In dit blog lees je van:
- Wat het nut is van een CO2 fietspomp
- Waarom een buigbare slang handig is
- Dat je met een goedkope minipomp ook heel ver komt
Het is niet te hopen dat je lek rijdt tijdens een fietstocht, maar toch is het aan te bevelen om een minipomp mee te nemen. Er zijn verschillende minipompen op de markt, maar welke fietspomp is nou het beste? En met welke pomp je het makkelijkste jouw fietsband weer hard? In deze blog behandelen wij daarom drie verschillende soorten minipompen. Je hoopt de minipomp zo weinig mogelijk nodig te hebben, maar je kan niet uitsluiten dat je nooit een lekke fietsband zal hebben. Daarom is het ook zeker niet onbelangrijk om snel en goed een fietsband te kunnen verwisselen.
Hoe een fietspomp mee te nemen?
Er zijn verschillende manieren om een minipomp mee te nemen. Maar de meest makkelijke manier is toch wel met een kleine houder onder de bidonhouder. De minipomp wordt in de houder geklikt en het extra bevestigingselastiek zorgt ervoor dat de minipomp altijd op zijn plek blijft zitten. Wanneer je gebruik maakt van een minipomp met patronen kan je deze het beste meenemen in een zadeltas. Want wanneer je iets hards in de zakken van jouw shirt doet kan het erg gaan hobbelen. Nu is dat hobbelen niet het ergste maar wat gebeurt er als je valt? De patronen zullen door het gewicht van het lichaam niet plat worden. Dit betekent dat een co2 patroon, portemonnee of mobile telefoon beter niet in de achterzakken van jouw fietsshirt meegenomen kunnen worden.
Weer een super harde fietsband
De BBB Easyair BMP-34 is een minipomp die werkt met CO2-patronen. Het voordeel hieraan is dat de band binnen enkele seconden weer volledig tot 8 bar is opgepompt. Het nadeel aan deze fietspomp is echter dat de patronen slechts één keer gebruikt kunnen worden. Dus wanneer je vaker lek rijdt dan je patronen hebt, zit je met een probleem. Bij het gebruik van een co2 fietspomp is het dan ook aan te raden om voor de zekerheid nog een kleine handpomp mee te nemen. Vind je de standaard 16 grams patronen te klein? Dan bestaan er ook de grotere BBB Airtanks XL. Deze grotere co2 patronen hebben een inhoud van 25 gram.
Een minipomp met buigbare slang
Een minipomp die werkt op basis van eigen handelingen is de BBB Easyroad BMP-49. Dit is een minipomp die is voorzien van korte een slang. Het voordeel van deze pompslang is dat jij een stuk makkelijker kracht kunt zetten tijdens het oppompen van de fietsband. Het eindresultaat is dan ook dat er een hogere druk in de banden zit en je gemakkelijker de fietsrit kunt vervolgen. Een ander voordeel is dat het ventiel bijna altijd recht blijft. Want met een handpomp zonder korte slang is het altijd oppassen dat je het ventiel niet verbuigt of afbreekt. Verder kenmerkt de BBB Easyroad zichzelf door het kleine formaat. Ook heeft deze handpomp een langere levensduur dan een kunststof minipomp. Want kunststof zal na enige tijd verharden en afbreken. Dat is bij deze BBB EasyRoad BMP-49 niet van toepassing omdat deze gemaakt is van aluminium.
Kleine en basic minipompje
Een simpelere minipomp is de BBB Windwave BMP-54. Deze minipomp is voorzien van een multifunctionele pompkop. De pompkop kan op alle ventielen gebruikt worden en wordt tijdens het pompen geklemd op het ventiel van de binnenband. Het voordeel hiervan is dat de vucht niet tot nauwelijks niet in de fietsband gaat. Heb je een minipomp zonder een dualhead pompkop? Dan komt het vaak voor dat zo’n 50% van alle lucht buiten de fietsband terecht komt. Dus eigenlijk moet je dan twee keer zoveel pompen om de fietsband op dezelfde druk te zetten. dit wil je onder het fietsen natuurlijk niet hebben. Want het liefste steek je alle energie in de fietsrit. Een ander voordeel is dat je de minipomp ook niet zo hard hoeft te drukken tegen het ventiel. Want vooral wanneer je kracht moet zetten op het ventiel is de kans groot dat deze verbuigt of zelfs afbreekt.
Ook is het handvat van de BBB Windwave uit te klappen. Hierdoor wordt de pompbeweging vergemakkelijkt. Deze minipomp wordt geleverd met een framehouder. Deze dient gemonteerd te worden onder de bidonhouder van de fiets. Het beste kies je hiervoor de bidonhouder op de schuine buis. Dit heeft als voordeel dat de minipomp minder tot geen last heeft van de zwaartekracht, je niet met de benen tegen de minipomp komt en dat de minipomp mooier en onzichtbaarder is weggewerkt op de fiets.
Kwaliteit van de verschillende merken
In deze blog behandelen wij vooral de minipompen van het merk BBB. Maar ook andere merken zoals Topeak en XLC hebben soort gelijke minipompen. Ook deze minipompen hebben wij in ons assortiment opgenomen. Kwalitatief gezien zijn er geen grote verschillen tussen de verschillende merken. Wel zijn er verschillen in kwaliteit tussen de verschillende type minipompen. Dit heeft dan weer voornamelijk te maken met het materiaal waar de minipomp van gemaakt is. Zo gaat heeft een minipomp van aluminium een langere levensduur dan een minipomp die gemaakt is van kunststof.
Ons advies voor harde fietsbanden tijdens het fietsen
Als je het aan ons vraag zullen we de BBB Windwave aanbevelen. Want als je jouw fiets goed onderhoudt gebeurt het niet zo vaak dat je lek rijdt. Ben je meer van het gemak dan is een CO2-minipomp, zoals de Easyair wat voor jou. En wil je gewoon altijd goede harde banden, nadat je hebt lek gereden? Dan is de BBB Easyroad wellicht de beste keuze. Dit komt mede doordat deze minipomp wordt geleverd met een kleine bevestigingsbeugel. Deze bevestig je onder de bidonhouder van jou racefiets.