Hoe verwissel ik een fietsband?

Hoe verwissel ik een fietsband?

Hoe verwissel je een fietsband

Iedereen met een racefiets of mountainbike overkomt het wel eens. Je bent heerlijk aan het fietsen en plotseling heb je een lekke band. Maar hoe kan je dit nou snel en vakkundig je fietsband vervangen? Om je een handje op weg te helpen hebben wij voor jou een stappenplan samengesteld. Zo verwissel jij snel en vakkundig je binnen- of buitenband.

Zoals in de eerste alinea te lezen was wordt in deze blog uitgelegd hoe je snel en vakkundig je band verwisseld. In de meeste gevallen doe je dit nadat je lek gereden hebt. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je je banden gaat vervangen omdat ze versleten zijn.

Stap 1: Ontlucht de fietsband.

Mocht je hebben lek gereden wilt dit natuurlijk niet zeggen dat er totaal geen lucht meer in de band zit. Daarom is het belangrijk om al het lucht dat nog in de band zit er via het ventiel te laten uitlopen.

Stap 2: Knijp de zijkant van de band naar binnen.

Nu alle lucht uit de band is, is het gemakkelijk om de band te bewegen. Om de band gemakkelijker van de velg te krijgen, adviseren wij om d zijkant van de band naar binnen te knijpen. Doe dit over de gehele lengte van de velg en je zult gemakkelijker de buitenband over de velg krijgen.

Stap 3: Haal de band van de velg.

Bandenlichters voor de fietsband
Koop hier jouw nieuwe bandenlichters.

Nadat je gezorgd hebt voor ruimte tussen de band en de velg. Is het tijd om je bandenlichters te gebruiken. Steek je bandenlichter tegenover het ventiel tussen de band en de velg, en klem deze tussen de spaken. Plaats daarna op zo’n 10 centimeter de volgende bandenlichter en klem deze opnieuw tussen de spaken. Meestal ontstaat er een groot genoeg gat waar je hand tussen kan en zo kan je de band verder met je hand van de velg trekken. Maar onthoud wel welk gedeelte bij het ventiel zat.

 

 

 

Stap 4: Controleer waarom je lek reed.

De band is van de velg en de oude binnenband is eruit. Het is tijd om de lekker binnenband opnieuw op te pompen en te zoeken naar het lek. Zoek altijd tot dat je de reden van het lekrijden gevonden hebt, want anders rijdt je binnen enkele kilometers opnieuw lek. Als je het lek gevonden hebt kijk je op dezelfde plaats op de buitenband. Meestal is er op dezelfde plaats van de buitenband een steentje of een stuk glas te vinden. Zorg dan dat je deze verwijdert en voel voor de zekerheid met de hand over de gehele lengte van de binnenkant van de buitenband of er geen andere scherper steentjes in de band zitten. Mocht dit wel zo zijn? Verwijder ze dan meteen, dit gaat het makkelijkste als de band nog zacht is. je weer lek.

Stap 5: Pomp de nieuwe band een klein beetje op.

Door de vorige stap ben je er zeker van dat er geen scherpe voorwerpen meer in de band zitten en je dus niet weer opnieuw lek gaat rijden. Nu kan je de nieuwe binnenband een beetje oppompen zodat de vorm er al inzit. En leg de licht opgepompte binnenband in de buitenband.

Stap 6: Leg de buitenband om de velg.

Continental vouwband
Koop hier jouw nieuwe banden voor de racefiets.

Nu komt het lastigste gedeelte van de hele klus. Het omleggen van de (stroeve) buitenband. Zorg ervoor dat je precies tegenover het ventiel begint met de buitenband om de velg te gooien en werk naar het ventiel toe. Uiteindelijk zal het steeds moeilijker en stroever gaan maar door het beetje lucht uit de binnenband te laten lopen ontstaat er weer extra ruimte. Verder kan je de binnenband weer naar het midden van de velg drukken. Zo Zorg jee dat er nog meer ruimte ontstaat. Door de band om de velg te drukken met de handpalmen kan je de meeste druk zetten. En zal het klusje jou zou lukken.

Stap 7: Controleer of de binnenband goed ligt.

De buitenband ligt om de velg. Pomp nu weer een beetje lucht in de binnenband en controleer of de binnenband niet klem zit tussen de velg en de buiten band. Dit doe je door de buitenband naar binnen te duwen en te kijken of je geen binnenband ziet. Verder kan je ook het ventiel omhoog duwen om te zorgen dat de band goed schiet.

Stap 8: Pomp de band hard op.

co2-fietspomp-bbb-_bmp-34-easyair-
Koop hier jouw CO2-fietspomp.

Het verwisselen van je band is gelukt en je kunt de band nu weer hard oppompen met jouw fietspomp. Je bent er van verzekerd dat je er nu alles aan gedaan hebt om een nieuwe lekke band door stommiteiten te voorkomen.  En je bent klaar om je rit te vervolgen.

Het klinkt allemaal als een grote opdracht maar naarmate je dit allemaal vaker gedaan hebt wordt het steeds makkelijker.