes duurder maar hebben geen draad. Dit staat mooier op de fiets en zorgt ervoor dat de draad niet kan breken door slijtage. Wel is het nadeel aan een draadloze fietscomputer dat er gebruik gemaakt wordt van twee batterijen. Deze twee batterijen gaan sneller op dan bij een snelheidsmeter met één batterij en een draad.
Koop een Fietscomputer met GPS
Een totaal andere fietscomputer is een fietscomputer met een GPS ontvanger. Het voordeel hiervan is dat je geen sensor nodig hebt op de voorvork. Een fietscomputer GPS is voorzien van veel meer functies dan de traditionele kilometerteller. De indeling van het scherm kan vaak geheel naar wens worden ingesteld. Naast dat de fietscomputer op GPS gemakkelijk te gebruiken is tijdens het fietsen kan je deze ook meenemen tijdens andere sporten zoals skiën of hardlopen. Hierbij moet je de fietscomputer dan wel in een dichte zak meenemen, want er wordt geen polsband bijgeleverd. Deze is zelf nooit beschikbaar voor een fietscomputer. Wil je dit wel, dan kan je beter kiezen voor een GPS horloge.
Verder kun je jouw fietsritten achteraf uploaden en delen op Strava met jouw vrienden. Vaak kan je een fietscomputer GPS uitbreiden met een hartslagmeter en cadansmeter. Soms worden deze al standaard meegeleverd.
Mio Cyclo biedt GPS en navigatie
Verder heb je nog de categorie van fietscomputers die werken op GPS en de weg kunnen navigeren. Dit zijn vaak iets grotere fietscomputers, omdat je onder jouw fietstocht een locatie kan intypen en een landkaart kan bekijken.
In ons assortiment hebben wij de Mio Cyclo 210 en 215 HC opgenomen. Dit zijn twee fietscomputer met een zeer gebruiksvriendelijke software. De fietscomputers zijn beiden voorzien van de surprise me functie. Hiermee kan je aangeven hoeveel kilometer je wilt fietsen. De fietscomputer geeft jouw dan drie opties van mogelijke routes. Ideaal voor als je in vreemd gebied wilt gaan fietsen. Het verschil tussen de Mio Cyclo 210 en de 215 HC is dat de 215 HC wordt geleverd met een hartslagmeter en cadansmeter.
Fietscomputer voor een Vermogensmeter
Wil je het helemaal serieus aanpakken en wil je een fietscomputer waarop je naast een hartslag en cadansmeter ook een vermogensmeter op kunt aansluiten. Dan zijn de fietscomputers van Wahoo een uitkomst voor jou. Wahoo heeft verschillende fietscomputers. Zo is de ene voorzien van meer functies dan de andere.
De fietscomputers van Wahoo worden veelal gebruikt door wedstrijdrenners en profwielrenners. Dit omdat de Wahoo fietscomputers gemakkelijk te koppelen zijn met de Wahoo fitnesstrainers waarvan bijna iedere serieuze wielrenner gebruik van maakt.
Ontdek de leukste fietsroutes
Of je nou wel of niet hebt gekozen voor een fietscomputer die kan navigeren, waarschijnlijk wil je toch de leukste fietsroutes beleven. Daarom hebben wij in ons blog verschillende fietsroutes en terreinen tegen elkaar afgewogen. Zo kan jij het beste voorbereid op pad.