Gratis verzending vanaf €50,-      14 dagen Retourneren          Voor 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd

 Gratis verzending vanaf €50,-      14 dagen Retourneren          Voor 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd

Waarop te letten bij het kopen van een fietshelm

Waarop-letten-kopen-fietshelm

In dit blog lees je:

  • Hoe je een fietshelm afstelt op jou hoofd.
  • Waarop je moet letten bij aanschaf.
  • Wat de verschillen zijn tussen een dure en goedkope fietshelm.

Misschien begin jij wel met wielrennen, mountainbiken of cyclocrossen en is het tijd om een fietshelm aan te schaffen. Het aanbod van de verschillende fietshelmen is zeer groot, waardoor je de bomen niet meer door het bos ziet. Juist dan zit je bij deze blog op de juiste plaats, want binnen 4 minuten leggen wij jou uit waarop je zou moeten letten bij het aanschaffen van een (nieuwe) fietshelm.

Wat is belangrijk bij een goede fietshelm?

Fietshelm-kopen-aandachtspunten

Bij het kopen van een fietshelm is het belangrijk om op verschillende dingen te letten. Over het algemeen is her aan te raden om iedere 5 jaar een nieuwe fietshelm te kopen. Dit komt omdat het materiaal waarvan de helm gemaakt is verdroogt door de licht. Wanneer je een periode weinig fietst is het daarom aan te raden om de fietshelm op een donkere plek op te bergen. Zo voorkom je dat het materiaal sneller uitdroogt. Sommige fietshelmen worden daarom geleverd met een speciale opbergcase.

Wanneer het materiaal is uitgedroogd zal dit betekenen dat de schaal van de helm veel eerder door midden breekt. Hierdoor wordt je hoofd minder goed beschermt bij een val. En verhoogt de kans op een hersenschudding of hersenletsel.

Het kopen van een fietshelm?

Wanneer je een fietshelm aanschaft is het belangrijk om op een aantal punten te letten. Het belangrijkste is de schaal van de helm. Zorg ervoor dat deze niet te groot of te klein is voor het hoofd. Je kunt door middel van één á twee vingers controleren of de schaal geschikt is voor jouw hoofd. Zet de helm op het hoofd en zet één á twee vingers tussen de schaal en het hoofd. Wanneer dit gemakkelijk gaat is de fietshelm te klein. Gaat dit met één vinger niet. Dan is de fietshelm te klein. Tevens is het belangrijk dat de fietshelm en het hoofd elkaar bovenop niet raken.

Kite-BBB-fietshelmFlour-BHE-29
Draaiknop om de fietshelm op maat te maken.

De kleine ruimte die daar hoor te zijn. Zorgt ervoor dat de fietshelm de klap beter opvangt. Wanneer de fietshelm goed op het hoofd zit zorg je dat deze strak gedraaid wordt. Dit kan vaak aan de achter- of bovenkant van de helm door middel van een draaiknop. Sommige fietshelmen maken gebruik van een systeem met een aantal elastieken. In dit geval zorgt de helm hier zelf voor.

Bandjes fietshelm afstellen

Het laatste punt is het afstellen van de bandjes van de fietshelm. Zorg ervoor dat de gespen niet in de oren snijden. Maar houd in gedachten dat je de gespen wel zo hoog mogelijk plaatst. Dit voorkomt dat de helm onder het vallen van het hoofd of in een andere positie schiet. Hierdoor wordt het hoofd extra goed beschermt. Maar bij een val wil je natuurlijk niet dat enkel de het hoofd wordt beschermt. Dit is namelijk ook één van de redenen waarom je gebruik zou moeten maken van fietshandschoenen. Benieuwd naar de andere redenen waarom jij fietshandschoenen zou moeten gebruiken?

Ook is het belangrijk om de kinband goed vast te doen. Zorg ervoor dat de band niet te strak zit. Een goede regel om hierbij in acht te nemen is de één á twee vingerregel. Zorg ook dat je de band niet over de kin heen geduwd krijgt.

Wat zijn de verschillen tussen fietshelmen?

Er zijn vele verschillende soorten fietshelmen op de markt. Al deze fietshelmen hebben hetzelfde doel. Namelijk jouw hoofd beschermen tijdens het fietsen wanneer je valt. Het grootste verschil tussen de helmen zit hem naast de pasvorm vooral in het aantal ventilatiegaten. Hoe meer ventilatiegaten een helm heeft hoe lichter de fietshelmen

des te kostbaarder het voor de fabrikant is om de helm veilig de produceren. Deze combinatie tussen comfort en veiligheid zorgt ervoor dat de fietshelm met meer ventilatiegaten vaak duurder is in prijsklasse. Bij fietshelmen voor het mountainbiken zie je vaak een extra klep om de modder uit je ogen te houden. Verder zijn sommige helmen voorzien van een insectennetje.

rode-zwarte-fietshelm-kite-BBB

Wanneer een fietshelm te vervangen?

Als je een fietshelm al een aantal jaren hebt is het tijd om deze te vervangen. De fabrikanten geven veelal aan om de fietshelmen om de 3 jaar te vervangen. Dit komt doordat het materiaal waarvan de fietshelm gemaakt is langzamerhand uitdroogt. Wanneer het materiaal is uitgedroogd zal de fietshelm de klappen minder goed opvangen en zelfs kunnen breken bij een val. Nu is het om de 3 jaar vernieuwen van de fietshelm misschien wel heel erg aan de korte kant. Als je het aan ons vraagt zal je de fietshelm om de 5 jaar moeten vervangen. Ook is het niet aan te raden om de fietshelm in de zon te leggen wanneer deze niet wordt gebruikt. Wanneer je dit namelijk 3 jaar lang zal doen. Dan is de fietshelm na 3 jaar wel toe aan vervanging, omdat deze dan is uitgedroogd.

Een andere reden voor het vervangen van de fietshelm is omdat er mee gevallen is. Wanneer er een harde klap op de helm komt is het belangrijk om deze te controleren op oneffenheden. Let tevens ook goed op mogelijke scheuren die in de fietshelm kunnen zitten. Heeft de fietshelm beschadigingen of oneffenheden? Dan is het ook aan te raden om de fietshelm te vervangen.

Een extra veilige fietshelm

De meeste fietshelmen hebben gewoon één schaal. Maar er zijn ook fietshelmen die gebruik maken van 2 schakelen. In dit geval hebben we het over MIPS. Dit is het meest voorkomende systeem waarvan verschillende merken gebruik maken. MIPS is een kunststof binnenschaal in de helm die de impact van een val verder reduceert. De MIPS binnenschaal heeft een kleine bewegingsruimte van een paar grade. Deze kleine beweging in combinatie met de harde buitenschaal zorgt ervoor dat de impact op het hoofd zo klein mogelijk is. Om de impact zo veel mogelijk te reduceren is het dus ook erg belangrijk om een juiste maat fietshelm te hebben. Een fietshelm met een verkeerde maatvoering beschermt het hoofd niet goed tegen hersenletsel. Het nadeel aan een fietshelm met MIPS is dat de binnenschaal bij sommige mensen kan irriteren om het hoofd.

Een ander systeem dat de impact op het hoofd reduceert is Kinetcore. Dit zijn blokjes in de helm die afbreken bij een val. De blokjes zorgen voor een extra buffer. Waardoor er ook weer minder impact rechtstreeks op het hoofd wordt uitgeoefend. Heb je dan perse een fietshelm met een extra binnenschaal nodig? Dan is natuurlijk altijd een beslissing die je enkel en alleen voor jezelf kunt maken.

Verschil tussen een dure en goedkope fietshelm

Nu je aan het zoeken bent naar een goede fietshelm valt het je waarschijnlijk op dat er grote prijsverschillen zitten tussen de fietshelmen. Nu zijn de fietshelmen die wij verkopen allemaal goedgekeurd. Maar toch blijven er verschillen tussen goedkope en dure fietshelmen. Deze verschillen zijn vooral terug te brengen naar een beter aerodynamica en betere pasvorm. Wanneer je net begint met wielrennen krijg je veel kosten en hoef je nog niet op het gewicht van een fietshelm te letten. Wel zijn er nog vele andere dingen waarop je zal moeten letten als je gaat beginnen met wielrennen.

Delen op

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lees ook andere Blogs