Je bent van plan om een heerlijk stukje te gaan fietsen maar het regent. Wat betreft kleding kan je jezelf hier redelijk op kleden met overschoenen, een regenjack en een goed spatbord voor de racefiets en/of mountainbike. Maar is regen schadelijk voor de fiets en hoe bescherm je jouw fiets dan het beste tegen de regen en de gevolgen hiervan? Van een beetje regen zal je fiets niet meteen kapot gaan, maar door de gevolgen van regen kan de fiets onnodig slijten. Hoe je dit voorkomt? Dat alles gaan wij jou vertellen. Want wanneer je de fiets goed onderhoudt voorkom je een hoop slijtage en bijkomende kosten.
Lakwerk van de fiets beschermen
Wanneer je gaat fietsen in de regen zal je last hebben van opspattend vuil van het wegdek. Met al dit vuil kan het ook wel eens voorkomen dat er enkele kleine steentjes mee omhoogkomen. Om het lakwerk van het frame te beschermen is het aan te raden om het frame in te sprayen met siliconen spray. Deze siliconen beschermt het frame tegen steenslag. Maar wellicht is de belangrijkste eigenschap van siliconen, dat het vuil niet snel kan aanhechten. Dit maakt het schoonmaken van de fiets weer een stuk makkelijker. Wil je het schoonmaken nog makkelijker maken? Zorg dan voor de juiste schoonmaakartikelen voor de racefiets.
Verschillende smeermiddelen voor de fietsketting
Naast het lakwerk is het ook aan te raden om de fietsketting en cassette voor te bereiden op slechtere weersomstandigheden. Het opspattende vuil gaat namelijk ook snel tussen de schakels van de fietsketting zitten. Dit zorgt er dan weer voor dat de fietsketting en cassette sneller op elkaar zouden inslijten. Daarom is het aan te raden om de fietsketting in te smeren. Dit kan met verschillende smeermiddelen voor de fietsketting.
De Voordelen van een dunne kettingolie
Zo zijn er dun smerende smeermiddelen die de fietsketting zo soepel mogelijk laten draaien. Het nadeel aan deze smeermiddelen is dat de olie vaak snel van de fietsketting verdwenen is. Met name tijdens het fietsen in slechtere weersomstandigheden zal het smeermiddel snel van de fietsketting af gaan. Wanneer dit gebeurd zullen de fietsketting, cassette en het kettingblad droog op elkaar lopen en dus heel veel sneller slijten.
De Voor- en Nadelen van een dik smerend smeermiddel
Een beter smeermiddel voor tijdens het fietsen in de regen is een dik smerende kettingolie. Deze olie zal niet snel van de fietsketting afregenen. Dit maakt ook dat mountainbikers veelal een dik smerende kettingolie gebruiken. Echter heeft een dikker smeermiddel ook een aantal nadelen. Zo draait de fietsketting een heel klein beetje minder soepel en wordt vuil van het wegdek eerder aangetrokken. De fietsketting zal dus eerder vies worden. Wat betreft het minder soepel draaien van de fietsketting gaat het om zo’n 1%. Als recreatieve fietser hoef jij jezelf hier dus geen zorgen over te maken.
Voor- en Nadelen van Wax op de fietsketting
Maar sinds kort is er een nog betere oplossing. Namelijk een Wax die op de fietsketting wordt aangebracht. Een wax is erg droog en zorgt ervoor dat de fietsketting zelfs tijdens het fietsen in de regen schoon blijft. Vuil van het wegdek blijft namelijk niet kleven aan de fietsketting. Echter heeft wax één groot nadeel. De wax is wat stugger, waardoor de schakels van de fietsketting dus ook minder soepel langs elkaar zouden schuiven. Om deze reden is Wax wat ons betreft enkel aan te raden tijdens het fietsen in slechtere weersomstandigheden. Naast dit nadeel is er ook nog één extra voordeel. Zo blijft de wax langer op de fietsketting zitten en hoef je de fietsketting dus minder vaak in te sprayen of smeren.
Wax verwijderen van de fietsketting
Heb je de fietsketting voorzien van een laag Wax maar wil je deze van de fietsketting af halen? Dat kan soms een hele klus wezen. Maar wanneer je gebruikt maakt van de Cyclon Bionet ontvetter wordt de wax gemakkelijk van de fietsketting afgehaald. Hierbij is het belangrijk om geen ontvetter van de bouwmarkt te gebruiken. Deze ontvetters zijn vaak te sterk en halen ook al het vet binnenin de schakels weg. Het gevolg hiervan is dat de fietsketting totaal niet soepel meer is en het ijzer tegen elkaar aanwrijft. Dit zal dan weer een knarsend geluid geven en ervoor zorgen dat de fietsketting extra snel slijt.
Schoonmaken van de fiets
Wanneer je in de regen gefietst hebt is het zaak om de racefiets zo snel mogelijk schoon te maken. Op deze manier voorkom je dat vuil opdroogt en in de lak van de fiets trekt. Een andere belangrijke reden om de fiets meteen schoon te maken is om het vuil en de eventuele pekel van het wegdek niet te laten werken in de lagers van de fiets. Maar hoe maak je de fiets dan zo goed mogelijk schoon? Daar heb je verschillende onderhoudsmiddelen voor. Welke voor jou fiets het meest geschikt zijn ligt dan weer aan bijvoord het soort lak dat jouw fiets heeft. Want wanneer je een matte fiets hebt is het af te raden om een siliconen spray te gebruiken. Dit zal de fiets een doffe laag geven. Welke onderhoudsmiddelen jij het beste kunt gebruiken lees je in ons blog over onderhoudsmiddelen voor de racefiets.
Ga op een indoortrainer en vermijd de regen
Geen zin om de fiets goed schoon te maken? Dan kan je ook gewoon binnen trainen met behulp van een indoortrainer. Vroeger was dit veel minder realistisch dan tegenwoordig. Maar vooral de luxere indoortrainers die op de computer en/of televisie aangesloten kunnen worden en beschikken over een vliegwiel zijn heel erg realistisch. Door gebruik te maken van de juiste software, zoals Zwift, Rouvy of Fulgaz, is het ook nog mogelijk om wedstrijden tegen anderen te fietsen. Op deze manier zal jij jezelf nooit hoeven te vervelen tijdens het binnenfietsen. Ben je niet zo competitief ingesteld? Dan is het ook mogelijk om bergen te beklimmen zoals de Mont Ventoux. De software speelt een beeld af van de daadwerkelijke beklimming en ook de trainer zal de zwaarte aanpassen aan de hand van het stijgingspercentage en het gewicht van de berijder. Meer eten over indoortrainers? In ons blog over indoortrainers leggen wij jou uit wat de verschillen tussen alle indoortrainers zijn, zodat jij zelf kunt bepalen welke indoortrainer het beste bij jouw wensen en budget past.