Wat mag er niet ontbreken in jouw fietstas?

Wat mag er niet ontbreken in jouw fietstas

In dit blog lees je:

  • Wat er in je fiets moet zitten
  • Met welke tool je slagen uit het wiel haalt
  • Hoe je binnen enkele minuten je fiets schoonmaakt

Het fietsseizoen is al even bezig en er staat een vakantie op de planning. De fiets gaan mee op vakantie maar je hebt nog veel meer dingen nodig dan enkel je fiets en kleding. In deze blog lees je welke dingen zijn niet moet vergeten in jouw fiets tas. Ook hebben wij een blog waarin wij vertellen wat je tijdens de fietstocht niet moet vergeten.

Alles voor een lekke band tijdens het fietsen

Het is niet te hopen maar het kan natuurlijk altijd. Je bent lekker aan het fietsen en plotseling krijg je een lekke band. Dit kan komen door een steentje in de band, een stootlek of doordat je velgen te warm geworden zijn tijdens het afdalen.

Zoals ik al zei het kan toch gebeuren dat je lek rijdt tijdens een vakantie. Daarom is het verstandig om onder het zadel van je fiets een fietstasje te monteren. In dit fietstasje doe je sowieso een binnenband en bandenlichters. Een kleine minipomp kan je bevestigen aan een houder onder de bidonhouder. Zo heb je geen last van een lange fietspomp en valt het niet op dat je er één mee hebt. Het ligt eraan wat je allemaal noodzakelijk vind om mee te nemen en hoelang de fietstochten zijn. Afhankelijk hiervan kies je de juiste zadeltas voor jouw gebruik. Ook zijn er verschillende mogelijkheden van bevestiging van de fietstas. Zo kan je sommige grote zadeltassen klein maken, wanneer er weinig inhoud is.

Een slag in het wiel

multitool-bbb_btl-141l-maxifold-l

Ook kan het gebeuren dat je tijdens het fietsen een slag in je wiel krijgt. Dit kan komen doordat je in een gat bent gereden of doordat er de veel spanning op de spaken is gekomen.

Door een slag in het wiel kan deze gaan aanlopen tegen de rem. Dit zorgt voor veel krachtverlies en onnodige slijtage van het materiaal. Om een slag uit het wiel te halen kan je gebruikmaken van een spaaksleutel. Maar nog een betere tool om de slag uit je wiel te halen is door gebruik te maken van een uitgebreide multitool. Het voordeel van een multitool is dat deze ook is voorzien van schroevendraaiers, inbussen en torxen, waardoor je bijna de gehele fiets kan op- en afbouwen.

Remblokken slijten soms bijzonder snel

Vooral wanneer je op vakantie gaat naar de bergen kunnen de remblokken van jouw racefiets heel snel slijten. De snelheid en zwaarte van het lichaam oefenen extra druk uit op de remblokken tijdens het remmen in een afdaling. Vooral wanneer dit in combinatie met een natwegdek is kunnen de remblokken binnen enkele fietsritten versleten zijn.

Wanneer je de remblokken niet tijdig vervangt zal het ijzer van de remmen gaan schuren tegen de velgen of schijven. Dit geeft een piepend en knarsend geluid, maar nog veel erger is dat dit een gevaarlijke situatie veroorzaakt. Ook wordt er schade aan de fiets aangebracht. Deze schade kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

Vervang daarom tijdig jouw remblokken. Alle remblokken zijn doormiddel van een goede multitool snel en eenvoudig te verwisselen.

Voor het snelle onderhoud aan de fiets

Cyclon-Bionet-Ontvetter-750-ml-Spray_Spuitkop

Ook tijdens het fietsen op jouw vakantiebestemming is het belangrijk om de fiets te onderhouden. Wij begrijpen dat jij geen zin hebt om uren lang te poetsen. Daarom neem je slechts een paar benodigdheden mee in je fietstas.

Om onnodige slijtage aan de fiets te voorkomen is het daarom belangrijk om vooral de draaiende onderdelen zoals ketting en cassette af en toe schoon te maken. Gooi daarom wat Bionet over een oude doek en haal deze over de fietsketting heen. Binnen enkel minuten is de fietsketting helemaal schoon. Wel is het belangrijk om de ketting daarna weer te voorzien van een nieuwe teflon laag. Op deze manier maak je de fiets binnen 5 minuten weer gereed voor de volgende fietstocht.

Fietsritten plezierig houden

Vooral in onbekende gebieden kan het zo maar voorkomen dat je verdwaalt. Tegenwoordig is het met de juiste fietscomputers en mobielen steeds makkelijker om de kortste route naar de eind locatie te vinden. Maar dit kan langer duren dan je denkt.

Fietsspullen-voor-fietstocht

Neem daarom tijdens het fietsen voldoende sportvoeding eten en drinken mee en voorkom een hongerklop. Ook als je van plan bent om maar een uur te gaan fietsen kan het helemaal misgaan en uitlopen op een rit van 2 uur of langer. Wanneer je niet voldoende eet kan je een hongerklop krijgen waardoor de gehele dag van jouw vakantie verpest is.

Nu begrijpen wij dat je niet een hele pot met sportdrank wilt meenemen. Het merk Sis heeft daarom kleine tabletten ontwikkeld die je makkelijk kunt wegsteken in jouw fietstas.

Als allerlaatste tip kunnen wij je meegeven om een tube broekenvet in je tas te steken. Broekenvet zorgt ervoor dat de broek niet gaat schuren tegen de huid. Zo krijg je geen pijn aan het zitvlak en gaat de fietsbroek een stuk langer mee.

Extra tip voor de wedstrijdrenners

Wanneer je gewoon enkel in de polder fietst zal je niets hebben aan deze tip. Maar wanneer je regelmatig wedstrijden fietst is de kans veel groter dat deze tip handig voor jou kan zijn. Bij het fietsen van wedstrijden in België of klassiekers in Nederland wordt er naast de rugnummers ook altijd een kaderplaatje uitgedeeld. Dit kadeplaatje bevestig je aan jouw fiets. Het nadeel is alleen dat een kaderplaatje dat rechtstreeks op het frame wordt gemonteerd beschadigingen kan veroorzaken tijdens een val. Daarom is het aan te raden om een goede kaderplaathouder aan te schaffen en deze standaard in je fietstas te bewaren of zelfs standaard op je fiets te monteren.