In dit blog lees je:
- Welke afwisseling je moet aanbrengen.
- Waarom je moet intervallen.
Binnenkort een toertocht? En wil je goed voorbereid aan de start komen? Dan is deze blog echt wat voor jou! In deze blog vertellen wij jou hoe het beste te trainen voor een toertocht, zodat je goed voorbereid aan de start kunt komen. Verder is het naast het trainen ook belangrijk om na te denken over de juiste sportvoeding voor tijdens een duursport zoals wielrennen.
Het belangrijkste om in gedachten te houden is, dat afwisseling misschien wel het belangrijkste van alles is. Door je trainingen af te wisselen tussen duurtrainingen en interval trainingen, zorg je er voor dat je op ieder moment van de tocht fris zit. Daarnaast hoeft natuurlijk niet iedere training op de fiets te zijn. Zo is bijvoorbeeld zwemmen heel goed voor de core stability.
Duurtrainingen voor de gewenning
Je kan heel explosief zijn en 20 minuten lang hard kunnen fietsen. Toch is de kans groot dat je dan de finish niet behaalt. Dit komt doordat een toertocht vaak verreden wordt over zo’n 150 kilometer. Om niet na 2 uur al helemaal kapot te zijn is het belangrijk om het duurvermogen te trainen. Dit doe je het beste door 3 á 4 uur relaxt op een constant tempo te fietsen.
Door te intervallen ben je altijd scherp
Korte blokken
Met het trainen van korte blokken bedoelen wij ook wel sprinttraining. Spreek met je fietsmaat of jezelf af bij welke verkeersborden je gaat sprinten. Door dit samen te doen zal je extra hard trainen doordat de ander je zult proberen te verrassen en de sprint vaak langer is dan als je het alleen doet.
Lange blokken
Door langere tijd rond je omslagpunt te rijden train je je lichaam om langer hard te rijden. Dit kan je van pas komen als je bijvoorbeeld een beklimming of tegenwind hebt. In combinatie met een goed duurvermogen zal dit de meest doorslaggevende factor zijn of je de tocht wel of niet uitfietst.
Om jezelf op een juiste manier voor te bereiden kunnen wij je aanraden om gebruik te maken van een fietscomputer. Wil je het simpel houden dan neem je het best een fietscomputer die werkt met een magneet op het voorwiel. Wil je het beter aanpakken? Dan kan je wellicht het beste gebruik maken van een luxere fietscomputer die werkt op basis van een GPS-signaal en tevens ook nog kan navigeren. Met accessoires zoals een hartslagmeter en/of cadansmeter kan je nog gerichter trainen om de toertocht met succes af te ronden.
Train niet enkel je benen maar heel je lijf
Ook al lijkt het alsof je enkel met je benen fietst, niets is minder waar. Met fietsen gebruik je heel je lichaam. Daarom is het belangrijk om regelmatig de core stability te trainen. Zo voorkom je dat je na enige tijd scheef op de fiets gaat zitten, waardoor je blessures kunt oplopen.
Ons 4 daagse schema
Stel vooraf voor jezelf een schema op. Dit kan al heel simpel zijn door voor jezelf dagen in te plannen op welke dag je gaat trainen en wat voor soort training je gaat doen. Na enkele weken te trainen voor een toertocht. Ben jij helemaal klaar voor iedere fietstocht.
Voorbeeld van trainingsschema voor één week (geschikt voor iedere toertocht).
Dag 1 = korte interval training van 2 uur, met 3 sets van 3 sprints vol uit met ieder 1 minuut rust er tussen.
Dag 2 = Duurtraining van 3 á 4 uur.
Dag 3 = Interval training waarbij je 2 keer een blok van 15 min rond het omslagpunt fietst. Weet je niet precies wat je omslagpunt is? Dan kan je een snelheid van zo’n 36 kmp/u gemiddeld aanhouden.
Dag 4 = 1 uur core stability oefeningen, fietsen of alternatieve training.
Meer weten over sportvoeding? Lees dan eens ons blog waarin wij jou alles vertellen over sportvoeding en wat je tijdens een fietstocht zou moeten eten.
Zorg dat je niets vergeet
Wanneer je enkele weken hard hebt getraind voor de fietstocht is het belangrijk dat je op de dag zelf niets vergeet. Om deze reden hebben wij voor jou een blog geschreven waarin wij alles behandelen wat er niet mag ontbreken in jouw fietstas naar de toertocht. Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar het allerbelangrijkste is om vooral te genieten van het fietsen, de natuur en de gezelligheid.